Väkivalta ja korruptio varjostavat Rion ja Qatarin kisariemua

Reilu_peli_vinjetti_2_150x150Teksti:  MINNA MINKKINEN    
Kesällä saa penkkiurheilukansa taas makeaa mahan täydeltä, kun aamusta iltaan saa seurata Olympialaisia. Rio de Janeirossa 5.-21. elokuuta järjestettävissä kisoissa ovat jälleen maailman parhaan urheilijat kilpailemassa kaikkein tavoitelluimmasta tittelistä, olympiavoitosta.

Pelkkää kehon ja mielen kilvoittelua eivät urheilukisat ole. Olympialaiset ovat miljardiluokan bisnestä. Maallisten lakien yläpuolella on myös olympiakomitea, joka jälleen kerran on valinnut olympiakisojen järjestäjäksi maan, jossa ihmisoikeuksien noudattaminen on osoittautunut vaikeaksi.

Vuosiin ei ole ollut urheilukilpailuita, joiden yhteydessä ei olisi puhuttu ihmisoikeuksista. Hyvä että puhutaan, mutta edelleen puhe ihmisoikeuksista näyttää olevan urheiluväelle kiusallista. Pidetään sormet ristissä, ettei näistä kisoista nousisi kohua. Saisi rauhassa kilpailla ajattelematta köyhiä, kotoaan kisakylän alta ajettuja perheitä. Saisi vain kilpailla pohtimatta, miten räikeää väkivaltaa poliisi on käyttänyt katuja siistiessään.

Uutistoimisto Reuters on raportoinut, miten paikallisia asukkaita on häädetty kodeistaan kisakylän alta. Kisakylän, joka on käytössä vain kisojen ajan. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on puolestaan arvioinut poliisin julman väkivallan tappavan satoja ihmisiä ennen olympialaisten avajaisia. Sadat ihmiset menettävät henkensä olympialaisten vuoksi.

Jalkapallon MM-kisat Qatarissa ovat räikein ihmisoikeusloukkaustapaus urheilussa. Kisapaikkoja rakentavien työntekijöiden asema on rinnastettu orjuuteen. Ennen avauspotkua kisojen vuoksi on arvioitu kuolevan seitsemän tuhatta rakennustyöläistä. Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan kauniilla julkilausumilla ja lupauksilla parantaa työntekijöiden asemaa ei ole ollut vaikutusta. Rakennustyöntekijöiden työolot huononevat edelleen.

Kansainvälisellä ja kansallisella urheilukabinettien eliitillä on aika ryhtyä juhlapuheista tekoihin ja lopettaa kisojen myöntäminen maihin, joissa ihmisoikeuksia toteutumista ja ympäristön kunnioittamista ei voida taata.

Mitä voimme asialle tehdä? Korruptoituneen urheilun kabinettiväen vaihtaminen rehellisiin ei onnistu käden käänteessä. Urheilunnälkäinen yleisö haluaa kisansa joka kerta eri paikassa siitäkin huolimatta. että kisat jättävät jälkeensä kisakylien raunioita ja ihmisoikeusongelmia.

Asiasta lisää muualla verkossa

Amid rubble, Rio residents fight Olympics evictions (Reuters 5.2.2015) 

Brazil: ‘Trigger happy’ military police kill hundreds as Rio prepares for Olympic countdown (Amnesty International 3.8.2015)  

Kuoleman kentät (Punainen kortti Fifalle -kampanja)  

|||

Reilu peli?   -juttusarjassa urheilunrakastaja Minna Minkkinen ei vaikene urheilun ihmisoikeus- eikä ympäristöongelmista. Juttuja on luvassa kerran kuukaudessa ensi kesän olympialaisiin asti.  

|||

Etusivun kuva:

Kansainvälisen jalkapallon kattojärjestön, Fifan, johdon toiminta on saanut osakseen kriittisen kommentin myös Tampereen katukuvassa. (Kuva: Cai Melakoski)
Kansainvälisen jalkapallon kattojärjestön, Fifan, johdon toiminta on saanut osakseen kriittisen kommentin myös Tampereen katukuvassa. (Kuva: Cai Melakoski)

*

Leave a Reply