Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

19.2.2016 klo 13:48

Iltalehti potee MV-syndroomaa

CAI MELAKOSKI
Iltalehti julkaisi keskiviikkona jutun Kaupin sairaalasta. Juttu antaa ymmärtää, että Tampereen kaupunki on äkillisesti heittämässä vanhukset ulos Kaupin sairaalasta saadakseen lisätuloja valtiolta muuttamalla sairaala turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.

Apulaispormestari Mikko Aaltonen kommentoi Iltalehden kirjoitusta:
‒ Turvapaikanhakijoiden vuoksi Kaupin sairaalaa ei olla tyhjentämässä. Sairaalatoiminnan lopettamisesta on 12.8.2013 päättänyt kaupunginhallituksen suunnittelukokous. Sairaalan potilaat siirretään Rauhahiemen tai Hatanpään sairaaloihin tai ympärivuorokautisiin asumispalveluihin. Kukaan ei jää ilman paikkaa.

Iltalehden kirjoitus tuo mieleen MV-lehden törkyjournalismin. Iltalehden jutun eduksi on kuitenkin todettava, että pitkähkön jutun lopussa kerrotaan, että ylihoitaja ”selittää” päätöksen Kaupin sairaalan toiminnan lopettamisesta vanhussairaalana tehnyn jo vuosia sitten. Mutta jutun antamaksi vaikutelmaksi jää, että Tampereen kaupunki häätää vanhukset pakolaisten tieltä saadakseen lisätuloja.

Toimittaja osoittaa jutun lopussa olevansa tietoinen asioiden oikeasta laidasta – että vanhussairaalatoiminta Kaupissa oli päätetty lopettaa kauan ennen uuuden vastaanottokekuksen tarvetta ‒ mutta päätti kuitenkin tehdä jutun, joka tosiasioiden sijaan perustui vanhusten omaisten pelkoihin ja puutteellisiin tietoihin. Journalismin periaatteet ja journalistin etiikka eivät jutun tekijää ohjanneet.

Iltalehti_Kauppi-kollaasi
Kooste ruutukaapauksista Iltalehden jutusta.

 

Rasistien suosimilla nettisivuilla Iltalehden kirjoitus on otettu kiitollisuudella vastaan, ja vastapalveluksena Iltalehti on saanut tuhansia klikkauksia sivulleen. Juttu edustaa havainnollisesti klikkausjournalismiin liittyviä ongelmia. Kun iltapäivälehtien irtonumeromyynti hiipuu siitä huolimatta, että ne keksivät aina hurjempia kohusepitteitä, kasvatetaan mainostuloja lisäämällä klikkauksia lehden verkkoversion sivujen juttuihin, joille haetaan inspiraatio MV-lehdestä.

Tampereen kaupunki oikaisee

Tätä kirjoittaessa Tampereen kaupunki julkaisi tiedotteen, jossa asiaa kuvataan yksityiskohtaisesti:

‒ Kaupin sairaalassa hoidetaan sairaalahoitoa vaativia ikäihmisiä. Tällä hetkellä sairaalassa on noin 100 potilasta. Keväällä sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat siirtyvät Rauhaniemen sairaalaan. Kotiutusvaiheessa osa potilaista palaa sairaalajakson jälkeen normaalisti kotiin, osa taas odottaa sairaalassa paikkaa ympärivuorokautiseen hoitoon esimerkiksi tehostettuun palveluasumiseen.

‒ Sosiaalityöntekijät keskustelevat ympärivuorokautista hoitopaikkaa odottavien potilaiden ja heidän omaisten kanssa mahdollisesta siirtymisestä Pohjolankadun uusiin ryhmäkoteihin tai muihin asumisyksikköjen paikkoihin.

‒ Sairaalatoiminnan loputtua Kaupista tiloihin tulee turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus. Viime syksystä lähtien jo aiemmin sairaalakäytöstä vapautuneita, tyhjiä osastoja on käytetty turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen, kaupunki tiedottaa.

Tampereen kaupungin tiedote:

Sairaalatoiminta siirtyy Kaupista Rauhaniemen sairaalaan (19.2.2016)

Iltalehden juttu:

Vanhussairaalasta vastaanottokeskus – Omaiset huolissaan: ”Ei ole mitään tietoa jatkosta” (Iltalehti 17.2.2016)

Aiheesta lisää Vasen Kaistassa:

Tampere pystyy kantamaan vastuunsa ihmisten hädästä (Mikko Aaltosen kirjoitus Kaupin vastaanottokeskuksesta 15.2.2016)

MV-lehti varastaa ja herjaa (Jorma Mäntylän kirjoitus MV-lehdestä 10.2.2016)

Mediakritiikkiä Vasen Kaistassa kolmen viime kuukauden aikana:

Virheellinen tolkullisuus (4.2.2016)

Toimittaja satuili historiaa (31.12.2015)

Ulkomaiset nettilehdet avartavat maailmankuvaa (16.12.2015)

Kritikki kuuluu marginaaliin, terveisin Aamulehti (2.12.2015)

Raiskauskeskustelu ohittaa uhrin (30.11.2015)

Arto Nyberg opettaa ovelasti (27.11.2015)

 

Kommentteja: 1

  1. Iltalehti on kokoomuksen halpa käsikassara, jonka jutut ovat halpaa ja raflaavaa pintaliitoa. Iltalehteä ei kiinnosta pureutua asioihin yhtään sen syvemmälle. Riittää, että kirjoittaa raflaavaa paskaa isoilla otsikoilla niin aina jotkut urpot ostavat. En ole lukenut iltalehteä aikoihin ja vaikka iltapäivälehdet yleensäkin ovat….khöm niin iltasanomia voi edes joskus jollain tapaa lukea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *