Hallitus edelleen eläkeläisten kukkarolla

Kalevi Kivistö (vasemmalla) on Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja ja Martti Korhonen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja. (Kivistön kuva Eläkeläiset ry:n kuva-arkistosta. Korhonen on kuvattu Tampereen Eläkeläisten 60-vuotisjuhlassa viime marraskuussa, kuvaaja Cai Melakoski)
Kalevi Kivistö (vasemmalla) on Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja ja Martti Korhonen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja. (Kivistön kuva Eläkeläiset ry:n kuva-arkistosta. Korhonen on kuvattu Tampereen Eläkeläisten 60-vuotisjuhlassa viime marraskuussa, kuvaaja Cai Melakoski)

 

CAI MELAKOSKI   
Hallitus kertoi kehysriihen tiedotustilaisuudessa tiistaina jatkavansa talouden kurjistamisohjelmaa. Se leikkaa jälleen kaikkein pienituloisimpienkin kansalaisten sosiaalietuuksista samalla kuin köyhimpiä kipeimmin kirpaisevia maksuja nostetaan.

‒  Indeksileikkauksellahan hallitus tavoitteli eläkkeiden ja muiden sosiaalietuuksien ostovoiman laskemista. Nyt kun inflaatio on ollut pysähdyksissä, eivät indeksitarkistukset korottaisi eläkkeitä. Ei tullut sitä indeksikorotusta, josta leikata. Niinpä hallitus leikkaa suoraan sosiaalietuuksia, vaatii nostamaan asiakasmaksuja ja laskee ainakin kansaneläkettä. Työeläkkeiden leikkaaminen olisi kummallista, koska niistä valtaosaa ei makseta valtion varoista, sanoi Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö puhuessaan eilen Nokian Eläkeläisten tilaisuudessa.

Hallituksen lupausta nostaa takuueläkettä kahtena seuraavana vuonna 8 eurolla Kivistö kommentoi:

‒ Kun kansaneläke laskee hallituksen päätöksen johdosta 0,85 prosentilla, laskee takuueläke 6,5 eurolla. Takuueläkkeen saajalle jää siis käteen ruhtinaalliset 1,5 euroa.

Kivistö kummasteli, että hallituksen piirissä ei edelleenkään ymmärretä, että takuueläkkeen suuruusluokkaa olevaan pienen työeläkkeen ja kansaneläkkeen yhdistelmään ei taaskaan tule minkäänlaista korjausta:

‒ Lyhyen työuran tehneille ja pienellä yrittäjäeläkkeellä sinnittelevälle sanotaan, että ainakin eläkettä ajatellen oli työsi turhaa ponnistusta. Jopa EU kiinnitti tuoreessa eläkeraportissaan tähän epäjohdonmukaisuuteen huomiota.

Kivistö muistutti myös, että eläkeläisten toimeentulovaikeuksiin vaikuttavat monet muutkin asiat kuin eläkkeet.

‒ Sitä ovat sairastamiseen liittyvien kustannusten omavastuut, joilla eläkeläisiä kuritettiin jo hallitusohjelmassa.

‒ Sitä ovat vanhusten hoidon taksat ja hoidon laatua koskevat päätökset, joissa niinikään tehtiin heikennyksiä jo hallitusohjelmassa.

‒ Vanhuspalvelulaissa säädetty kuntien velvollisuus varautua ikääntymisen tuomiin haasteisiin aiotaan poistaa.

‒ Sellainen on myös esimerkiksi asumistuki, jonka huonontaminen saatiin muun muassa oman järjestömme aktiivisuuden ansiosta torjutuksi. Tuhansien eri puolilta maata kokoontuneiden eläkeläisten mielenosoitus sai hallituksen pyörtämään aikomuksensa ja peruuttamaan eläkeläisten asumistuen heikennyksen, kiitti Kivistö eläkeläisten omaa aktiivisuutta.

Kivistö piti yllättävänä, että Kansaneläkelaitoksen pääjohtaja Liisa Hyssälä esittää nyt palaamista hylättyyn eläkeläisten asumistuen leikkaussuunnitelmaan.

Hyssälä kertoi viime lauantaina Lännen Median lehdissä pitävänsä esimerkiksi eläkeläisten asumistukea liian hyvänä työttömiin ja lapsiperheisiin verrattuna.

– Onko köyhä eläkeläinen enemmän köyhä kuin köyhä työtön tai köyhä lapsiperhe? Työtön ja lapsiperhe saavat yleistä asumistukea, joka on pienempi kuin eläkkeensaajan asumistuki. Yhteiskunnassa eri ryhmiä pitäisi kohdella samalla tavalla. Oikeudenmukaisuus ei toteudu, Hyssälä sanoi, ja ehdotti ratkaisuksi ongelmaan muun muassa eläkeläisten asumistuesta luopumista.

Hyssälän suunnitelman tyrmäsi myös Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen viime sunnuntaina. Korhonen pitää pienituloisten väestöryhmien asettelua toinen toisiaan vasten pöyristyttävänä:

‒ Työttömien ja lapsiperheiden ahdingostako nyt etsitään perusteet lähteä heikentämään eläkeläisten toimeentuloa, hän kummastelee.

‒ Viime vuoden marraskuussa hallitus päätti – kiivaan keskustelun ja eläkeläisjärjestöjen mielenosoituksen jälkeen – perua eläkeläisten asumistuen leikkaukset ja tuen siirtämisen yleisen asumistuen piiriin.

‒ Sosiaali- ja terveysministeri  Hanna Mäntylän on muistettava viime syksyn lupaukset ja päätökset ja oltava tarkkana, ettei laajalla rintamalla tyrmättyjä heikennyssuunnitelmia kaivella uudelleen esiin, Korhonen vaatii.

Eläkeläiset ry aiemmin Vasen Kaistassa:

Tampereen Eläkeläiset avaa vuoden: kerhot, Manner, matkailu (7.1.2016)

Eläkkeellä pitää elää! (10.11.2016)

Tässä olemme, mitä meille teette (6.11.2015)

Eläkeläisten mielenosoitus: Aina heikomman puolella (9.10.2015)

Eläkerahat eläkeläisille! (19.2.2015)

Verkkosivuja:

Eläkeläiset ry

Tampereen Eläkeläiset

Eläkeläiset Pirkanmaan aluejärjestö

*

One Response to “Hallitus edelleen eläkeläisten kukkarolla”

  1. Katja Vänni

    Kiitos, että eläkeläisten tilanteesta käydään keskustelua! Aihe on erittäin tärkeä. Ei vastakkainasettelua, mutta juuri pientä työeläkettä ja takuueläkettä saavien tilanne kurjistuu ajan mittaan kestämättömäksi. Tulevaisuus on hyvin näköalaton, kun jo alle 50-vuotiaana syrjäytyy myös köyhyyden vuoksi. Tällä ryhmällä on suuret lääke- ja sairauskulut ja melko mahdotonta saada mistään lisätuloja.

    Vastaa

Leave a Reply