Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.11.2014 klo 13:58

Vaaliarvailut mielenkiintoisiksi

Grafiikka näyttää alimpana nykyiset kansanedustajapaikat Pirkanmaan vaalipiirissä, seuraavaksi toukokuun europarlamenttivaalien tuloksen muunnettuna kansanedustajapaikoiksi. Muilla riveillä on Ylen ja Helsingin Sanomien valtakunnallisten kannatusmittaukset muunnettu Pirkanmaan kansanedustajapaikoiksi Vasen Kaistan kertoimella.
Grafiikka näyttää alimpana nykyiset kansanedustajapaikat Pirkanmaan vaalipiirissä, seuraavaksi toukokuun europarlamenttivaalien tuloksen muunnettuna kansanedustajapaikoiksi. Muilla riveillä on Ylen ja Helsingin Sanomien valtakunnallisten kannatusmittaukset muunnettu Pirkanmaan kansanedustajapaikoiksi Vasen Kaistan kertoimella.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Jos Helsingin Sanomien uusin kannatusmittaus toteutuisi voisi keskusta nousta myös Pirkanmaan ykköspuolueeksi. Tämä olisi sangen suuri muutos – keskustan kannatus on Pirkanmaalla ollut huomattavasti alempi kuin koko maassa. Viime eduskuntavaaleissa keskusta sai Pirkanmaalla kaksi kansanedustajaa.

Helsingin Sanomien mittauksen mukaan voisi keskusta saada yhden paikan kokoomukselta ja toisen perussuomalaisilta. Pirkanmaan vaalipiirin lisäpaikka on mittauksen mukaan menossa vihreille, mutta vasemmisto on aivan lähituntumassa. Vasemmisto on myös lähellä saada niin paljon kannatusta, että saa toisen paikkansa kristillisdemokraattien ainoan paikan kustannuksella.

Ehdokasasettelu Pirkanmaalla loppusuoralla

Pirkanmaan vasemmiston viimeiset neljä ehdokasta julkistetaan piirikokouksessa ensi lauantaina. Sosialidemokraatit ja perussuomalaiset ovat nimenneet 17 ehdokasta, vihreät 12 ja kristillisdemokraatit 11. Kokoomuksella ja keskustalla on täydet 19 ehdokasta.

Paniikkia kokoomuksessa ja perussuomalaisissa

Kokoomus on asettanut kaikki viisi istuvaa kansanedustajaa ehdolle, mutta luvassa on vain neljä paikkaa. Tämä selittää harvinaista ryhmätoverin mollaamista julkisuudessa: kansanedustaja Pauli Kiuru Valkeakoskelta syytti viime viikolla Yle Tampereen nettistudiossa Kimmo Sasia halvasta julkisuuden tavoittelusta. Viime eduskuntavaaleissa Sasi sai kokoomuslaisista kolmanneksi ja Kiuru neljänneksi eniten ääniä.

Pirkanmaan perussuomalaisilla konseptit ovat sekaisin Laila Koskelan siirryttyä keskustan eduskuntaryhmään. Hämminkiä lisää se, että kansanedustaja Pertti Virtanen ei ole ainakaan vielä antanut suostumustaan asettua ehdokkaaksi. Perussuomalaisten Pirkanmaan piirin nettisivut kertovat vielä tänään, että kaksi ehdokasta on vielä nimeämättä ja että  “Näille paikoille odotetaan vielä kansanedustajien Laila Koskelan ja Pertti Veltto Virtasen ilmoittautumisia.”

Kristillisdemokraatit yhdistävät Pirkanmaan ja Satakunnan vaalipiirit
Kristillisdemokraattien ainoa paikka Pirkanmaalla on uhanalainen, ja Satakunnassa puolue sai viime vaaleissa paikan keskustan kanssa solmitun vaaliliiton ansiosta. Vaaliliittoa ei tällä kertaa synny, ja yksinään kristillisdemokraattien kannatus ei riitä paikkaan Satakunnassa. Siksi raumalainen kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi hakee nyt jatkokautta Pirkanmaalta. Jos kristillisdemokraatit paikan onnistuvat saamaan, sen saanee kuitenkin vaalipiirin nykyinen kansanedustaja Leena Rauhala.

Vasemmistoliitolla ja vihreillä kova kamppailu toisesta paikasta

Vasemmisto ja vihreät näyttävät kisaavan Pirkanmaan saamasta uudesta kansanedustajan paikasta, molemmat puolueet tavoittelevat toista kansanedustajaa. Vaalikyselyissä paikka on ollut luvassa milloin vasemmistolle, milloin vihreille, kumpikin puolue on ollut saamassa paikan kun kristilliset ovat olleet menettämässä ainoan paikkansa.

Vasemmiston asemia parantaa se, että istuva kansanedustaja Anna Kontula on ehdokkaana, kun taas vihreiden Oras Tynkkynen, joka sai edellisissä eduskuntavaaleissa 7 400 ääntä ei asetu ehdolle.

Vasemmiston ehdokaslistalla on kuusi jo edellisissä vaaleissa kokemusta ja äänestäjille tuttua ehdokasta, kun taas vihreillä näkyy olevan suuria vaikeuksia saada lista täyteen. Erityisen vaikeata vihreille näyttää olevan naisehdokkaiden ja Tampereen ulkopuolelta olevien ehdokkaiden löytäminen.

Vihreiden tilannetta helpottaa se, että Olli-Poika Parviainen ilmoitti runsaat kaksi viikkoa sitten Twitter-tilillään asettuvansa ehdokkaaksi. Ehdolla ovatkin kaikki neljä Tampereen apulaispormestaria, Parviaisen lisäksi vasemmiston Mikko Aaltonen, sosialidemokraattien Pekka Salmi ja kokoomuksen Leena Kostiainen.

Sosialidemokraattien tilanne näyttää vakaalta, SDP näyttää säilyttävän neljä paikkaansa. Saara Karhu ei enää asetu ehdolle, vapaaksi jäävästä paikasta näyttää Sanna Marinilla olevan hyvä ote. Marin varmasti vetoaa niihin sosialidemokraatteja perinteisesti äänestäneisiin, joihin vetoavat vasemmistolaiset puheet mutta eivät vielä ole valmiita äänestämään vasemmistoliiton ehdokkaita.

SDP:ssä sisäistä painia voi aiheuttaa viimeksi varamiehen paikalle pudonneen Marko Asellin ehdokkuus.

Muutos Vasen Kaistan korjauskertoimeen

Puolueiden kannatus ei Pirkanmaalla ole sama kuin koko maassa keskimäärin. Ruotsalainen kansanpuolue ei aseta täällä ehdokkaita, ja keskustan kannatus on ollut tuntuvasti pienempi. Vasemmistoliiton, SDP:n. kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kannatus on ollut Pirkanmaalla valtakunnallista kannatusta suurempi.

Jotta valtakunnallisten kannatusmittausten tulokset voitaisiin muuntaa arvailuiksi kansanedustajapaikkojen jakautumiseksi Pirkanmaalla, käyttää Vasen Kaista edellisten eduskuntavaalien tuloksiin ja valistuneeseen arvaukseen perustuvaa korjauskerrointa.

Korjauskertoimella käsitellyt tulokset eivät anna sen luotettavampaa tietoa vaalituloksesta kuin vaaliennusteet yleensä, mutta antaa kohtalaisen oikean kuvan puolueiden kannatuskehityksen suunnista.

Vasen Kaista noudattaa tämän jutun taulukoissa ja tästä eteenpäin korjauskerrointa joka pyrkii ottamaan huomioon kansanedustaja Laila Koskelon siirtymisen perussuomalaisista keskustaan. Veikkaamme, että Koskelo saa mukanaan keskustan listalle puolet 9000 vuoden 2011 äänestäjästään.
|||

Korjauksia Jutussa kerrottiin alunperin, että vasemmiston viimeiset ehdokkaat nimetään piirikokouksessa ensi lauantaina. Kyse on kuitenkin ehdokkaiden julkistamisesta. Virhe on korjattu jutussa. Kirjoittaja kirjoitti myös eräissä kohdissa vanhasta muistista perustuslailliset kun piti kirjoittaa perussuomalaiset. Nämäkin virheet on korjattu.

Grafiikka näyttää viimeisille sijoille (sijat 18 ja 19) yltäneet ja lähimmäksi läpimenoa jääneet puolueet Pirkanmaalla, mikäli valtakunnalliset mittaukset korjattuna Vasen Kaistan Pirkanmaa-kertoimella toteutuisivat vaaleissa.
Grafiikka näyttää viimeisille sijoille (sijat 18 ja 19) yltäneet ja lähimmäksi läpimenoa jääneet puolueet Pirkanmaalla, mikäli valtakunnalliset mittaukset korjattuna Vasen Kaistan Pirkanmaa-kertoimella toteutuisivat vaaleissa.

PirVasEK-vaaliehdokkaat2015(15)520pistettä (pienempi) (CM)

Vasen Kaistan jutut kevään 2015 eduskuntavaaleista:

Eduskuntavaalit: lisäpaikka vai ei? 31.10.2014
Vaalit: Kokoomukselta paikka vasemmistolle?
 22.10.2014
Tutustu kansanedustajaehdokkaisiin
 20.10.2014
Vasemmiston lisäpaikka vaarassa?
 8.10.2014
Pirkanmaan vasemmiston eduskuntavaaliehdokkaat
 25.9.2014 
Jäsenäänestysprosentti nousussa 16.9.2014 
Eurooppa kallistuu vasemmalle 27.8.2014 
Pirkanmaan vasemmisto kiihdytyskaistalla 22.8.2014 
Vasemmisto varmistaa vaalivoiton 8.8.2014 
Vasemmistolle lisäpaikka eduskuntaan? 22.7.2014

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *