Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

18.10.2016 klo 11:25

Risteillen

Pirkko-Seppi-kuva-Arja-Kirkkala 350PIRKKO SEPPI
Niin paljon rahaa ei ole vielä painettukaan, että summalla suostuisin astumaan johonkin Karibian merimaisemia tärvelevään giganttiseen peltiromulukseen, jossa egologistit keskenään kisaillen käyvät näyttämässä, kuka hulluimmalla tavalla saa rahaa palamaan.

Luksusta juu. Slummihirvitykseen on ylellisten sellikopperoitten lisäksi muistaakseni tiemmä ahdettu jalkapallokentät, golfkentät, uimahallit sun muut kuntosalit, värkit ja vehkeet, jottei asukkien aika käy pitkäksi ryyppäämisen, rietastelun ja muun viihdykkeen hetkeksi tauotessa päiväsydännä. Ulkoilmaan ei toki kenenkään tarvitse vaivautua. Tiemmä pari tavarataloa on myös otettu mukaan, jotta shoppailijat ehtivät kuluttaa rahaa sitä mukaa kun sitä osinkoina tileille varisee.

Ja ainahan voi syödä. Ongelma on toki siinä miten näyttää muodikkaan nälkäänäkevältä, kun laivan kokkiorjat vääntävät houkuttelevia krumeluureja erilaisista ruokatarvikkeista. Jottei työ lopu, avataan pavut, puristetaan ne tahnaksi mausteiden kanssa ja ommellaan takaisin palkoihin ja käräytetään uunissa. Muistaakseni vieläkin mutkikkaampia tapoja tärvätä ruoka-aineita on kyllä keksitty, jottei työ pääse orjilta loppumaan. Ainakin lautasen reunoille asetellaan Suomesta tuotuja syötäviä kukkasia. Kenellekään ei juolahda mieleen, että nälkä on superhypertähtikokin ”ammattitaitoa” parempi ruuan mauste. Toivottavasti keittiön orjakansa muistaa edes ennen tarjoilua keittiössä räkiä vallasväen ruokavateihin.

Ja viinakin pirulauta lihottaa oli se sitten nimeltään vaikka Chartreusea taikka Cointreauta tai jotain. Mutta juovuksissa on toki mukavampi kuluttaa tylsää aikaa purkin aavalla seilatessa. Ja ainahan voi rouvasväki ylimääräiset masukat leikata napsauttaa pois taikka siirrättää tisujen kohdalle, niin voi äijät keskenään kilpailla kellä muhkeimmaksi muokattu akka. Joten antaapa vaan ammattitaitoisten sommelieerien pusailla mielikuvituksellisia, mutta ehdottoman oikeaoppisia ja oikean kylminä tai kuumina tarjottavia juovukkeitansa.

Ammattitaito on kuunarilla kunniassa. Temput on orjaporukalla hanskassa ja sisäistettynä, niin että luulevat ressukat itsekin jotain tähdellistä tekevänsä. Muistuupa mieleeni kirjailija-vainaa Teuvo Saavalaisen kertomus omilta merimiesvuosiltaan. Rahtilaivalla mentiin ja miehistö oli monikansallinen. Päällikkönä hääräsi yönmusta, iso mies. Varustamon edustaja varmisteli, että onko mitään papereita näyttää, ja mies veti oitis plakkarista pataässän.

Mutta hei ihan vakavissaan. Meillä nyt telakkatyöntekijät ja taloustieteilijät itkevät ilosta, kun näitten hirvitysten valmistus on saatu Suomeen. Työpaikkoja syntyy. Suomi lähtee nousuun. Itse itken harmista. Eikö mitään tolkkua, eikö mitään väliä, mihin tuotantoresursseja käytetään. Eikö ihmisten työlle, osaamiselle ja raaka-aineille löydy tähdellisempääkin käyttöä? Eikö oikeita tarpeita ole maailmassa tyydyttämättä, oikeita puutteita korjaamatta? Näitten tarpeettomien merihirviöitten, jotka tärvelevät maiseman meripeninkulmien alalta ja pilaavat muitten alueella liikkuvien hyvän mielen, rakentaminen on ihmisten työn, osaamisen ja ajan pilkkaamista ja halveksimista.

Joo, joo – mutta kun on kysyntää. Ja on maksukykyä asiakkailla. Ei jumaliste. Eikö niiltä pörssipelureilta, joilla on varaa panna suomalaisen köyhän eläkeläisen vuositulojen verran rahaa yhteen tylsään, tarpeettomaan viikon risteilyyn, voitaisi mieluummin vaatia tai ulosmitata sama raha hyvinvointiverona. Tehtäisiin sitten summalla jotakin järjellistä ja tarpeellista: maanviljelyskalustoa kehittyviin maihin, sairaalatarvikkeita sinne missä niistä on pulaa, kuljetuskalustoa ja kaikenlaista arkikamaa, mille oikeasti on jossain tarvetta. Jos osaisin hitsata ja minulle tarjottaisiin työpaikkaa risteilijätelakalla, en pirulauta hommiin menisi . Mieluummin vaikka sossun luukulla ja leipäjonossa kitkuttaisin. Onko kokonaisvaltainen järkiajattelu, todellisten tarpeiden miettiminen ja niitten tyydyttämiseen järjestyvä tuotanto täysin mahdoton utopia kapitalistisessa markkinataloudessa. Näköjään on. Tsemppiä vaan telakan pojille – tehkää solidaarisuuslakko.

 

Kirjoittaja on akaalainen toimittaja.

|||

Etusivun kuva: Meyerin lehdistökuva Mein Schiff 5 -aluksen luovutuksesta..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *