Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

7.10.2015 klo 16:03

Oikeistohallitus ottaa köyhiltä, eivät pakolaiset

Lokakuun ensimmäisen viikon blogikatsauksessamme ovat mukana Minna Minkkinen, Panu Raatikainen, Anna Kontula ja Jiri Nieminen.
Lokakuun ensimmäisen viikon blogikatsauksessamme ovat mukana Minna Minkkinen, Panu Raatikainen, Anna Kontula ja Jiri Nieminen.

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
Vasen laita -blogikatsauksemme lokakuun ensimmäiseltä viikolta osoittaa, että kansan kukkaroa keventämässä ja oikeuksia polkemassa eivät ole turvapaikanhakijat vaan oikeistohallitus, joka sitä paitsi pitää sormia ristissä selän takana tuomitessaan rasismin ja väkivallan. Lisäksi esitellään työmarkkinoiden uudet pelaajat, ja välitetään esitelmämatkalle Saksaan valmistautuvan professorin avunpyyntö Suomen omituisen hallitusratkaisun selittämisessä.

 

Minkkinen: Hallituspuolueet ottavat köyhiltä, eivät turvapaikanhakijat

Tampereen kaupunginvaltuutettu Minna Minkkinen oikoo rasistien toistuvasti esittämää väitettä, jonka mukaan meillä ei ole varaa ottaa vastaan pakolaisia, koska oma kansa voi niin huonosti. Minkkinen muistuttaa, että Suomi on sitoutunut Yhdistyneiden kansakuntien yleismaailmalliseen julistukseen, joka antaa jokaisellae kotimaassaan vainon kohteeksi joutuneellae oikeuden hakea ja saada kansainvälistä suojelua toisessa maassa.

Toiseksi Minkkinen muistuttaa, että on väärin syyttää pakolaisia kurjistuspolitiikan seurauksista:

‒ Turvapaikanhakija ei päätä siitä, lakkautetaanko kyläkouluja tai kouluruokailua. Näistä päättävät poliitikot ja virkamiehet.

‒ Turvapaikanhakija ei tee tai toisin sanoen hänen täällä olonsa ei ole syy siihen, että valtio tekee tällä hetkellä raakaa talouskuripolitiikkaa. Työntekijän kurjistaminen ei ole turvapaikanhakijan vika, vaan oikeistolaista politiikkaa. Lapsilisäleikkaukset tai koulutuksesta leikkaaminen eivät ole turvapaikanhakijan syytä.  Päätöksiä leikkauksista tekee Suomen hallitus, jossa istuu oikeistolaisia herroja tekemässä päätöksiä, korostaa Minkkinen.
Kirjoitus on alunperin julkaistu Aamulehden yleisönosastossa.

Lue koko juttu:
Kuripolitiikka ei ole turvapaikanhakijoiden syytä (6.10.2015)

 

Raatikainen: Soini lupasi heittää rasistit perussuomalaisista jo 2009

Professori Panu Raatikainen torjuu väiitteen, että hallituspuolueiden johtajat ovat tehneet kaikkensa tuomitakseen rasismin ja väkivallan.

‒ Aloitetaanko vaikkapa siitä, että me odottelemme edelleen sitä kesällä mahtipontisesti luvattua edustaja Immosen ”harjaamista” – tai kaikkien rasistien heittämistä ulos perussuomalaisista, minkä Soini lupasi jo 2009, listaa Raatikainen.

‒ Perussuomalaisilla on myös voimassa maahanmuuttopoliittinen ohjelma, jonka lukuisat asiantuntijat ovat todenneet rasistiseksi, mahdollisesti jopa Suomen perustuslain vastaiseksi. Kukaan näkyvä perussuomalainen ei ole sanoutunut siitä irti, ja myös puheenjohtaja Soini sanoo seisovansa sen takana, jatkaa Raatikainen.

Kirjoittaja pitää muodollista irtautumista rasismista tyhjjänä puheena, kun perussuomalaisten puolueaktiivit samanaikaisesti organisoivat rasistista toimintaa koko maassa. Kun perussuomalaiset eivät itse ole kykeneväisiä irtaantumaan rasismista, väkivallasta ja fasismista, tulisi hallituskumppanien osoittaa ryhtiä nostamalla asia hallitusyhteistyön kynnyskysymukseksi.

Lue koko kirjoitus:
Rasismi – mitä hallitus voisi tehdä? (3.10.2015)

 

Kontula: Työmarkkinapeliin uusia pelaajia, ja säännöt hämärän peitossa

Kansanedustaja Anna Kontula kuvaa työmarkkinoiden perinteistä asetelmaa Lehtiyhtymälle tekemässään blogikirjoituksessa:

‒ Vallan, riskin ja rahan jakautuminen työmarkkinaosapuolten välillä on aina neuvottelutulos ja heijastelee kulloisiakin voimasuhteita. Asetelma näkyy myös syksyn suuressa tuottavuusloikkakeskustelussa. Esimerkiksi EK:n vaatimukset paikallisesta sopimisesta tarkoittaisivat käytännössä yrittäjäriskin osittaista siirtoa työntekijöille. SAK:n ehdotus taas sisältää elementtejä myös päätöksenteon ja voiton uudelleenjaosta, kirjoittaa Kontula.

Anna Kontula näkee, että työmarkkinoiden asetelma kahden osapuolen pelinä on murtumassa, ja uudet pelaajat – robotit, huoneenvuokraajat, osa-aikatyöttömät, mikroyrittäjät ja silpputyöläiset saattavat muuttaa pelikuvioita suurestikin.
‒ Todennäköisesti seuraava sukupolvi tulee näkemään jakoja ja liittoumia, joita me vasta arvailemme, ennustaa Kontula, ja esittää yhden mahdollisen mallin, joka kannattaa käydä lukemassa blogista.

Lue koko juttu:
Onko huomenna työmarkkinaosapuolia? (03.10.2015)

 

Nieminen: Avunpyyntö Suomen eduskuntavaalien tuloksen selittämisessä

Yhteiskuntatieteiden tohtori Jiri Niemisellä on pulma, jonka ratkaisuun hän pyytää apua blogissaan. Nieminen on marraskuussa menossa esitelmöimään Saksassa järjestettävään konferenssiin. Hänen aiheenaan on mitä, ja minkälaiset ehdokkaat kirjoittivat Uuden Suomen blogiin viime kevään eduskuntavaalien alla.

Kaksi oppositiopuoluetta muodosti vaalien jälkeen hallituksen edellisen hallituksen pääpuolueen kanssa, ja ovat nyt jatkamassa edellisen hallituksen politiikkaa. Tämä on eriskummallinen tilanne.

‒ Miten tällaisessa tilanteesa suomalaisten äänestäjien sielunmaisemaa pitäisi kuvata, miksi he äänestävät näin ristiriitaisesti tai ainakin heidän antamat äänet mahdollistaa sellaiset hallituskuviot, joissa ei ole päätä tai häntää, kysyy Nieminen.

Kirjoituksensa lopuksi Nieminen esittää pyynnön lukijoilleen:

‒ Sen sijaan voisin kysyä alan parhailta asiantuntijoilta, teiltä, tutkimukseni objekteilta, Uuden Suomen Puheenvuoro-blogipalvelun lukijoilta tai kirjoittajilta, miten asia teidän mielestä on käsitteelllistettävä tai ymmärrettävä?

Lue koko kirjoitus ja tähän mennessä saapuneet vastaukset:
Miten selittää ulkomaalaisille kollegoille Suomen eduskuntavaalien tulosta? (1.10.2015)

|||

Vasen laita – Vasen Kaistan yhteisömediaprojekti
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Vasen laita tviittaa -blogi kokoaa  vasemmiston valikoitujen tapahtumien tai kampanjoiden twitter-syötteen, joiden pohjalta toimitetaan uutisia ja artikkeleita julkaistavaksi Kaistassa.

Lue aikaisemmin julkaistut Vasen laita blogikatsaukset ja raportit
Vasen laita -blogi

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *