Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.11.2015 klo 15:09

Jutila ja Minkkinen: Maksuton ehkäisy toisi säästöjä

Valtuutetut Minna Minkkinen ja Varpu Jutila.
Valtuutetut Minna Minkkinen ja Varpu Jutila. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
JAA 21 – EI 30 – Tyhjiä 14. Tämä oli äänestystulos Tampereen kaupunginvaltuuston päättäessä hetki sitten, että Minna Minkkisen ja Varpu Jutilan aloitetta maksuttomasta ehkäisystä nuorille ei palauteta uudelleen valmisteltavaksi.  Minkkinen ja Jutila osoittivat puheenvuoroissaan, että virkamiesten valmisteleva vastaus heidän aloitteeseensa oli kovin puutteellisesti valmisteltu. Vastauksessa sivuutettiin kiistattomat näytöt siitä, että maksuton ehkäisy nuorille tuo säästöjä Siksi asia olisi pitänyt palauttaa parempaan pohjatyöhön.

Valtuusto jatkaa talousarvion käsittelyä, josta Vasen Kaista on raportoinut tänään jo kahdesti:
Päivähoito: voimasuhteet tasan Tampereen valtuustossa (sisältää Ulla-Leena Alpin puheen päivähoidosta)
Tampereen valtuusto äänestää päivähoidosta iltapäivällä (sisältää Mikko Aaltosen ryhmäpuheenvuoron budjetista)

Minna Minkkisen puheenvuoro maksuttomasta ehkäisystä

Muun muassa Forssa, Rauma, Tervola ja Vantaa tarjoavat nuorille, alle 20- vuotiaille, maksutonta ehkäisyä. Kunnat ovat raportoineet merkittävistä säästöistä. Keskustelin Rauman nuorisoneuvolan työntekijän kanssa ja hän kertoi 60 000€- 100 000€ säästöstä aborttikuluissa. Lisäksi Raisiossa on onnistuttu vähentämään seksitauteja. Näistä Raumalla ei ole tehty laskelmia.

Raumalla abortti maksaa noin 1350€ + mahdolliset komplikaatiot. Tämä on aika tavanomainen hinta ympäri Suomen. Meille on kerrottu, että Hatanpäällä abortti maksaa 250€. Hintaan ei ole huomioitu jälkitarkastusta, jota ei tehdä Hatanpäällä. Nuorten kohdalla jälkitarkastus on yleensä nuorten neuvolassa. Hatanpään sairaalassa tehty lääkinnällinen raskaudenkeskeytys on varsin kevytrakenteinen. Siksi se niin halpa varmaan onkin.

Prosessi menee niin, että Hatanpään poliklinikalla gynekologi tutkii potilaan, tekee raskauden ajan määrityksen , täyttää tarvittavat lomakkeet ja  hoitaja antaa sekä suulliset että kirjalliset ohjeet.
Potilas voi ottaa ensimmäisen lääkkeen poliklinikalla tai sitten kotona. Potilas voi soittaa hoitajalle, jos hänellä on kysyttävää. Hänelle ohjelmoidaan HCG-verikoe, joka laskee, jos raskaudenkeskeytys on onnistun.
Tämä on tyyli lähes kaikkien alle 20 –vuotiaiden kohdalla. Jälkitarkastus tehdään sitten lähettävän tahoin puolella. Keskusteluja ja tukea, ei nuorelle Hatanpäällä tarjota. Apu tarjotaan varmaankin sitten nuorisoneuvolassa tai jossain muualla? Prosessia on kuvattu liukuhihnamaiseksi.

Kaupungin virkamiehet ja lääkärit ovat tietenkin sitä mieltä, että tämä on riittävää ja hyvää hoitoa. Kukapa sitä omaa työtään kauheasti haukkuisi? Minusta tämä kuitenkin on liian kevyt ja ei sisällä minkäänlaista keskustelua. Abortti ei ole kaikille kriisi, mutta jollekin on. Vähintäänkin tulisi olla tarjolla halukkaille keskusteluapua ammattilaisen kanssa.

Maksuton ehkäisy tulisikin toteuttaa nuorisoneuvolan kanssa. Aloitevastauksessa arvioidaan, että kaupungin tulisi lisätä henkilökuntaa, jos kaupunki ryhtyy tarjoamaan maksutonta ehkäisyä. Tämä on aika ylimitoitettua. Missään muualla ei ole henkilökuntaa lisätty, eikä Tampereellakaan se ole tarpeen. Meidän nuorisoneuvola toimii hyvin ja siellä varmasti pystytään toteuttamaan maksuton ehkäisy ilman lisäresursseja.

Aloitevastauksessa ja sen tiimoilta virkamiesten kanssa käydyissä keskusteluissa on noussut esiin, että säästöä voisi syntyä, jos maksuton ehkäisy annettaisiin alle 25-vuotiaille. Jos virkamiehet näin arvelevat, ihmettelen miksi he eivät sitä itse esitä. Miksi ollaan passiivisia esittämään itse asioita, joilla voidaan säästää rahaa ja lisätä seksuaaliterveyttä?

Mielestäni aloitevastauksessa ei ole otettu huomioon riittävästi niitä asioita, joita aloitteessa esitimme, joten esitän aloitteen palautusta takaisinvalmisteluun. Ei haittaa vaikka aloite olisi käsittelyssä vuoden päästä käsittelyssä, mutta tällä aloitevastauksella aloite ei voi olla nyt käsittelyssä.

Varpu Jutilan puhe maksuttomasta ehkäisystä

Kannatan Minna Minkkisen esitystä palauttaa aloitteemme maksuttomasta ehkäisystä nuorille. Koin saamamme aloitevastauksen puutteelliseksi.

Esitimme, että Tampere ottaisi mallia muista kunnista ja alkaisi tarjota maksutonta ehkäisyä alle 20-vuotiaille – syinä seksuaaliterveyden edistäminen ja sukupuolitautien ehkäisystä ja aborttien vähenemisestä koituva säästö.

Aloitevastaus on puutteellinen, sillä se käsittelee vain raskauden keskeytyksiä. Kuitenkin merkittävä osa aloitettamme oli sukupuolitautien ehkäisy. On 70-lukua tarkastella ehkäisyä pelkästään lisääntymisnäkökulmasta, ja aloitevastaus heijastelee tällaista ajatusmaailmaa. Nykypäivänä vastuullinen sukupuolikäyttäytyminen käsittää myös sukupuolitautitietoisuuden, ja muun muassa tämän vuoksi esitimme, että maksuttomia kondomeja olisi oltava helposti ja huomaamattomasti nuorten saatavilla. Tällöin huomioidaan myös nuorten naisten terveys, johon nuorena aloitetulla hormonaalisella ehkäisyllä voi olla kauaskantoisiakin huonoja vaikutuksia. Lisäksi esimerkiksi Raumalla on todettu, että ilmainen kondomijakelu on vähentänyt esimerkiksi klamydiatartuntoja jopa kolmanneksella. Saamamme aloitevastauksenkin mukaan kondomien nykyistä laajemmalla jakelulla voisi olla suotuisia vaikutuksia, mutta se vaatisi lisäpanostusta materiaaleihin ja henkilöstövoimavaroihin.

Olemme jatkaneet keskustelua viranhaltijoiden kanssa aloitevastauksesta, ja saimme viimein vastauksen koskien sukupuolitautien ehkäisyä: Laajempi ilmaisjakelu voitaisiin toteuttaa nuorisotiloissa tai terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotoilla mahdollistaen yksilöllisen neuvonnan (näin ainakin aiemmin on toimittu Britanniassa). Helsingissä oli melko hiljattain kokeilu (2014), jonka jatkosta ei ole tietoa. Tampereella voisi kohdennettua kokeilua jossain vaiheessa suunnitella?

Muun muassa tästä syystä toivomme, että aloittemme käsitellään uudestaan ja perusteellisemmin muun muassa sukupuolitautien ehkäisyn ja kondomien ilmaisjakelun osalta.”


Asiasta aikaisemmin Vasen Kaistassa:
Jutila ja Minkkinen: Maksuton ehkäisy nuorille (17.3.2015)
Vasemmistonuoret: Maksuton ehkäisy tuo säästöjä (21.2.2015)

Suora lähetys valtuustosta
Valtuuston kokousta voi seurata täältä suorassa verkkolähetyksessä

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *