Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

23.1.2015 klo 12:46

Talouden leikkauksille loppu

Marko_Heikkila_syvätty-300px kuvaaja Katri SartaMARKO HEIKKILÄ
Päivän lehtiä lukeneena ja niiden artikkeleita ihmetelleenä ei voi olla huomaamatta kuinka kyvytön nykyinen hallitus on ollut. Vasemmistoliitto teki aivan oikein, kun lähti pois hallituksesta, jonka kyky tehdä oikeita päätöksiä on olematon.

Talouspolitiikassa kokoomus ja demarit pitävät säästöjä ja leikkauksia lääkkeenä persiillään olevaan maan talouteen. Nämä leikkaukset ovat kuin suo, jolle ei näytä olevan loppua. Kokoomuksen talouslogiikka on toistanut tätä säästömantraa ihmeitä tekevänä voimana. Kun tuota ajatusta vie eteenpäin, niin kaupunkilaisjärki sanoo, että nykyinen politiikka on viemässä maan yhä syvemmälle kurjuuteen.

Leikkaustoiveissaan kokoomus ei ole kertonut sitä kyllästymispistettä, missä kohtaa leikkaukset voidaan lopettaa. Tällaista summaa eivät ole myöskään demarit pystyneet kertomaan. Jos hallituksen talouspolitiikka saisi jatkua, olisimme pian tilanteessa, jossa suomalaisilla ei enää ole sosiaali- ja terveyspalveluja eikä oikeastaan mitään muutakaan. Ehkä kokoomuksen ja demareiden pitäisi jo ymmärtää, että sosiaali- ja terveyspalvelut saavat maksaa tietyn summan valtion budjetissa. Tämän vuoksi me veroja maksamme, että saisimme yhteiskunnalta kohtuuhintaisia palveluja.

Lehdistä olemme saaneet lukea myös sen, miten moni talousguru ja jopa Maailman valuuttarahasto IMF ovat elvytyspolitiikan kannalla. Näiden kansainvälisten taloustoimijoiden mukaan leikkaus- ja säästöpolitiikka ei ole oikea lääke koko Euroopan käsittävään lamaan. Tämän vuoksi on vaikea ymmärtää, miksi kokoomus edelleen hakkaa päätään seinään jatkuvassa säästöinnossaan.

Kokoomuksen kyky hoitaa talouspolitiikkaa onkin varsin rajallinen. Kun talous kasvaa, vienti vetää ja työpaikkoja syntyy, ei tarvita kovin kummoista talousosaamista. Valtion kassaan tulee rahaa, kun vain talouskasvu jatkuu. Tällaisista maailmantalouden kasvuhetkistä on kokoomus osannut vetää pisteet kotiin. Todellinen osaaminen punnitaan silloin, kun taloudessa menee huonosti. Silloin pitäisi olla kykyä ja keinoja toimia.

Vasemmistoliitto on ajanut jo pitkään elvytyspolitiikkaa, eli sitä samaa, jota edellä mainitut talousgurut ovat ehdottaneet. Valtion tekemät investoinnit infrastruktuuriin ja vuokra-asuntotuotantoon tukisivat talouden kasvua ja lisäisivät työllisyyttä.

Suomen talouden pelastamiseksi tarvitaan muutos politiikassa. Huhtikuun eduskuntavaaleissa on hyvä mahdollisuus saada alku tälle muutokselle. Nykyinen linja ei voi jatkua, se veisi vain syvemmälle kurjuuteen.

Kirjoittaja on kangasalalainen politiikan harrastaja.

|||

Etusivun kuva: Leikkauspolitiikan pääätepysäkki (Cai Melakoski)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *