Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

5.8.2016 klo 13:34

Eduskunta III purkaa yhden totuuden politiikkaa

Kasvottomat valtiovarainministerit leikkaavat mitä tahtovat. Kuva: Ilkka Saastamoinen, Tampereen Teatterikesä.
Kasvoton valtiovarainministeriö leikkaa, mitä tahtoo Kuva: Ilkka Saastamoinen, Tampereen Teatterikesä.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA
Eduskunta III iskee rajusti.  Kohtaus kohtaukselta, repliikki repliikiltä näytetään, miten uusliberalistinen politiikka valtaa päättäjät ja päätöksenteon. Valtapuolueiden, kokoomuksen, demareiden ja keskustan poliitikot jäävät kiinni äänestäjien pettämisestä ja valheista kerta toisensa jälkeen. Median pelastajasankariksi ja vaalivoittajaksi nuoleskelema Juha Sipilä pettää juuri ne, jotka hänen piti pelastaa. Talouskuri iskee lapsiperheisiin, työttömiin ja eläkeläisiin. Hyvinvointivaltiota nakutetaan alas päätös päätökseltä.

Susanna Kuparisen Eduskunta-trilogian päätösosan, Eduskunta III – Satiiri yhden totuuden maasta, kuva politiikasta on rujo. Poliittinen päätöksenteko ei näytä siivolta eikä yhteisten asioiden hoitamiselta. Se ei näytä edes päättämiseltä vaan päättömältä talouskuriuskonnon harjoittamiselta. Uskonnon dogmit kirjoitetaan valtiovarainministeriössä, jossa kasvottomat virkamiehet hääräilevät määrätietoisesti politiikan taustalla. Hääräilevät kunnes saavat tahtonsa läpi, joko hyvällä tai pahalla.

Edellisen hallituksen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen muokkaa kiltin virkanaisen tavoin virkamiesten supinat julkisuuskelpoisiksi hokemiksi. Hänen seuraajansa, oletetusta vallastaan juopuva pölvästi Antti Rinne pistetään ruotuun kovin ottein. Valtiovarainministeriön koneistolle ei sanota ei.

Teatteri korjaa journalismia

Vuoden 2015 eduskuntavaalien teemat ja suunta kirjoitettiin valtiovarainministeriössä. Säästön mantra vietiin velalla pelottelulla läpi. Mikään muu kuin leikkauspolitiikkaa ei ollut mahdollista. Valtiovarainministeriö rajasi talouden elvytyksen ulos keskustelusta. Vastaansanojien ääni jäi piipitykseksi, siitä piti media huolen.

Kritiikin kärki kohdistuu kokoomukseen, demareihin ja keskustaan. Perussuomalaiset pääsevät hämmästyttävän vähällä. Heidät näytetään tahdottomina hallituskuorolaisina, mutta yhtäkään rikottua vaalilupausta ei näytelmässä pureta. Oppositiopuolueitakin ruoditaan enemmän. Niin vasemmistoliiton kuin vihreidenkin huoli päätösten seurauksista esitetään kyvyttömänä suun pieksentänä, turhana vouhkaamisena, joka ei pysty vastustamaan hallituksen toimia millään tavoin.

Eduskunta III on dokumenttiteatteria. Se näyttää, mitä ja miten on päätetty. Näytelmä purkaa uskomusta yhteen ainoaan totuuteen. Vaihtoehtoja on. Vaihtoehdot tulevat esiin kohtausten välissä esitetyllä Kreikan entisen valtiovarainministerin Yanis Varoufakisin haastatelussa.

Eduskunta kolmosta katsoessa tulee selväksi myös, ettei politiikan journalismi hoida tehtäväänsä kovinkaan hyvin. Media toistaa valtiovarainministeriön totuudet lähes sellaisinaan. Itse itseään vallan vahtikoiraksi kutsuva journalismi antautuu ehdoitta uusliberalistisen ideologian talutettavaksi. Onneksi on teatteri.

Eduskunta III esitettiin Tampereen teatterikesässä. Näytelmän televisiosovitus näytetään lauataina Teemalla.

 

Eduskunta III – Satiiri yhden totuuden maasta

Ohjaus: Susanna Kuparinen
Dramaturgia: Jukka Viikilä
Esitysdramaturgia ja lavastus: Akse Pettersson
Taustatutkimus: Jari Hanska, Susanna Kuparinen, Olga Palo
Rooleissa: Noora Dadu, Jari Hanska, Mitro Härkönen, Santtu Karvonen, Martina Myllylä, Matti Onnismaa, Piia Peltola, Pihla Penttinen, Robin Svartström

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen Teatterikesä
Ryhmäteatteri
Yle Teemalla Eduskunta III:n esittely

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *