Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

28.2.2017 klo 19:18

Mika Lehtinen: valta kansalle, työtä ihmisen puolesta

Arkisen aherruksen vastapainoksi tarvitaan jotakin muuta, ja minulla se on vanhat veteraanikilpamoottoripyörät ja rock. Kuva: Jyrki Kallio

VASEN KAISTA
Minun Tampereeni on harkitsevampi kuin Tampere, jossa nyt eletään. Tällä hetkellä kaupungissa vallitsee harkitsematon rakennusbuumi. Joka puolella rakennetaan pohtimatta, miten se vaikuttaa elämisen tasoon kaupungissa. Olisin jättänyt tunnelin rakentamatta, samoin olisi käynyt ratikalle. Eteläpuistoa en missään tapauksessa antaisi rakentaa enkä, yllätys yllätys, myöskään Ruotulan golfkentän aluettakaan. Ihmisten liikkuvuutta alueella on rajoitettu muun muassa Hämeenkadulla ja nyt se avataan, koska tunneli aiheutti liikennekaaoksen. Asioita ei harkittu tarpeeksi etukäteen ja nyt joudutaan tekemään kalliita korjauksia.

Minun Tampereeni ei ole grynderien Tampere, vaan tavallisen tallaajan Tampere. Tampere, joka huomioi ihmisen. Minun Tampereeni ei supista koulutuksesta vaan tukee sitä keinona voittaa huominen.

Millainen päättäjä?

Hyvin harkitseva, pyrin pohtimaan tarkkaan ongelmat, joita päätökset aiheuttavat; eihän ole muuta keinoa tehdä hyviä päätöksiä kuin ”nostaa kissa pöydälle”!

Päättäjänä en tee lehmänkauppoja enkä myy äänestäjiäni. Kuuntelen asiantuntijoita, mutta teen itse lopullisen ratkaisun. Olen toiminut 30 vuotta opettajana ja toimin itse niin kuin opetan.

Millainen Tampere?

Tampere sijaitsee hyvällä paikalla ja on siksi haluttu asuinpaikka. Joukkoliikenne toimii hyvin, samoin kulttuuritarjonta on laajaa. Saamani terveyspalvelut ovat olleet hyviä, niin keskussairaalassa kuin työterveydessäkin. Sitä en osaa sanoa, miksi terveyspalvelut muuttuvat, kun työterveys kohdaltani poistuu – sitähän on hieman aina kritisoitu.

Tampereella koulutus on ollut hyvällä tasolla, mutta nyt sitä ollaan ajamassa alas. Koulutuksesta supistetaan niin paljon resursseja, että se vaikuttaa auttamattomasti koulutuksen ja oppimisen tasoon.

Olen huolissani nuorten huomisesta. Siihen tulee suhtautua tosissaan, minkälainen heidän tulevaisuus on. Myös nuorten pitää oppia kantamaan vastuu huomisesta, mutta siihen on oltava yhteiskunnan tarjoamat mahdollisuudet.

Pispalalainen, rokkia ja moottoripyöriä

Olen harkitsevainen vaaka. Nyt kolmasosan elämästäni olen asunut Tampereen Pispalassa. ”Pispala koko maailma”, runoilijan sanoin ja kyllä asian voi niin nähdä. Vaikea kuvitella tällä hetkellä poismuuttoa Tampereelta, jossa olen koko elämäni asunut (muutamaa ulkomailla asuttua aikaa lukuun ottamatta).

Talouteen kuuluu myös vaimo.

Musiikkia olen koko ikäni harrastanut ja nyt soitan Rock Rantanen Group -yhtyeessä kitaraa. Viime vuosina olen myös innostunut vanhoista kilpamoottoripyöristä, joilla kesäisin hieman kilpaa ajelen. Veneily on myös lapsesta saakka ollut mukana elämässä.

Kiinnostuksen kohde on myös päivän politiikka, eihän muuten kannata lähteä kuntavaaleihin ehdokkaaksikaan.

Opettamisen työmies

Opettaminen on ollut työelämäni täyttymys. Opettamisen ongelma on huoli oppilaiden elämästä koulun jälkeen. Pärjätäänkö työelämässä koulun opein? Oppilaat tulevat ammattiin valmistavaan koulutukseen liian nuorina ymmärtääkseen opiskelun merkityksen. Voiko 15–16-vuotiaalta odottaa ehdotonta kiinnostusta asioihin, joista pärjääminen työelämässä koostuu.

Opettamisen arvostus on laskenut, mutta se ei saa näkyä opettajan työssä. Opettajan on jaksettava silloinkin kun yhteiskunta ja opiskelijat eivät jaksa.

Aikaisemmin olin Tampereen Aterian johtokunnassa (edellisellä vaalikaudella). Nyt toimin opettajayhdistyksen hallituksessa.

Mika Lehtinen

Ikä: 59 vuotta

Ammatti: Ammattiaineiden lehtori

Kaupunginosa: Pispala

Luottamustoimet: Opettajayhdistyksen hallituksessa

Ota yhteyttä:

Puh. 040 551 6882

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *