Opetus- ja kulttuuriministeriö leikkaa kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien kirjastotukea

Suomessa ilmestyy parisen sataa pienlehteä, joiden toimintaan tuen leikkaus vaikuttaa. (Kuva. Cai Melakoski.)

 

Teksti: KITI NEUVONEN    
Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt päätöksen lakkauttaa kirjastojen kulttuurilehtien ostotuki vuodelle vuodelle 2018. Summa on noin 200 000 euroa. Se tarkoittaa, että kirjastot eivät enää saisi tukea vähälevikkisten kulttuurilehtien tilaamiseen.

Kulttuuri ja mielipidelehtien liitto Kultti näkee kulttuuriministeriön päätöksen vaarallisena pienilevikkisten lehtien tulevaisuudelle.

Kultti ry:n puheenjohtajan Juha Säijälän mukaan tieto tuli yllättäen. Kultti ry on noin 200 kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehden kattojärjestö.

– Kirjastojen ostotuen lakkauttaminen tarkoittaa suuria ongelmia etenkin pienille lehdille, sanoo Säijälä.

Monellakaan pienituloisella ei ole varaa tilata näitä ehtiä, mutta kirjastot ovat tarjonneet monipuolisella tarjonnallaan mahdollisuuden niiden lukemiseen. 200 lehden joukossa on muun muassa 2017 palkittu Niin ja näin -julkaisu, Kulttuurivihkot, Kielikello, Image ja useita paljon luettuja julkaisuja.

– Kirjastojen ostotuen poisto heijastuu suoraan pienten lehtien levitettävyyteen ja näkyvyyteen. Herää kysymys, onko päätöksen takana poliittinen linjaus, jonka tarkoituksena on pienten, hallituspuolueille epämieluistakin sanomaa levittävien lehtien toiminnan hankaloittaminen, kirjoittaa Kultti ry julkilausumassaan.

Myös Journalismiliitto ottaa kantaa kirjastojen lehtituen lakkauttamiseen.

– Ministeriö on ilmoittanut lakkauttavansa tukimuodon kokonaan asiasta tehtävän selvityksen ajaksi. Tällainen kestämätön menettely heikentää tiedonvälityksen monipuolisuutta, kulttuurista moninaisuutta, sananvapautta ja moniarvoisuutta yhteiskunnassa, todetaan liiton lausunnossa.

Suomen Journalistiliitto pitää kohtuuttomana, että pienlehdille erittäin tärkeä tuki lakkautetaan ennen asiaa koskevan selvityksen valmistumista. Journalistiliitto vaatii, että tukea ei heikennetä.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Kultti ry

Journalistiliiton kannanottoKUl (Journalistiliiton sivut)

 

*

Leave a Reply