Artikkeli: Uutiset 2013–2018

16.8.2018 klo 16:05

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaatii yhdenvertaisia neuvottelumahdollisuuksia Tampereella

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä vaatii valtuustoryhmien puheenjohtajien tapaamisia pidettäväksi sellaisena aikana, että myös työssäkäyvä ryhmänjohtaja voi niihin osallistua. Valtuustoryhmän kuvasi kaupungintalon parvekkeella syyskesällä 2017 Antti Yrjönen.

SINIKKA TORKKOLA    
Vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmä vaatii yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksentekoon. Ryhmä on suivaantunut kaupungin päätösten valmistelukäytäntöihin, jotka estävät valtuustoryhmiä osallistumasta kaupunginvaltuuston päätöksentekoon yhdenvertaisesti.

Valtuustoryhmä kritisoi nykyisen valtuustokauden aikana käyttöönotettua tapaa järjestää valtuustoryhmien puheenjohtajien tapaamisia keskellä työpäivää. Käytännössä kokousten pitäminen keskellä päivää estää työssäkäyvien valtuustoryhmien puheenjohtajia osallistumasta valtuustoryhmien välisiin neuvotteluihin.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä pitää tilannetta demokratian vastaisena, sillä tapaamisissa neuvotellaan valtuuston tärkeimmistä päätöksistä, kuten nyt käsittelyssä olevasta vuoden 2019 talousarvion kehyksistä. Pormestarin johdolla valmistellusta ensi vuoden talousarviosta ja siihen liittyvistä säästöistä neuvotellaan huomenna perjantaina yhdeksältä aamulla.

Työnantajani on hyvin joustava ja saan toki vapaata kunnallisten luottamustehtävien hoitamista varten. Minulla on kuitenkin vastuullinen työ enkä voi viikoittain ottaa useita päiviä vapaata luottamustehtävien hoitoon. Pyysinkin, että perjantain kokous alkaisi vasta neljältä iltapäivällä, mutta pyyntööni ei suostuttu, avaa vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen tilannetta.

Viime keväällä perustettu puheenjohtajatoimikunta on vain osittain parantanut tilannetta, sillä puheenjohtajatoimikunnan ohella ryhmänjohtaja tapaavat ennen kaupunginhallituksen kokousta maanantaiaamuisin. Ryhmänjohtajien viikoittaisissa tapaamisissa neuvotellaan sekä kaupunginhallituksen että -valtuuston päätettäväksi tulevista asioista.

Kaupunginhallituksen kokouksen alkamisaika on kuluneen vuosikymmenen aikana aikaistunut puolille päiville. Aiemmin kokoukset alkoivat myöhään iltapäivällä. Kokouksia edeltävä ryhmänjohtajien tapaamisia on ryhdytty tällä valtuustokaudella järjestämään maanantaiaamuisin. Ryhmäkokousten ja kaupunginhallituksen kokouksen välissä on muutama vapaa tunti. Käytäntö tarkoittaa, että kokouksiin osallistuva ryhmänjohtajan pitää käyttää luottamustehtävien hoitoon koko työpäivä. Useimmille työssäkäyville se ei ole mahdollista.

Käytäntö pistää miettimään, onko todella tarkoitus, että päättäjiksi valikoituu vain eläkeläisiä tai muita työelämän ulkopuolella olevia, joilla ei ole työvelvollisuuksia, ihmettelee Mikko Aaltonen.

Kaupunki korvaa työajalla kokouksiin osallistuvien ansionmenetyksen. Korvaus maksetaan vain virallisten toimielinten kokousajalta. Korvauskäytännöt eivät ole läpinäkyviä eikä tietoa siitä, miten kaupunki korvaa luottamushenkilöille menetettyä työaikaa ja -ansioita, ole saatavilla. Kaupunkikonsernin palveluksessa olevat luottamushenkilöt osallistuvat kokouksiin työajalla eivätkä mitä ilmeisimmin hae menetetyn työajankorvausta. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä katsoo, että avoimuuden pitäisi yltää myös menetetyn työajankorvauksiin.

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *