Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

21.12.2014 klo 13:25

Lalla Essaydin lumoavat kuvat Tampereen taidemuseossa

© Lalla Essaydi_Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York_Converging Territories#10,2003
© Lalla Essaydi_Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York_Converging Territories#10,2003

Teksti: MARJA-LIISA TORNIAINEN, kuvat: © Lalla Essaydi / Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York ja MLT   |||  

Vielä ehdit nähdä Valokuvafestivaali Backlightin viimeisen avoinna olevan näyttelyn Tampereen Taidemuseossa. Se on avoinna  4.1. asti.

Tuula Alajoen kuratoima kutsunäyttely Jaettu todellisuus – Shared reality – esittelee iranilaista, egyptiläistä, jordanialaista ja israelilaista dokumenttikuvaa, mutta sen kruunaavat Lalla Essaydin taideteokset. Taiteilija pitää itseään maalarina eikä ajattele valokuviaan oikeastaan valokuvina, koska niiden ainekset ovat niin moninaiset.

Lalla Essaydi on syntynyt Marokossa 1956 ja elänyt siellä lapsuutensa. Hän on asunut Saudi-Arabiassa, opiskellut taidetta Pariisissa ja Bostonissa. Hän asuu New Yorkissa ja hänen teoksensa kiertävät haluttuina ympäri maailmaa. Taiteessaan hän sanoo haluavansa esittää itsensä eri näkökulmista – taiteilijana, marokkolaisena, saudina, traditionalistina, liberaalina ja muslimina. Hän kutsuu katsojaa vastustamaan stereopypioita.

Jaettu todellisuus käsitetään useimmiten yhdessä koetuksi kokemukseksi, mutta sen voi ymmärtää  toisinkin: määrämittoihin rajatuiksi paloiksi todellisuutta, osatodellisuuksia, jotka ovat ymmärrettäviä vain juuri siinä maailmanpalassa eläville. Näitä erilaisia todellisuuksia dokumenttikuvaaja metsästää ja tulee jakamaan saaliin kanssamme.

Essaydin kuvat eivät ole dokumenttikuvia, vaan visuaalisesti häikäiseviä, sisällöllisesti monitahoisia teoksia, joiden kauneus ei katsomalla katoa.

Orientalistien antama kuva todellisuudesta ei ole totta, vaan fantasiaa. Silti moni, kuten Essaydin opettaja Bostonissa, on luullut sitä  paikkansapitäväksi. Kun taiteilija ymmärsi tämän, hän tiesi, mihin hän tulee työssään keskittymään.

Essaydin valokuvien keskiössä on marokkolainen nainen, jota hän tutkii omista lähtökohdistaan käsin. Suurikokoiset valokuvat ovat vaatineet paljon aikaa ja taustatyötä. Nyt nähtävillä olevissa teoksissa hennalla maalattu kalligrafia, ennen naisilta kokonaan kielletty kirjoitus, täyttää kuva-alaa. Tekstien sisältökin on taiteilijan. Kieltä taitamattomalle kaunis kalligrafia toimii vain visuaalisesti. Valokuvissaan hän tutkii myös, miten arkkitehtuuri luo ”naisen paikkaa”.

Lalla Essaydi on rikkaan tamperelaisen kuvataidevuoden 2014 helmi.

Lähteet:

Lalla Essaydi (Kotisivut)
An interview with Artist Lalla Essaydi on looking beyond beauty (Africa is a Country verkkosivusto)
Tampereen taidemuseo
Näyttelyn esittely (Backlight festivaalin verkkosivut)

Aukioloajat:
Taidemuseo on avoinna ti – pe klo 9-17 ja la – su klo 10-18.
– joulun aikaan 22. – 26.12. museo on suljettuna
– uudenvuodenaattona 31.12. museo sulkeutuu klo 16
– uudenvuodenpäivänä 1.1.2015 suljettu
Perjantai-iltapäivisin klo 15-17 vapaa pääsy taidemuseoon ja Muumilaaksoon.

avajaiskuva
Avajaisyleisöä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *