Artikkeli: Uutiset 2013–2018

14.8.2014 klo 07:15

Pirkkalassa vaadittiin vuokra-asumista

Mielenosoittajat toivottivat pormestari Rissaselle hyvää joulua valmistautuessaan telttamajoitukseen Pirkkalan torilla. Kuva: Jouni Kallioluoma
Mielenosoittajat toivottivat pormestari Rissaselle hyvää joulua valmistautuessaan telttamajoitukseen Pirkkalan torilla.

Teksti ja kuvat: JOUNI KALLIOLUOMA – Pirkkalassa osoitettiin keskiviikkona  mieltä vuokra-asumisen puolesta. Mielenosoittajat sai liikkeelle kunnan nurja suhtautuminen aravavuokra-asuntoihin. Viimeinen pisara on Hakatien asuntoja koskeva tapaus, jossa kiinteistön omistava Suomen Vuokrakodit Oy on pyytänyt kunnalta lausuntoa, joka puoltaisi aravarajoitusten poistamista ko. kiinteistöltä.

Asukkaat ovat peloissaan, koska rajoitusten poistaminen todennäköisesti merkitsisi häätöä ja asuntojen purkamista. Vuokrayhtiö on kuvannut asuntoja jopa korjauskelvottomiksi. Asukkaat ovat voimakkaasti eri mieltä ja toteavat, että asunnot ovat täysin asumiskelpoisia, vaikka vuokrayhtiö onkin johdonmukaisesti laiminlyönyt asuntojen normaalin kunnossapidon.

–  Olen asunut Hakatiellä 37 vuotta ja ihan itkettää, että viedään oma koti, kiteytti eräs mielenosoittaja mielenosoittajien tuntoja.  Torilla kuultiinkin useita puheenvuoroja vuokra-asumisen puolesta.

–Pirkkala kuorii kerman ja jättää ongelmat muille. Pirkkalasta häädetään pois kaikki, joilla ei ole taskut täynnä rahaa, moitti mielenosoituksen keskeisenä puuhamiehenä toiminut vasemmistoliiton kunnanvaltuutettu Harri Aalto kunnan päättäjiä.
– Hyvä Pirkkalan päättäjät, huudatti Aalto torille kokoontuneita mielenosoittajia:

Mielenosoituksen puuhamies Harri Aalto (keskellä). Puhumassa ainoa torille uskaltautunut kunnahallituksen jäsen Rauno Lehtinen. Kuva: Jouni Kallioluoma
Mielenosoituksen puuhamies Harri Aalto (keskellä). Puhumassa ainoa torille uskaltautunut kunnahallituksen jäsen Rauno Lehtinen.

Pirkkalan lausunnosta päättävän kunnanhallituksen jäsenistä paikalle oli saapunut vain Rauno Lehtinen (vas). Hän kertoi, että asia on kunnanhallituksen käsittelyssä 25. elokuuta. Lehtisen mukaan virhe tapahtui jo vuonna 2008, jolloin Pirkkalan kunta myi vuokra-asuntonsa. Sen jälkeen on vuosien varrella haettu vapautuksia aravarajoituksista, joita kunta on sinisilmäisyyttään ja hyväuskoisuuttaan puoltanut. Yhteisenä piirteenä onkin pidettävä sitä, että hakijoiden antamia lupauksia uusista vuokra-asunnoista ei ole pidetty.

Tilaisuudessa kaivattiin kovaäänisestikin pormestari Helena Rissasta, joka kuitenkaan ei paikalle ilmestynyt. Kunnan nettisivuillaan julkaisemassa tiedotteessa hän toteaa:
– Keskeinen kysymys on missä vaiheessa vanhan talon korjaaminen tulee niin kalliiksi, että on järkevämpää rakentaa uusi. Korjaaminen nostaa joka tapauksessa asuntojen vuokria. Lähes samalla vuokratasolla olisi mahdollisuus päästä nykyaikaiseen ja asumismukavuudeltaan laadukkaaseen uudempaan vuokrataloon. Kunnanhallitus puntaroi tilannetta kuntoarvion ja muiden tietojen pohjalta.

Suomen Vuokrakodit Oy:n edustajia ei näkynyt eikä heidän puheenvuorojaan kuultu.

Vuokra-asuntoa jonottaa Pirkkalassa jatkuvasti noin 250-300 hakijaruokakuntaa. Pirkkalassa ei ole vuonna 2013 valmistunut ainuttakaan aravarajoitusten alaista kohdetta.  Koko Tampereen seudullakin jäätiin selvästi jälkeen valtion kanssa tehdystä maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevan sopimuksen tavoitteista.

Nyrkkiäkin näytettiin Pirkkalan päättäjille. Kuva: Jouni Kallioluoma
Nyrkkiäkin näytettiin Pirkkalan päättäjille.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla:
Sosiaalinen asuminen ahtaalla Pirkkalassa
Kaistapää: Onneksi olkoon, Pirkkala

Muualla verkossa:
Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *