Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.10.2015 klo 15:06

Eläkeläisten mielenosoitus: Aina heikoimman puolella

2015-10-08_elakelisten_mielenosoitus_700x417_Pekka_Isaksson
Pirkanmaalaisia jälleen mielenosoituksessa Helsingissä. Kuvassa oikealla Tampereen Eläkeläisten puheenjohtaja Maire Kauhanen.

 

Teksti ja kuva: PEKKA ISAKSSON   
Pirkanmaalta oli eilen sankka joukko eläkeläisten mielenosoituksessa. Tampereen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Maire Kauhanen luonnehtii Helsingissä järjestettyä eläkeläisten Heikoimman puolella -mielenosoitusta yhdellä sanalla.

‒ Innostava!

Mielenosoitukseen osallistui Pirkanmaalta satoja Eläkeläiset ry:n ja Eläkkeensaajien keskusliitto EKL ry:n jäseniä. Kansalaistori Helsingin keskustassa täyttyi puoliltapäivin vihaisista eläkeläisistä. Mielenosoituksen päätunnus oli Ei asumistuen leikkaukselle, mutta yhdistysten ja jäsenten banderolleissa ja tapahtuman puheissa nostettiin näkyville ja kuuluville myös kaikki muut eläkeläisten toimeentulohuolet, joiden järjestämisessä ja lisäämisessä kolmen S:n hallitus ei aio nuukailla.

Vaikka mielenosoitus oli Maire Kauhasen mielestä innostava, sisältyi päivään pettymys. Tapahtumaan kutsuttu sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylää (ps) ei Kansalaistorilla näkynyt, eikä hän ollut vaivautunut lähettämään paikalle edes edustajaansa.

‒ Vaikka odotettavissa olisi ollut buuauksia, niin kyllä ministerillä pitää olla sen verran selkärankaa, että uskaltaa tulla vastaamaan teoistaan ja aikeistaan, Kauhanen sanoo.

Buuauksia mielenosoituksessa todella kuultiin, kun oli hallituspuolueiden kansanedustajien vuoro käyttää puheenvuoronsa. Suurimman myrskyn nostatti perussuomalaisten Kike Elomaa. Perussuomalasille päivä oli muutenkin huono. Ylen gallup oli juuri ennen mielenositusta kertonut, että puolueen kannatus on kuukaudessa romahtanut 10,7 prosenttiin.

Mielenosoituksessa puhunut Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen totesi, että eläkeläiset eivät kiistä Suomessa olevan tällä hetkellä monia vaikeuksia.

‒ Olemme omalta osaltamme myös valmiita kantamaan vastuuta, osallistumaan vaikeuksien voittamiseen. Meillä on kokemusta. Nyt eläkkeellä ja eläkeiässä oleva sukupolvi on kasvanut ja rakentanut tätä maata niukkuuden ja puutteen aikana. Olemme eläneet tiukan markan ajan konkreettisesti. Devalvaatio, inflaatio ja yli 15 prosentin korot on selätetty tekemällä työtä ja uhrauksia .

‒ On siis turha sanoa, että emme ymmärtäisi, että kaikkien on osallistuttava talkoisiin. Me kyllä ymmärrämme,  ehkä jopa paremmin kuin sellainen ihminen, joka ei ole entisiä kovia aikoja elänyt. Kyse on vain siitä, millä tavalla itse  kukin osallistuu suhteessa mahdollisuuksiinsa ja kukkaronsa kokoon, Korhonen sanoi.

*