Artikkeli: Uutiset 2013–2018

26.5.2015 klo 09:15

Valtuustokysymys: onko omaehtoiselle kulttuurille tilaa

Miten Tilakeskus, huolehtii siitä, että omaehtoista ja epäkaupallista kulttuuritoimintaa vahvistetaan ja siihen rohkaistaan kuntalaisia ja yhdistyksiä, kysy
– Onko omaehtoisella ja epäkaupallisella kulttuuritoiminnalle tilaa ja mahdollisuuksia toimia Tampereella, kysyi Varpu Jutila valtuuston kyselytunnilla. (Kuva: Minna Minkkinen)

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: SEELA JOUSI, MINNA MINKKINEN
Mitä Tampereen kaupunki tekee mahdollistaakseen omaehtoisen ja epäkaupallisen kulttuuritoiminnan? Tätä vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Varpu Jutila valtuustokysymyksessään maanantaina. Jutila halusi tietää, onko Onkiniemen tehdaskiinteistön ja voimalan säilyminen kulttuurikäytössä varmistettu ja jos on varmistettu, niin miten.

– Omaehtoinen kulttuuri on kaupungille merkittävä vetovoimatekijä, jonka suotuisat vaikutukset eivät ole suoraan osoitettavissa taseesta. Omaehtoinen ja epäkaupallinen kulttuuri aktivoi ja inspiroi, houkuttelee kaupunkiin asukkaita sekä nuoria osaajia, luo hyvinvointia ja on vähävaraistenkin saavutettavissa, taustoittaa Jutila valtuustokysymystään.

Kysymyksen taustalla on huoli omaehtoisen kulttuurin tulevaisuudesta Tampereella. Huoli on perusteltu, sillä kaupungin viimeaikaiset päätökset osoittavat, että omaehtoinen kulttuuri on monin paikoin vaarantumassa.

– Lokakuussa 2014 Tampereen kaupungin liiketoimintajaosto osoitti piittaamattomuutensa kuntalaisten omaehtoisen kulttuurin edellytyksistä päättämällä merkittävien kulttuurikohteiden, kuten Onkiniemen tehdaskiinteistöjen, Hirvitalon, Kurpitsatalon ja Rajaportin saunan myynnistä. Näiden lisäksi Santalahden kaava toteutuessaan tulee todennäköisesti tuhoamaan omaehtoisen kulttuurin Tulitikkutehtaan kiinteistöissä. VR:n omistama kulttuuritila Keltainen talo on purku-uhan alla. Samaan aikaan myös kulttuurialalla täyspäiväisesti työskentelevät yrittäjät, kuten käsityöläiset ja ammattimuusikot, ovat ahtaalla kohtuuhintaisten työtilojen vähentyessä Tampereelta entisestään, todetaan Jutilan valtuustokysymyksessä.

Onkiniemestä kulttuurikeskus, mutta millainen

Kaupungin vastaukset herättivät paitsi iloa myös huolta. Suunnitelmien mukaan Onkiniemen sukkatehtaasta on tulossa kulttuuritila, jossa on sekä työ- että liiketiloja. Kaupungin vastauksen mukaan tilojen perusparannus ei ole mahdollista ilman vuokrankorotuksia. Käytännössä se voi tarkoittaa, että ilman kaupungin tukea vuokra nousee niin korkeaksi, ettei monellakaan pienyrittäjällä ole varaa sitä maksaa.

Lisäkysymyksissään Jutila totesi kiinteistöjen olevan peruskorjauksen tarpeessa. Sekä sukkatehtaassa että voimalassa kiireisin korjattava on katto. Niiden pikainen korjaaminen pidentää hienojen ja historiallisten rakennusten elinikää.

– Minua kuitenkin kiinnostaa, onko mietitty, millaiset lisätulot olisivat saatavissa, mikäli esimerkiksi sukkatehtaan tilaa hyödynnettäisiin kokonaisuudessaan. Tiloja tällä hetkellä vuokraavien mukaan suuri osa tehtaasta on tyhjillään, ja osa tyhjillään olevista tiloista olisi hyvin vuokrattavissa eteenpäin pikku muutoksilla, kuten rakentamalla suuriin halleihin väliseiniä, jotta taitelijat voisivat perustaa niihin työtiloja. Tilat ovat ymmärtääkseni olleet tyhjillään useita vuosia, ja kaupunki on näin menettänyt tuloja, joita olisi voinut käyttää peruskorjaukseen, kommentoi Jutila kaupungin vastauksia.

Jutila kysyi myös Hirvitalon, Kurpitsatalon, Rajaportin saunan tulevaisuudesta. Vastausten mukaan Kurpitsatalon tilanne on ennallaan ja Hirvitalolla toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus. Hirvitalosta käydään parhaillaan neuvotteluja viisivuotisesta määräaikaisesta vuokrasopimuksesta, joka mahdollistaisi talon toiminnan kehittämisen. Tilakeskus käy neuvotteluja myös Rajaportin saunayhdistyksen kanssa saunan ja Ompelijantalon pitkäaikaisesta vuokraamisesta.

Jutilan kysymykseen vastasivat tilaajapäällikkö Lauri Savisaari, toimitusjohtaja Virpi Ekholm ja kiinteistöpäällikkö Mikko Nurminen.

Lisää aiheesta  Vasemmalla Kaistalla:

Hirvitalo, Kurpitsatalo, Rajaportin sauna... (1.10.2014)

 

III
Etusivun kuva on Onkiniemestä, kuvaaja on Seela Jousi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *