Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.11.2013 klo 07:46

Tammelan pallokentän tulevaisuus puhutti

Tähän tulee kuvateksti
Salillinen kaupunkilaisia oli tullut kuulemaan suunnitelmia Tammelan pallokentästä.

Teksti: JUSSI NAUKKARINEN, kuvat: PENTTI HÄNNINEN

Tammelan pallokentän kehittäminen niin sanotun hybridimallin pohjalta etenee suunnittelukilpailuvaiheeseen. Tammelaan on syntymässä jalkapallostadion, johon ollaan yhdistämässä myös asuin-, liike- ja toimistotilaa.

Pallokentän suunnittelukilpailu alkaa tässä kuussa, ja se on määrä saada päätökseensä elokuussa 2014. Kaupungin tavoitteena on parantaa tamperelaisen jalkapallon edellytyksiä ja mahdollistaa stadionin ympärivuotinen käyttö. Tarkoituksena on, että tämän valtuustokauden aikana saadaan aikaiseksi toimiva suunnitelma 6000 – 8000-paikkaiselle modernille jalkapallostadionille.

 Kehittämisen edellytykset

Tammelan stadionin kehittämistä ohjaavan ohjausryhmän puheenjohtaja, apulaispormestari Pekka Salmi esitteli keskiviikkona Sampolassa runsaslukuiselle yleisölle alustavaa valmisteluaineistoa ja tulevan suunnittelukilpailun reunaehtoja. Aineisto on saatu aikaan yhteistyössä kaupungin virkamiesten ja muiden toimijoiden, kuten tamperelaisten jalkapalloseurojen kanssa. Aineisto on alustava, ja moni asia näyttää olevan vielä alkutekijöissään.

Kuvaaja Pentti Hänninen
Pallokenttää ei tällä valtuustokaudella korjata, ellei sen rahoitusta voida järjestää rakennusoikeutta myymällä, totesi apulaispormestari Pekka Salmi

Kaksi asiaa on Salmen mukaan kuitenkin jo tässä vaiheessa varmaa. Hankkeen eteneminen tällä valtuustokaudella edellyttää toimivan, mahdollisimman kustannusneutraalin hybridimallin hyväksymistä. Stadionin rakentaminen on siten tarkoitus kattaa pääosin kaavoitettavan rakennusoikeuden myynnillä rakennuttajille.

– Jos tämä yhtälö ei toimi, pallokenttää ei tällä valtuustokaudella tulla kehittämään, Salmi totesi yksiselitteisesti.

Toiseksi tulevan stadionrakennuksen on oltava arkkitehtuurisesti alueeseen sopiva. Mitä tämä vaatimus käytännössä tarkoittaa, jäi tilaisuudessa vielä epäselväksi.

 Voivatko tammelalaiset vaikuttaa?

Yleisökeskustelu aiheesta oli vilkasta ja monipolvista. Vaikka joitakin soraääniä kuuluikin, alustavaa suunnitelmaa pallokentän kehittämiseksi tervehdittiin yleisölehtereillä ilolla.

Yleisöpuheenvuoroissa nousi kuitenkin myös esiin huoli tammelalaisten vaikutusmahdollisuuksista stadionin kehittämiseen. Erityisesti pelko alueen liian tiivistä rakentamisesta puhutti yleisöä. Tammelan pallokenttä on ollut aktiivisessa käytössä jo kolmekymmentäluvun alusta, ja se on tärkeä osa Tammelan kaupunkikuvaa. Kaupunkikuvan ja asumisviihtyvyyden säilyttämistä pidettiin yleisön keskuudessa tärkeänä ja peräänkuulutettiin kaupunkilaisten näkemysten huomioonottamista hankkeessa. Apulaispormestari Salmi vakuutti, että tammelalaisia tullaan asian tiimoilta jatkossa kuulemaan enemmän ja tammelalaiset saavat myös edustajansa suunnittelukilpailun raatiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *