Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

22.3.2014 klo 11:05

Maailman vesipäivä: Iloitse ja puolusta

Viinikanlahti

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI

Tampereella nostamme vesipäivän maljan maailman parhaalla hanavedellä, samalla 768 miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta juomavettä, ja joka kolmas ihminen (2,5 miljardia) on ilman kunnollista sanitaatiota. Sähkö puuttuu 1,3 miljardilta ihmiseltä. Kyse on useimmiten samoista ihmisistä. Se on sietämätöntä, sanoo YK:n Maailman Vesipäivä. Tämän vuoden kansainvälisen vesipäivän teemana on vesi ja energia.

Puhdas vesi on meille pirkanmaalaisille itsestään selvä asia – huuhdomme vessat, pesemme autot ja kastelemme kukat vedellä, jonka laatu ja maku ovat eliittiluokkaa. Samalla moni meistä käyttää juomavetenä kallista mutta huonompilaatuista, usein pitkien matkojen päästä tuotua pullovettä.

”Tuhannet ovat eläneet ilman rakkautta, yksikään ei ilman vettä”

Väliotsikko on lainaus brittiläinen W.H. Audenin runosta First things first, jossa hän osoittaa, että vesi on kaiken elämän lähde. Se on myös UNRICin, YKn alueellisen tiedotuskeskuksen päivän teemasivun otsikko.
– Vettä kutsutaan usein 2000-luvun öljyksi, ja kansainvälisen vesiyhteistyön merkitys kasvaa samalla kun kilpailu vesivaroista kiihtyy ilmastonmuutoksen, köyhyyden, taloudellisen kehityksen ja väestönkasvun seurauksena. Jos vesivaroja ei hallinnoida kunnolla niin niistä taistelu voi aiheuttaa paikallisia, alueellisia ja kansainvälisiä konflikteja, toteaa UNRIC.

Euroopan ensimmäinen kansalaisaloite: Vesi on perusoikeus

Elintarvikemonopolien edustajat – muunmuassa  Nestlén pääjohtaja Peter Brabeck-Letmathe – ovat käyneet kampanjaa veden yksityistämiseksi. Maailmanpankki on asettanut useiden valtioille antamiensa lainojensa ehdoksi, että vesi alistetaan yksityisen keinottelun kohteeksi. Kamppailu vedestä on monissa kehittyvissä maissa kiihkeää, mutta myös Euroopassa on herätty asiaan.

Vesi on perusoikeus -kampanja on ensimmäinen eurooppalainen kansalaisaloite, joka on yltänyt Euroopan komission käsittelyyn. Sen julkinen kuuleminen järjestettiin helmikuussa Euroopan parlamentissa. Eurooppalainen kansalaisaloite vaatii miljoona allekirjoitusta päästäkseen käsittelyyn. Vesi on perusoikeus -aloitteeseen kerättiin ammattiliittojen johdolla 1,6 miljoonaa allekirjoitusta. Aloitteella pyritään turvaamaan puhtaan veden ja sanitaatiomahdollisuuksien yleinen saatavuus sekä estämään vesipalvelujen yksityistäminen vaatimalla niiden pois jättämistä EU:n käyttöoikeussopimusdirektiivin piiristä.

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Kansanterveystieteen laitoksen tutkimus Pullotetut vedetkö talousvettä parempia?
YK:n vesipäivän Facebook-sivu
Suomen YK-liitto vesipäivänä 

UNRIC
Kauppalehti: Nestlén johtaja vaatii veden yksityistämistä
Mailmantalous.net: Vesihuollon yksityistämisen seurauksia 
Finunions:  Vesi on perusoikeus -aloite keräsi kiitosta parlamentissa 

Kommentteja: 1

  1. Hyvä juttu. Hyvä kuva. Yksi näkökulma: suomalaiset haaskaavat puhdasta vettä – toistaiseksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *