Artikkeli: Uutiset 2013–2018

7.2.2018 klo 10:47

Tampere3 uhkaa taas sivuuttaa yliopistoyhteisön – ulosmarssi julistettu

Kokouksen vetäjät Sinikka Torkkola ja Hanna Kuusela korostivat näkyvien toimien tärkeyttä.

 

Teksti: OSKARI JOKINEN Kuvat: SAANA HEINÄNEN
Yliopistoväen mitta on tullut täyteen Tampereella, kun lukuisista vaikuttamisyrityksistä huolimatta Tampere3:n juna puskee eteenpäin kritiikistä ja laista piittaamatta. Kirjallinen ja hillitty kritiikki vaikuttavat tehottomilta keinoilta saada oma ääni kuuluviin, joten yliopistoyhteisö on alkanut harkita voimakkaampia vaikutuskeinoja. Torstaille on julistettu ulosmarssi.

Tampereen korkeakoulujen yhdistämisprojekti Tampere3 on kulkenut muutaman vuoden ajan tasaisesti eteenpäin. Tampereen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteen saattavan projektin tarkoituksena on luoda yksi suuri yliopisto synergiaetuineen ja kilpailukykyineen. Ajoittaisista sisäisistä erimielisyyksistä huolimatta tahto prosessin loppuun viemiseen vaikuttaa sisäisesti kovalta, sillä jo kertaalleen vuonna 2016 keskeytynyt projekti on aina päässyt takaisin jaloilleen.

Tahtotila ja into ovat korkeimmilla tahoilla kovia, sillä projektia on kannustettu, kepin ja porkkanan avulla, opetus- ja kulttuuriministeriöstä lähtien. Yliopistolakiin asti on vuoden 2017 joulukuusta lähtien merkitty uuden korkeakoulusäätiön olemassaolo, vaikka itse yhdistyminen toteutuu vuoden 2019 alussa. Sen sijaan yliopistoyhteisö itse on usein joutunut seuraamaan yhdistymisprosessia sivusta. Yliopiston ulkopuolinen korkeakoulusäätiö on vienyt, yliopisto vikissyt. Ongelma on jopa perustuslaillinen, sillä yliopistoille on siellä määritelty itsehallinto.

Kokoukseen otti osaa ja puheenvuoroja käytti monenlainen väki henkilökunnasta opiskelijoihin.

Yliopiston itsehallinto uhattuna

Jo Tampere3-prosessin alku tuntui ennustavan hyvin, miten sitä tultaisiin tulevaisuudessa viemään eteenpäin. Vuoden 2014 syksyllä yliopiston intranettiin oli yhtäkkiä ilmestynyt ilmoitus, jossa kerrottiin projektin käynnistymisestä. Tämän uutisen saivat niin yliopiston henkilökunta kuin ylioppilaskuntakin lukea intranetistä. Yhdistymiselle ei vaikuta olleen vaihtoehtoja, varsinkin kun opetusministeriöstä väläyteltiin mahdollisuutta yliopiston valtionosuuksien vähentämiseen, mikäli yhteistä säveltä ei löydy. Esimerkiksi ylioppilaskunnat ottivat prosessiin nopeasti kriittisen, mutta myötäilevän kannan. Tämän laivan kurssia ei hevillä käännettäisi.

Yliopistoyhteisö on toistuvasti joutunut kamppailemaan päästäkseen yhdistymisprosessissa osalliseksi. Uudesta korkeakoulusta on tällä hetkellä vastuussa Tampereen korkeakoulusäätiö, jossa ei ole yhtään yliopistoyhteisön jäsentä, siis yliopistojen henkilökunnan tai opiskelijoiden edustajaa. Lisäksi sekä Tampereen yliopiston että teknillisen yliopiston hallitukset ovat nimittäneet uuden yliopiston siirtymäajan hallitukseksi nykyisen korkeakoulusäätiön hallituksen. Siis sen saman yliopistoyhteisön sivuuttavan hallituksen. Aamulehti uutisoi aiemmin, että Tampereen yliopiston hallituksen opiskelijajäsen Taru Smolander jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

Uuden yliopiston rehtorin paikkaan avattiin haku viime vuoden lopulla, eikä pestiin vaadita hakijalta edes tohtorin tutkintoa, vaan haussa on ”näkemyksellinen muutosjohtaja”. Hakuprosessi tehdään “luottamuksellisesti”, siis vailla julkista etukäteistietoa paikkaa tavoittelevista. Kovakätinen ja läpinäkymätön johtamistapa on tuttu ennemmin yritys- kuin yliopistomaailmasta. Mikäli korkeakoulusäätiön ehdottama, vastikään julkistettu johtosääntöluonnos hyväksytään sellaisenaan, ei tälle linjalle ole tulossa muutosta.

Valmistelussa mutkat suoriksi

Aivan kuten alun perin koko prosessin aloitus viestitettiin yliopistoyhteisölle ykskantaan, on johtosäännön luonnoskin annettu kommenttikierrokselle erikoisen nopealla aikataululla, kuin varkain. Viime viikon perjantaina illalla julki annettua luonnosta on aikaa kommentoida tämän viikon keskiviikkoon asti ja korkeakoulusäätiön hallitus päättää asiasta tämän viikon lauantaina.

Paitsi että luonnos on annettu kommentoitavaksi todella nopealla aikataululla, ei se myöskään korjaa edustuksellista ongelmaa. Yliopistoyhteisön edustuksellisuutta ollaan kaventamassa ja valtaa on siirretty konsistorilta hallitukselle. Konsistorin koon laskeminen nykyisestä herättää kysymyksiä, miten entistä isompaa yliopistoa voidaan edustavasti johtaa entistä pienemmällä edustajamäärällä.

Muutoksen edessä ollaan tyytymättömiä, mutta voimattomia

Yliopistoyhteisö on useasti kiinnittänyt huomiota tekeillä olevan prosessin perustuslaillisiin ongelmiin, mutta vaikutusta protesteilla ei aina ole ollut. Tiistaina Tampereen yliopistolla pidettiin kaikille avoin kokous, jossa käsiteltiin esillä olevaa luonnosta. Tapaamisen olivat kutsuneet koolle yliopiston henkilöstöjärjestöt ja luottamushenkilöt, mutta paikalle oli saapunut runsaasti myös opiskelijoita. Kokonaisuudessaan iso luentosali oli ääriään myöten täynnä ja ihmisiä istui myös portailla.

Henkilöstön edustajina toimivat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön pääluotto Sinikka Torkkola ja luottamushenkilö Hanna Kuusela. Henkilökunta vaikutti poikkeuksellisen tuskastuneelta tilanteeseen. Kuusela tähdensi, miten tilanne vaatii uudenlaisia toimintatapoja. Usean vuoden kestäneen prosessin aikana valmistelevat tahot ovat olleet haluttomia kuuntelemaan yliopistoyhteisön kritiikkiä. Nyt olisi aika harkita uudenlaisia vaikutuskeinoja, vaikuttamista julkisuuden kautta.

Tälle toimintatavalle löytyi osallistujilta runsaasti tukea. Vaikka myös keskusteluyhteyttä korkeakoulusäätiön suuntaan kannatettiin, oli useiden puheenvuoroja pitäneiden näkemys, että hallitus oli myös osoittanut haluttomuutensa ottaa esitettyä kritiikkiä huomioon.

Useilla korkeakoulusäätiön esittämillä muutoksilla pelättiin myös olevan jonkinlaisia pahantahtoisia motiiveja.

– Mikä on se koon vaikutus, jos konsistori on todella pieni? Miten se voi edustaa laajaa yliopistoyhteisöä? Tälläkin hetkellä kollegiossa on 45 jäsentä. Ilkeämielisesti voisin sanoa, että pienempää elintä on helpompi painostaa ja ohjata, kommentoi Torkkola pahaenteisesti.

Adressi ja ulosmarssi keräsivät yleisössä yksimielistä kannatusta.

Ulosmarssin toivotaan herättävän valmistelijoiden huomion

Kokous päätyi toimintasuunnitelmassaan kahteen kärkeen. Toisaalta kokouksessa laadittiin johtosäännön luonnosta kritisoiva adressi, toisaalta sen tueksi esitettiin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden ulosmarssia, joka toteutettaisiin tulevana torstaina kello 12. Molempien tavoitteiden strategisiin puoliin kiinnitettiin runsaasti huomiota. Etenkin Kuusela painotti, että molempiin toimiin tarvittaisiin riittävä määrä sitoutuneita osallistujia, ettei vaikuttavuuden sijasta niistä tulisi lähinnä kiusallisia.

Sekä adressi että ulosmarssi tuntuivat kuitenkin keräävän laajalti kannatusta. Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan (Tamy) hallituksen jäsen Roope Tukia vakuutti Tamylta löytyvän resursseja niin adressin levittämiseen kuin ulosmarssinkin organisointiin. Ulosmarssin luonteesta puhuttiin laajalti: tulisiko se toteuttaa lyhyesti, opetusta häiritsemättä vai peräti mielenilmauksen laajuuteen venyen.

– Nyt ei aleta nössöilemään. Tampere3 on ollut täynnä valehtelua ja aivan uskomattomia päätöksiä. Ei voida vain ruokatunnilla hetkeksi mennä ulos seisomaan ja palata takaisin arkeen, kiteytti entinen Tamyn hallituksen jäsen ja Tampereen yliopiston vihreän vasemmiston puheenjohtaja Ilona Taubert.

Ulosmarssin laajuutta on vaikea ennustaa. Etenkin opiskelijoiden keskuudessa Tampere3:n hallinnolliset käänteet ovat huonosti tiedossa. Yliopiston henkilökunnan arkeen nämä muutokset kuitenkin vaikuttavat pitkäaikaisesti ja henkilöstöjärjestöjen edustajien vahva retoriikka antaisi ymmärtää, että jonkinlainen raja ollaan vähitellen ylittämässä. Kokoukseen osallistujissa oli voimakasta vastarintahenkeä ja ainakin viesti adressista ja ulosmarssista tulee leviämään.

Videolla Sinikka Torkkola ja Tamyn aktiivi sekä kaupunginvaltuutettu Milka Hanhela ottavat kantaa Tampere3:een.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa:

Yliopiston johtosääntö: kulttuuripuhe kätkee vallan (10.2.2018)
Yliopistoväen yhtenäisyys näkyi ulosmarssilla (8,2.2018)
Tampere3 uhkaa sivuuttaa yliopistoyhteisön – ulosmarssi julistettu (7.2.2018)
Voiko yliopistoa johtaa kuin yritystä? (2.11.2016)

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Opiskelijajäsen hidastaisi Tampere3-junaa, jotta laillisuus varmasti toteutuisi jätti eriävän mielipiteen hallitusvalinnasta (2.2.2018, Aamulehti)

Marssivatko tieteentekijät ulos Tampereen yliopistosta? Henkilöstö tyrmistyi sivuuttamisestaan uuden yliopiston valmistelussa (6.2.2018, YLE)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *