Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.6.2016 klo 07:50

Li Andersson Pirkkalassa: suurta muutosta tarvitaan nyt

Pirkkalan vasemmiston kesätapahtuma 19.6.2016 kuvaaja Merja Myllyharju
Kymmenet pirkkalaiset tulivat tapaamaan vasemmistoliiton uutta puheenjohtajaa Li Anderssonia.

 

Teksti: JOUNI KALLIOLUOMA, kuvat: MERJA MYLLYHARJU
Suupantorilla Pirkkalassa pidettiin sunnuntaina vasemmiston kesäjuhla. Sää ei ollut ihan paras mahdollinen, mutta vettäkään ei niskaan saatu. Kansaa kertyi varsin runsaasti tuuliselle torille kuulemaan Li Anderssonia, nauttimaan letuista, kahvista ja ennen kaikkea hyvästä seurasta.

– En ole koskaan ennen tuntenut poliittista työtä niin tärkeäksi kuin nyt, tiivisti Li Andersson politiikan nykytilan.

Monet ihmiset ottavat yhteyttä, sillä he ovat  huolissaan omasta ja lastensa pärjäämisestä. Hallitus tekee äärimmäisen epäoikeudenmukaista politiikkaa. Edellinen hallitus yritti tasapainoilla verotuksen ja leikkausten välillä, aloitti Andersson puheensa.

– Sipilän SOS-hallitus on päättänyt, ettei veroastetta saa nostaa. Samalla toteutetaan neljän miljardin säästöt julkisista menoista. Se on arvovalinta. Se iskee nimenomaan niihin, joiden toimeentuloa verovaroista rahoitetaan; lapsiperheisiin, sairaisiin ja eläkeläisiin. Se iskee myös niihin, jotka ovat töissä julkisella sektorilla, jatkoi Andersson hallituksen politiikan ruotimista.

‒ Suurelle muutokselle on ehdottomasti tarvetta Suomessa. Seuraava suuri tapahtuma on kuntavaalit ensi keväänä. Täytyy muistaa, että iso osa hallituksen säästöpäätöksistä on sellaisia, että kunnissa päätetään, toteutetaanko ne vai ei. Kuntapäättäjät päättävät muutoinkin kuntalaisten kannalta hyvin tärkeistä palveluista.

Andersson arvioi puheessaan päivähoidon yhdeksi parhaimmaksi tulevaisuuden investoinniksi.
– Jokainen euro, joka laadukkaaseen varhaiskasvatukseen laitetaan, palautuu seitsenkertaisesti. Varhaiskasvatus on yhteiskunnan tasa-arvoisuuden ja myös työelämän kannalta tärkeä palvelu. Naisten työmarkkina-asemaa tuetaan sillä, että meillä on hyvin toimiva, laadukas, saavutettava ja kohtuuhintainen varhaiskasvatus.

‒ Hallitus on kuitenkin päättänyt kasvattaa ryhmäkokoja ja päättänyt, ettei työttömien lapsilla enää ole samanlaisia oikeuksia saada varhaiskasvatusta kuin muilla. Lisäksi päivähoidon maksuja ollaan nostamassa; keskituloiselle kaksilapsiselle perheelle se merkitsisi yli 1300 euron nousua maksuihin vuodessa. Vasemmistoliiton edustajat kunnissa tulevat ajamaan sitä, että jokaisella lapsella olisi oikeus kunnolliseen ja kohtuuhintaiseen varhaiskasvatukseen.

Järjetöntä, epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa

Andersson nosti puheessaan esille myös huolen pienituloisista eläkeläisistä, jotka joutuvat kärsimään sosiaali- ja terveydenhuollon säästöistä. Lääkkeiden 50 euron omavastuun lisäksi on mahdollistettu sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen nostaminen 30 prosentilla.
– Näistä toimista kärsivät pienituloiset, paljon sairastavat eläkeläiset, mitä ei ole mahdollista hyväksyä. Jokaisella pitää jatkossakin olla mahdollisuus mennä lääkäriin lompakon paksuudesta huolimatta. Sote-uudistus on tarpeellinen, mutta sitä ei pidä tehdä sellaisena bisnesuudistuksena, kuin kokoomus on nyt ajanut. Nyt suunnitellulla mallilla yhä suurempi osa verovaroistamme tulee valumaan ylikansallisten yritysten myötä veroparatiiseihin. Ruotsissa näin on käynyt.

– Lähi- ja perushoitajien liiton Superin selvitys työssä jaksamisesta kertoo karua kieltään; 70 prosenttia on harkinnut alan vaihtoa, 93 prosenttia on huolissaan suomalaisen hoivan laadusta ja yli puolet on epävarmoja siitä, jaksavatko he enää työssään kahta vuotta pidempään näiden kaikkien säästöpaineiden takia. Miten voit tehdä työsi hyvin, jos työaika ei kerta kaikkiaan riitä ja joutuu juoksemaan pakolliset asiat, kysyi Andersson.

Hallitus aikoo tulevien vuosien aikana säästää kolme miljardia sote-palveluista. Tämä on epärealistista. Järjettömän ja epäoikeudenmukaisen leikkauspolitiikan aika alkaa olla ohi. On suunnanmuutoksen aika, pitää huolehtia myös niistä pienituloisista suomalaisista, joiden asemaa viimeisen vuoden aikana on heikennetty aivan liikaa, vaati Andersson.

 

Li Andersson Pirkkalassa
Jouni Kallioluoma tallensi Li Anderssonin puheen.

Lisää aiheesta Vasen Kaistalta

Li Andersonista vasemmistiliiton seuraava puheenjohtaja (6.6.2016)
Puheenjohtajaehdokas Li Andersson (18.5.2016)

Li Anderssonin puhe  Vasen Kaistan YouTube kanavalla (Lisätty 2.7.2016)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *