Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.4.2015 klo 08:06

Hakatien vuokra-asuntoja ei pureta

Hakatiellä elämä jatkuu edelleen, purku-uhan vaara on väistymässä
Hakatiellä elämä jatkuu edelleen, purku-uhan vaara on väistymässä

Teksti ja kuva: JOUNI KALLIOLUOMA
Asumisen ja kehittämisen keskus Ara ei myöntänyt purkulupaa Pirkkalan Hakatien Ara-vuokra-asunnoille. Päätöksen mukaan asunnot ovat tyydyttävässä kunnossa ja niiden korjaaminen on halvempaa kuin uusien asuntojen rakentaminen.

Vasemmistoa Pirkkalan kunnanhallituksessa edustava Rauno Lehtinen toteaa ilahtuneena, että Hakatien jupakassa kävi hyvin ja oikeus voitti.
− Hakatie on erinomaisen myönteinen esimerkki siitä, miten poliittisen toiminnan ja kansalaisliikehdinnän yhdistelmällä voidaan todellakin vaikuttaa myönteisesti tavallisten ihmisten asioihin, korostaa Lehtinen.

Oli tärkeää, että vasemmisto oli mukana poliittisessa päätöksenteossa puolustamassa vuokra-asumista. Tärkeää oli myös se, että kansalaisten aktiivisuus pakotti ainakin osan muistakin poliitikoista ottamaan asiasta selvää ja muodostamaan kantansa tosiasioiden pohjalta.

Asukkaat eivät alistuneet

Kiista Hakatien vuokra-asunnoista alkoi viime kesänä kiistaa, kun kiinteistön omistaja Suomen Vuokrakodit halusit vapauttaa talot aravarajoituksista ja purkaa ne. Pirkkalan kunnalta pyydettiin lausuntoa, joka olisi puoltanut Hakatien vuokra-asuntojen arava-rajoitusten purkamista.

Purkuesitystä perusteltiin muun muassa väitteillä asuntojen huonokuntoisuudesta. Väitteet kummastuttivat asunnoissa asuvia. Näytti siltä, että Suomen Vuokrakodit halusi esittää tilanteen sellaisena, ettei asuntojen ylläpito enää olisi kohtuudella ja järkevillä kustannuksilla mahdollista, vaan ne pitäisi purkaa ja tilalle rakentaa jotakin muuta.

Asukkaat eivät alistuneet noin vain kohtaloonsa, vaan syntyi kapinaliike. Sen keulakuvana toimi pirkkalainen vasemmiston kunnanvaltuutettu Harri Aalto, joka itsekin asuu ko. kiinteistössä. Vastarinta huipentui Pirkkalan torilla elokuussa pidettyyn mielenosoitukseen vuokra-asumisen puolesta.

Tiukka äänestys

Pirkkalan kunnan lausunto oli loppujen lopuksi kompromissi – varmasti kiitos vastarinnan. Selkeästi myönteistä kantaa aravarajoitusten poistamiseen ei annettu. Kunnanhallitus äänesti pormestari Helena Rissasen ja vasemmiston edustajan Rauno Lehtisen esitysten välillä. Lehtinen esitti, että kunnanhallitus ei puolla aravarajoitusten poistamista. Pormestarin esitys voitti niukimmalla mahdollisella erolla äänin 6 – 5.

Pormestarin esityksessä päätettiin puoltaa aravarajoitusten poistamista Hakatie yhden asunnoilta, ”mikäli ARA:n tulkinnan mukaan talojen kunto täyttää arava-rajoitusten poistoehdot”. Päätöksessä vaadittiin myös asukkaiden aseman turvaamista:  Vuokrakodit eivät saisi aiheettomasti häätää asukkaita ja Hakatien asukkaille pitää tarjota mahdollisuus korvaavaan vuokra-asuntoon Suomen Vuokrakodeissa Pirkkalassa.  Lisäksi päätöksessä velvoitettiin Suomen Vuokrakodit osakeyhtiötä rakentamaan Hakatie yhden alueelle tuettuja vuokra-asuntoja.

Purkupäätös siirtyi Aralle

Yli puoli vuotta on kulunut mielenosoituksesta ja lausunnosta. Hakatien asukkaat eivät ole joutuneet telttamajoitukseen eikä perheitä tavaroineen ole heitetty lumihankeen niin kuin kävi aikoinaan Täällä Pohjantähden alla –teoksen Laurilan Anttoolle. Hakatiellä asutaan vuokralla edelleen. Vuokralaiset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä Araan ja toimittaneet Aralle muun muassa materiaalia asuntojen todellisesta kunnosta.

Huhtikuussa tekemässä päätöksessään Ara toteaa, että asunnot ovat kuntoarvion mukaan tyydyttävässä kunnossa. Kohteen korjaustarpeet vuosina 2013 – 2022 ovat arviolta 863 000 euroa. Näin korjauskustannukset (432,36 euroa neliömetriltä jäävät selvästi alle puoleen uudisrakentamisen hinnasta (2 500 euroa neliömetriltä). Päätöksen mukaan kohteen käyttöaste on hyvä ja alue väestöltään kasvava, joten vuokra-asunnoista on kysyntää.

Suomen Vuokrakodit voi toki hakea päätökseen muutosta, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että vuokralaiset saavat jatkaa asumistaan melko rauhallisin mielin. Hakatiestä esitetyt kuntoarviot eivät todellakaan kuvasta purkukuntoista kohdetta, vaan normaalia ikäistään rakennusta, joka toki kaipaa pientä laittoa. Aran päätös on näin varsin vankalla pohjalla.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla:

Pirkkalan vuokra-asunto taistelussa niukka häviö
Pirkkalassa vaadittiin vuokra-asumista
Sosiaalinen asuminen ahtaalla Pirkkalassa

 

Kommentteja: 1

  1. Hienoa ja onnea! Hyvin taisteltu Hakatieläiset. Entisenä jo purettujen Haikan vuokratalojen asukkaana olen seurannut tilannetta aktiivisesti, vaikka en enää Pirkkalassa asukaan.
    Niiden uskomattomien käänteiden vuoksi,, joita Pirkkalan kunnan vuokratalojen myyntiin näille ns. yleishyödyllisille tahoille liittyy, oma usko demokratiaan, rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen horjui pahasti. Piristävää kuulla, että edes joskus kaikki ei menekään niin kuin on ennalta sovittu ja suunniteltu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *