Artikkeli: Uutiset 2013–2018

27.11.2013 klo 09:04

Voimalalle myönnettiin ympäristölupa

Lämpöhakevoimala rakennetaan  vain 40 metrin päähän tukiasunnoista
Lämpöhakevoimala rakennetaan vain 40 metrin päähän tukiasunnoista.

Teksti: PIRJO SAVONRAUTIA, kuvat AARNO KARJALAINEN

Ympäristö- ja rakennusjaosto myönsi ympäristöluvan Tampereen Energian Hervantaan rakennettavalle hakelämpövoimalalle. Kokouksessa päätettiin myös, että rakennustyöt saavat valituksista huolimatta alkaa heti.

Väkipyöränkadun tontille rakennettavan hakelämpövoimalan vieressä sijaitsee sekä Tampereen kaupungin että Martinuskodin päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tukiasuntoja ja muita palveluja.  Suunnitellun voimalan naapureita huolestuttavat  voimalan toiminnasta aiheutuvat melu- ja pölyhaitat palvelulaitoksen asukkaille ja asiakkaille. Asuntojen ja voimalan välimatka on alle 50 metriä.

Marraskuun alussa pidetyssä kokouksessa asia jäi pöydälle Sinikka Torkkolan (vas.) esityksestä. Tiistaina pidetyssä kokouksessa  Torkkola jätti päätökseen eriävän mielipiteen:

– Esitän eriävänä mielipiteenäni, ettei Tampereen Energiatuotannolle myönnetä ympäristösuojelulain  mukaista ympäristölupaa. Ympäristölupaa ei pidä myöntää, koska ei ole voitu osoittaa, ettei lämpövoimalaitoksen toiminnasta aiheutuisi merkittävää pöly- ja meluhaittaa laitoksen vieressä sijaitsevien Tampereen kaupungin tukiasuntojen ja Martinuskodin asuntojen asukkaille.

Torkkolan mielestä ennen ympäristöluvan myöntämistä olisi pitänyt selvittää voimalan toiminnasta aiheutuvat terveysriskit:

– Liikenteen aiheuttamat haitat ovat alkuperäisestä suunnitelmasta vähentyneet, koska kulkureittiä muutettiin. Uusitun suunnitelman mukaan  haketta kuljettavat autot eivät aja asuntoloiden ohi.  Tästä muutoksesta huolimatta voimalan toiminnasta voi aiheutua melu- ja pölyhaittaa. Nyt annetussa luvassa asetetaan melurajat. Teoriassa, jos melurajat ylittyvät, laitoksen toiminta pitää lopettaa. Käytännössä asia voi olla kuitenkin toisin. Kärsijöiksi jäävät silloin heikossa asemassa olevat tukiasuntojen asukkaat, perustelee Torkkola eriävää mielipidettään.

Väkipyöränkadun palvelulaitokset on tarkoitettu päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Onko suunniteltu hanke perustunut siihen, että he eivät osaa, jaksa tai ymmärrä vastustaa hanketta? Näyttäisi olleen ajatuksena myös, että kun laitetaan vierekkäin päihdeongelmaisten palvelulaitos ja lämpövoimala, ne ovat molemmat poissa silmistä, sillä tuskin kumpaakaan halutaan muiden naapuriksi. Siinäpä kaksi ongelmaa  tulee yhdellä iskulla hoidetuksi.

 Samasta aiheesta lisää Vasemmalla Kaistalla:
Lämpövoimala huolestuttaa Hervannassa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *