Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

16.2.2015 klo 10:04

Irma Koskela – ei lainkaan kukkahattutäti

Irma Koskela Äiteen roolissa - tällä kertaa ystävyysiltamissa Oriveden Taiston talolla viime lauantaina. Kuva: Erik Lydén.
Irma Koskela Äiteen roolissa – tällä kertaa ystävyysiltamissa Oriveden Taiston talolla viime lauantaina. Kuva: Erik Lydén.

Teksti: REIJO KAHELIN
Sosiaalityöntekijöihin on valitettavan yleisesti totuttu liittämään usein kielteinen määrite. Milloin heistä puhutaan sosiaalitanttoina, milloin kukkahattutäteinä, milloin jollain muulla lisänimellä.

Irma Koskela on toista maata. Ja niin todellisuudessa ovat monet muutkin sosiaalityöntekijät. He toki tekevät työtään, ja tekevät sitä lakien ja määräysten pohjalta. Varmaan he joskus joutuvat toimimaan ja tulkitsemaan tilanteita sosiaalitoimen asiakkaan näkemyksen vastaisesti.

Mutta Irmastahan tässä piti puhua. Perheneuvojana Orivedellä, toki Tampereen kaupungin palveluksessa, hän viettää puolikkaan työajastaan. Aiempaan työhistoriaan kuuluvat tehtävät päihdehuoltoasiakkaiden parissa Mainiemen kuntayhtymässä Lammilla, ihan perussosiaalityö ja asiantuntijuus mielenterveystoimistossa Orivedellä.

Nykyisiä puoliaikaisia tehtäviä täydentää oma yrittäjyys psykoterapeuttina. Yksityisvastaanotolla Tampereella asiakkaat tulevat laajemmaltakin alueelta. Irman saama palaute työstään on ollut kiittävää – eikä se sinänsä ole mikään ihme pitkällisen kokemuksen ja työnkin ohessa käydyn koulutuksen jälkeen.

Geeniperimällä ja suvun kokemuksilla saattaa meille kaikille olla rasitteensa. Irman tapauksessa Kalle-papan ja hänen isänsä aktiivinen, asiallinen ja arvopohjainen toiminta työväenliikkeessä eivät sitä kuitenkaan ole. Arvostettua kunnan asioiden hoitoa tapahtui jo viime vuosisadan alusta alkaen. Ja työ jatkuu mm. Irman tekemänä mm. Oriveden kaupunginvaltuustossa.

Ihmisten asiat tärkeimpinä

Kysymykseen kansanedustajana hoidettavista asioista ja teemoista Irma vastaa yhteisten asioiden hoitajan pitkällisellä kokemuksella: ‒ Kaikkiin asioihin ja teemoihin on tartuttava. Ihmisten asioita on hoidettava.

Tarkentaen hän kuitenkin mainitsee kolme keskeistä poliittista teemaa, joihin hän haluaisi erityisesti keskittää ponnistelujaan. Tasa-arvoinen koulutus on turvattava kaikille, siinä ensimmäinen. Se pitää sisällään myös tämän hetken ajankohtaisen keskustelun toisen asteen koulutukseen kohdistuvien leikkausten torjumisesta.

Toinen Irmalle tärkeä asiakokonaisuus on työllisyys. Ihan niin kuin Vasemmistoliitto on tähänkin saakka Suomessa vaatinut, elvytyksellä on luotava työtä. Ja työllä on saatavissa positiivista talousmuutosta. Tätähän monet maailman taloustieteilijätkin ovat Suomelle suositelleet.

Työhönsä, omaan koulutukseensa ja kokemukseensa pohjatuen Irma nostaa kolmanneksi teemaksi sosiaaliturvan. Lyhyesti ja yksinkertaistetusti sanottuna kysymys on perustulon käyttöönotosta.

Irma Koskela Akkanaiset -lauluryhmän mukana iltamissa. Kuva: Erik Lydén
Irma Koskela Akkanaiset -lauluryhmän mukana iltamissa. Kuva: Erik Lydén

Harrastukset luovat elämää

Perustellusti voidaan kysyä, elättääkö pelkkä politiikka. Tai kysymys voi olla myös, elähdyttääkö pelkkä politiikka, vaikka sen ohessa olisikin työtä ja yrittämistä. Irman vastaus on selkeä EI, vaikkei hän EI-ihminen olekaan. Siksipä Irmalla on paljon muutakin.

Kesäteatterin ja joskus sisäteatterinkin lavalta Irman on voinut bongata. Ja voi bongata jatkossakin. Kesän 2014 Äiten rooli Sirkku Peltolan Suomen hevosessa Rönnin kesäteatterissa on hyvin muistissa. Yrittäjäpalautteen tapaan tässäkin palaute oli kiittävää. Yhtä lailla kiitosta on tullut monista muista roolisuorituksista niin Rönnissä kuin Eräjärven Tupateatterissakin. Mielenkiinnolla odotetaan ensi kesän esitystä ja roolityötä näytelmässä Kekkonen syntymästä kuolemattomuuteen.

Teatterin ohella Irman harrastuksiin kuuluu musiikki. Hän ehtii käydä laulunopetuksessa ja laulaa orivesiläisryhmässä Akkanaiset. Kun hän ei pyri esiintymisessäänkään hienostelemaan, sopii hänelle myös karaoke. Ja osallistuminen  tietovisoihin.

Harrastuksen aktiivisuus yhdessä poliittisten ja yhteiskunnallisten arvojen kanssa luovat oikean pohjan ja vankan perustan yhteisten asioiden hoitamiseen. Irmassa tai Irmalla nämä kaikki yhdistyvät. Ja niihin yhdistyvät myös käytännön tietoisuus yrittämisestä sekä opittu ja koettu näkemyksellisyys ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Kansanedustaja-ainesta!

 

 

Irma Koskela (Kuva: Kaj Jokela)
Irma Koskela (Kuva: Kaj Jokela)

Eduskuntavaaliehdokas Irma Koskela

Asuinpaikka: Orivesi

Perhe: 2 aikuista lasta

Koulutus ja ammatti: Sosiaalityöntekijä, psykoterapeutti

Ammattiliitto: Talentia

Luottamustehtäviä: Kaupunginvaltuutettu, sosiaali -ja terveysjaoston jäsen

Harrastuksia: Harrastajateatteri, laulaminen

Vaaliteemat lyhyesti: Haluan tehdä työtä tasa-arvoisen hyvinvoinnin ja koulutuksen puolesta

kotisivut: www.ehdokas.vasemmisto.fi/irmakoskela

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *