Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

6.9.2015 klo 13:15

Hallitus ajaa eläkeläiset kadulle

Leena Aalto (Kuva: Liisa Ahola)
Leena Aalto

 

Teksti ja kuva: LIISA AHOLA

‒ Katsotaan nyt, pitääkö ottaa reppu selkään ja lähteä,  kommentoi 75-vuotias Leena Aalto hallituksen aietta lakkauttaa eläkeläisten asumistuki. Hän miettii vakavissaan, onko hänellä enää varaa asua vuokra-asunnossa, jos asumistukimuutos toteutuu ja tulot pienenevät.

Itä-Tampereella asuva Aalto on yksi niistä 180 000 asumistukea saavaa eläkeläisestä, jotka  odottavat jännittyneinä, kuinka kurjaksi hallitus kehtaa eläkeläisen elämän vetää. Hallituksen aikeet lakkauttaa eläkeläisten asumistuki ja siirtää heidät yleisen asumistuen piiriin niukentaa eläkeläisten toimeentuloa. Asiantuntijoiden laskelmien mukaan asumistuen muutos pudottaa eläkeläisten tuloja 100-150 euroa kuukaudessa, joillakin tulot pienenevät jopa tätä enemmän.

Toivottavasti pysyn terveenä

‒ Vuokra tietysti taas nousee. Niinhän se tekee joka vuosi. Sähkö nousee, vesimaksu nousee. Ja sairastaminen. Mikä tässä eteen tuleekaan, kun nyt jo erikoispoliklinikka maksaa yli kolmekymppiä ja niitä maksujahan on luvattu nostaa vaikka kuinka paljon? Täytyy toivoa, että pysyy terveenä eikä ainakaan tarttis kitua, miettii Aalto tulevaisuuttaan, jossa arjen taituruutta tarvitaan yhä enemmän.

‒ Vaikka ruoka maksaakin, olen semmoinen vanhan ajan ihminen, että osaan tehdä. Jos keittää soppaa kattilallisen, niin siitä saa syödä monta päivää.

‒ Aika paljon olen saanut vaatteita. Joskus jonkun puseron olen ostanut. Takki on äitivainaan vanha ja kenkiä pidän niin kauan kun ne jalassa pysyvät.

Rahapussi sanelee kulkemiset

Tietokonetta Leena Aallolla ei ole ja hän on sanonut, ettei huolikaan, vaikka joku senkin olisi tuonut. Ensimmäisen väritelkkarin sukulaiset toivat hänelle tänä keväänä syntymäpäivälahjaksi. Sitä ennen hän oli saanut satunnaisesti tuttavilta vanhoja mustavalkovastaanottimia, jotka kestivät minkä kestivät.

‒ Kaikki asiointi täytyy ajoittaa kymmenen ja neljäntoista välille, että pääsee halvemmalla taksalla linja-autolla. Säästää siinäkin, mutta sitten illat saa kökkiä kotona.

‒ Kyllähän sitä jossain käviskin, mutta kun katsoo rahapussiin, niin huomaa heti, ettei kannata lähteä mihinkään. Paitsi marjaan ja sieneen.

Leena Aalto on aktiivinen ja monitaitoinen ihminen. Hän osallistuu asukastoimikunnan toimintaan ja ratkoo iltaisin ristikoita, jos telkkarista tulee tylsää ohjelmaa. Kutominenkin olisi kivaa, mutta vaikea nivelrikko rajoittaa sitä.

‒ Jos sais tarpeeksi kovaluontoisia ja huumorintajuisia vanhuksia koottua bussilastillisen, niin mentäs sillä Tarastenjärvelle ja sanottais, että me tultiin vartoomaan, koska te meidät uuniin laitatte.

Vielä ehtii allekirjoittaa adressin eläkeläisten asumistuen puolesta

Leena Aallon ja 179 999 muuta eläkeläistä köyhdyttävää asumistukimuutosta vastustava adressi on kesän aikan kerännyt yli 13 000 allekirjoitusta.

Adressin luovutetaan ensi tiistaina aamulla kello yhdeksän sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylälle (ps) ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle (kesk). Adressia ovat luovuttamassa nimien keruun käynnistänyt Leena Perttu, Turun vanhuspalveluneuvottelukunnan puheenjohtaja Kaija Kiessling ja Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja Pirkko Kuusela.

Adressin allekirjoittamisen viime hetket ovat käsillä. Se luovutetaan tiistai-aamuna 8.9. klo 9 ja luovuttaminen nähdään saman illan Ajankohtainen Kakkonen ohjelmassa, jonka teemana on eläkkeensaajien asumistuki.
Adressin allekirjoittamisen viime hetket ovat käsillä. Se luovutetaan tiistai-aamuna 8.9. klo 9 ja luovuttaminen nähdään saman illan Ajankohtainen Kakkonen ohjelmassa, jonka teemana on eläkkeensaajien asumistuki.

 

Allekirjoita adressi

Lue lisää:
Tähän haastatteluun liittyvä toimittajan kommentti:
Kyllä kolme ässää kehtaa (Vasen Kaista 6.9.2015)

*

 

 

Kommentteja: 4

  1. Adressi luovutettu ja nyt vastaus,eli hallitus sai pois nipistettyä 30miljoonaa pois leikkauspöätöksestä.jäljelle jää siis 90miljoonaa,eli mitä se auttaa? Eläkeläisen asumistukeen ei olisi saanut koskea ollenkaan.Nyt sentäs kyseessä alle 1000€/kk elävät ihmiset,joilla isot lääkekulut,ja vuokranenot ym. Itellä käteen jää nyt vuokran jälkeen 540€/kk …paljon jää leikkauksen jälkeen,koska kai ne leikkaa yleistä asumistukea ja eläkkeet jäädytetään.hallitus paha vie eläkeläisten rahat. Vääryys huutaa,miksi? Vanhukset elämänsä tienanneet nyt se otetaan pois kylmästi.miljönääri Sipilä eikö ole omaatuntoa,Stubb nyt ei välitä ja Soini peesaa vaikka lupasi oppositiossa että ei kosketa alle 1000€. Omat vanhukset ajetaan tuskaan ja ahdinkoon.teidän on vastuu

  2. Kadulle joudun jos niin käy,nyt jo kädestä suuhun.Ei mitaan harrastuksiin tai vaatteisiin.Eläke alle 1000e

    1. Eila hyvä!
      Pienellä eläkkeellä kitkuttaville ihmisille eläkeläisen asumistuki on ollut todella tarpeellinen. Jos asumistuki alenee, on vaadittava pienien (alle 1000 euroa) eläkkeiden tuntuvaa korotusta. Toimeentulotuella eläminen ei ole vaihtoehto, sillä viranomaisetkin myöntävät, etteivät ihmiset sillä tule toimeen. Ilmaisruuan jakopaikat yhdessä toimeentulotuen kanssa tekevät elämän joten kuten siedettäväksi. Kaikkien kunto tosin ei riitä jonottamaan ruokakassia. On paikkoja, joihin parempikuntoinen voi mennä ystävän puolesta.
      Yritetään vaikuttaa yhdessä paremman elämän puolesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *