Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

8.4.2017 klo 11:38

Kunnassa demokratia on mahdollinen

Vasemmistoliitto ajaa paikallisdemokratian vahvistamista – kuntaa, jossa voimme nykäistä päättäjää hihasta, keskustella ja vaikuttaa monin tavoin. Kirjoituksessa Suvi Soininen (kuvassa oikealla) pohtii paikallisdemokratian mahdollisuuksia ja tehtäviä.
Kuvassa tänä aamuna Akaan torilla myös Juhani Jara. (Kuvaaja: Marjatta Kivi.)

 

Suvi Soinisen tavoitteena on paikallisen demokratian vahvistaminen.

SUVI SOININEN
Tässä vaiheessa, päivää ennen varsinaista äänestyspäivää totean konkreettisempiin ehdotuksiin, ideoihin, kritiikkiin ja visioihin sekä nostalgiaan, että olen vasemmistoliiton ehdokkaiden täällä ja muun muassa Facebookissa julkaisemien näkemysten takana. Myös muista puolueista on tullut hyviä kannanottoja – luonnollisesti, ja näin toimii dialogi.

Siksi kirjoitankin nyt siitä, mitä politiikka ja demokratia ovat ja miksi nämä kunnallisvaalit vuonna 2017 ovat erityisen tärkeät.

Politiikka on yhteisiin lakeihin, säädöksiin kohdistuvaa harkintaa, jota tehdään sekä menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden näköalojen ja tulkintojen välimaastossa. Talous- ja taloudenpito kuuluu alkuperäisen demokratiamääritelmän mukaan yksityisen (oikos) piiriin, jossa vapaassa Ateenassa niitä asioita hoitivat lähinnä naiset ja orjat. Nykyhallituksen aikana ei paljon ole puhuttu muusta kuin taloudesta – siitä, miten ihminen hyödyttää taloutta ja miten talous on kaikkein tärkein asia. Unohtunut on se, että talouskasvu on hidasta, mutta jatkuvaa – joten varallisuus kasvaa, se vain jaetaan huomattavasti epätasaisemmin ja epäoikeudenmukaisemmin.

Kuitenkin puhutaan yleisistä säännöksistä ja muun muassa kuntabudjeteista, jotka koskettavat kaikkia. Siksi ei ole ihme, että esimerkiksi tehdyt koulutus-, kulttuuri ja monet muut säästöt (koulujen korjaus ja niiden epäonnistuminen, keskittäminen ja ylisuuret yksiköt) eivät varsinaisesti naurata. Näitä valintoja ohjaavat arvot. Talousosaamista tarvitaan, mutta sitä ohjaava näkemys on politiikassa ehdottomasti tärkeämpi. Jos politiikka samastetaan taloudenpitoon niin valtuuston voi korvata pätevä tilitoimisto.

Lasten ja nuorten tulevaisuudesta ei voi joustaa

Nyt on aika tehdä uutta politiikkaa – menneisyydestä oppia ottaen ja ehkä vanhoja riitoja sopien. On aika katsoa tulevaisuuteen, joka niin monessa suhteessa muuttuu kiihtyvää vauhtia ja on jo täällä. Joiltain osin paikallispolitiikka, kuten myös valtakunnan ja Euroopan unionkin,  on tältä osin liikaa menneissä ajattelu- ja toimintatavoissa kiinni.

Viittaan muun muassa siihen, että robotiikka, digitalisaatio ja esimeriksi 3D-tulostus ovat jo olemassa ja niiden osuus tuotannossa kasvaa. Näin palkkatyön ja elämän todellisuudet muuttuvat nopeasti. Koulutuksesta leikkaaminen on ollut suuri virhe – ja tilanne pahenee jos edes peruskoulussa ei opita perusasioita, matematiikkaa, sujuvaa luku- ja kirjoitustaitoa sekä ymmärtämistä ja kriittistä ajattelua. Robotti korvaa suuren osan vanhasta manuaalisesta työstä ja keinoälyn tuomat edut ja vähemmän miellyttävät ennustukset ihmiselämälle on otettava huomioon. Akaassakin.

Suomi oli osaamisen, tasa-arvoisuuden  kärkimaita. Jos nykysuuntaus jatkuu Suomesta tulee hyvin harvojen rikkaiden ohjailema vasallivaltio. Uutta jakamista: osinkoverotuksen suurentamista, työnjakamista ja talouden elvytystä tarvitaan ja pian – ja siihen kyllä on varaa, nykymenoon ei.

Kunnalla ei ole myöskään varaa joustaa piiruakaan lapsistaan ja nuoristaan ja heidän elämänsä edellytyksistä. Vastuu ja määräysvalta jäävät hyvin pitkälti kunnille näissä – joidenkin tahojen – vähäisiksi määrittelemissä vaaleissa, vaikka totuus on tässä kyllä varsin toinen. Yritetään kääntää suuntaa. Nyt on enemmän kuin korkea aika antaa merkki, etteivät suomalaiset alistu, kyykkää ja jousta loputtomiin sen vuoksi, että joku saa taas ”kotiutettua” toisten selkänahoista revittyjä voittoja ja osinkoja miljoona- ja miljarditolkulla Cayman-saarille.

Toimivassa demokratiassa kuntalaiset päättävät

Kuntavaalit ovat tärkeät, sillä demokratia voi toimia nimenomaan pienessä mittakaavassa, kunnassa. Toimiakseen kunnallinen demokratia edellyttää, ettei kunnan asioista päätetä pienten piirien keskinäisissä kähinöinniessä ja kähminnöissä. Jo maakunnallisella (mitä se ikinä tuleekaan tarkoittamaan) ja valtiollisella tasolla demokratian toteuttaminen on huomattavasti vaikeampaa. Valtakunnan tasolla edustuksellinen politiikka lobbauksineen ja etujärjestöineen, puhumattakaan vaikka EU:n kokoisista rakennelmista puhutaan korkeintaan massademokratiasta. Siinä ihmisen painoarvo, oli hän miten järkevä ja inhimillinen tahansa, on hyvin vähäinen.

Vasemmisto puoltaa kuntalaisten aktiivista osallistumista päätöksentekoon ja ihmisten aitoa osallisuutta omassa kunnassaan ja sitä myöten myös laajemmissa verkostoissa. Hyvinvointivaltio oli sodan jälkeisen Suomen komein ja suurin saavutus  – miksi luovuttaisimme siitä enää piiruakaan niiden todella harvojen kassaan, jotka eivät tunne käsitettä yhteiskuntavastuu?

Rakennetaan me akaalaiset yhdessä  niin hyvä Akaa olla, asua ja elää kuin vain mahdollista. Tehdään Akaa, jossa voimme kaikki unelmoida, harrastaa ja huolehtia toivoa ja merkitystä sisältävälle ihmiselämälle sopivista puitteista. Pitäkäämme siis huolta ja kehittäkäämme peruspalveluita. Akaa osaa, akaalaiset osaavat, ovat osanneet, ja minä luotan tässä siihen kuuluisaan terveeseen järkeen ja sen voittoon.

 

Kirjoittaja Suvi Soininen numerolla 133 on  Akaan Vasemmistoliiton ehdokkaana kuntavaaleissa.

 

Akaan vasemmistoliiton verkkosivut (Kaikki vasemmiston kuntavaaliehdokkaat)

Akaan vasemmistoliitto (Facebookissa)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *