Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

29.5.2016 klo 17:16

DiEM25-liike puitavana sosiaalifoorumin paneelissa

Maailmantalouden Minotauros kirjan suomentamisessa mukana ollut tohtoriopiskelija Olli Herranen sekä Marko Ulvila, tietokirjailija ja demokratia-aktivisti sekä Katariina Pietiläinen, huolestunut Suomen ja Euroopan kansalainen
Maailmantalouden Minotauros -kirjan suomentamisessa mukana ollut tohtoriopiskelija Olli Herranen, Marko Ulvila, tietokirjailija ja demokratia-aktivisti ja Katariina Pietiläinen, huolestunut Suomen ja Euroopan kansalainen

 

Teksti: HEIKKI LAKKALA, kuva: PENTTI HÄNNINEN
Tampereen sosiaalifoorumissa 21.5. yhtenä teemana oli DiEM25-liike. Se on
Yanis Varoufakisin aloitteesta syntynyt vasemmistolainen liike, joka pyrkii kokoamaan eri puolueissa olevia ihmisiä vastustamaan troikan (EU:n komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF) talous- ja rahapoliittista ylivaltaa EU:ssa. DiEM25 pyrkii aikaansaamaan kansalaiskeskustelua ja kansalaisaloitteita tilanteen muuttamiseksi. Liikettä esittelivät Olli Herranen, Katariina Pietikäinen ja Marko Ulvila.

Liikkeen teesit pohjautuvat pitkälti Varoufakisin historialliseen tulkintaan finanssikriisistä ja sen syistä. Niitä esitellään perusteellisemmin hänen suomennetussa kirjassaan Maailmantalouden Minotauros (Vastapaino 2014, pokkarina 2016).

Toisen maailmansodan jälkeen haluttiin vakauttaa maailmantaloutta, jottei ensimmäisen maailmansodan jälkeinen kriisikehitys toistuisi. Lanseerattiin niin sanottu Bretton Woods -järjestelmä. Siinä Yhdysvaltain dollari sidottiin kultakantaan ja muut valuutat puolestaan dollariin kiinteillä kursseilla. Tällä oli merkittäviä vaikutuksia maailmantalouteen.

Talousjärjestelmissä, joissa valuutat on sidottu toisiinsa tarvitaan ylijäämien kierrätysmekanismeja. Yhdysvalloissa tällaisia mekanismeja on ollut New Deal ennen toista maailmansotaa ja sotateollisuuden tasausjärjestelmä sodan aikana. Eurokin pyrkii olemaan tällainen, mutta erona edellä mainittuihin on se, että Yhdysvallat on liittovaltio, jossa voidaan harjoittaa keskitettyä raha- ja talouspolitiikkaa. EU on vain liittovaltion kaltainen, ilman näitä mahdollisuuksia. EU ja euroalue ovat jumissa järjestelmässä, jossa on mahdoton kierrättää ylijäämiä.

EU ei alun perinkään ollut puhdas rauhanliitto, joka yhdistää entiset viholliset kaupan sitein toisiinsa. EU:n alkuitu, Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, synnytettiin Marshall-avun sivutuotteena. Sen kautta oli tarkoitus kierrättää varallisuutta Yhdysvaltoihin niin, että se saattoi laskea liikkeelle loputtomasti dollareita ja pitää näin omia alijäämiään yllä. Tästä muodostui Minotauros-hirviö, jota piti jatkuvasti ruokkia. EU syntyi näin osana maailmankapitalismia. Sen valuvikana oli ja on, ettei se voi harjoittaa finanssipolitiikkaa.

Varoufakis on valmis pelastamaan kapitalismin siltä itseltään. Olisi virhe antaa asioiden vain mennä koko ajan huonompaan ja huonompaan suuntaan, ja odottaa ihmisten reaktioita, joita ei sitten tulekaan.

Keskustelussa sivuttiin muun muassa vapaakauppasopimuksia (esimerkiksi TTIP) uutena tapan kierrättää ylijäämiä. Lisäksi oli keskustelua siitä, että keskuspankin ja Euroopan investointipankin toimintaa ei pitäisi rajoittaa, vaan niiden tulisi voida tuottaa julkisia investointeja työllisyyden ja kysynnän turvaamiseksi.

 

Lue lisää muualta verkosta:

Suomen DiEM25-ryhmä Facebookissa

Tampereen Sosiaalifoorumin DiEM25-tapahtuma Facebookissa

DiEM25-forum Finland

DiEM25 (Viralliset verkkosivut)

|||

Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuden tori 2016 Vasen Kaistassa:

Kenellä on oikeus olla vasemmistokristitty? (29.5.2016)

Seikkailu Mahdollisuuksien torilla (28.5.2016)

Joukkovoimalla Sosiaalifoorumissa (28.5.2016)

Sosiaalifoorumi tuo maailman Finlaysonille (21.5.2016)

|||

Tampereen Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori (Verkkosivut)

Tampereen Sosiaalifoorumi ja Mahdollisuuksien tori 2016 (Facebookissa)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *