Artikkeli: Uutiset 2013–2018

5.12.2015 klo 10:40

Kiikan koulun tulevaisuus yhä avoinna Sastamalassa

Lautakunnan päätös selvityttää  Sastamalan läntisen alueen kouluverkko antoi lisäaikaa Kiikan koululle.
Lautakunnan päätös selvityttää Sastamalan kouluverkko on osavoitto Kiikan koulun puolustajille.

 

Teksti: PIRKKO NIEMI
Sastamalan läntisen alueen koulujen tulevaisuus on yhä avoinna. Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että Kiikan koulun tulevaisuudesta päätetään vasta kun kouluverkosta on ensin tehty selvitys.

Kasvatus ja opetuslautakunnan päätös on ainakin osavoitto koululaisille ja heidän vanhemmilleen, jotka ovat yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa toimineet koulun jatkumisen puolesta. Vanhemmat ovat vaatineet, että lopettamisen sijaan Kiikan koulusta pitäisi tehdä  yhtenäiskoulu. Mouhijärvellä yhtenäiskoulusta, jossa esikoululaiset ja kaikki oppilaat ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaa ovat samassa koulussa, on hyviä kokemuksia.

Koulun säilyttämistä puoltavat myös monet muut seikat. Kiikan koulu on ympäristöineen poikkeuksellinen. Koulurakennukset ovat paremmassa kunnossa kuin mitkään muut rakennukset  Sastamalassa. Koulun läheisyydessä on hiihtolatuja, urheilukenttä ja metsää. Koulualue on turvallinen.

Vanhemmat ovatkin muistuttaneet, että nämä hyvät puolet menetetään jos Kiikan koululaiset siirretään Äetsän kouluun, jonka piha on pieni ja lähellä Kokemäenjokea. Lisäksi tilat olisivat muutenkin ahtaat ja ruokailu pitäisi porrastaa useaan vuoroon.
– Miksi jotain todella hyvin toimivaa  pitää muuttaa, kysyvät vanhemmat

Lasten etuko päätösten taustalla?

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti esittää Keikyän koulun lakkauttamista tämän lukuvuoden lopussa. Keikyän koulun oppilaat siirretään Pehulan kouluun. Lautakunta perusteli lakkauttamispäätöstä koulun oppilasmäärällä. Oppilaita on nyt noin 40 ja ennusteiden mukaan oppilasmäärä tulee laskemaan. Myöskään matka Keikyästä Pehulan kouluun ei ole kovin pitkä.
– Tässä mennään nyt lapsi edellä, meillä on vain liikaa seiniä, kuvasi tilannetta kasvatusjohtaja Pekka Kares.

Lasten etu ei kuitenkaan näyttäisi ohjaavan kaikkia Sastamalan päätöksiä. Lasten subjektiivinen päivähoito-oikeus ei jatkune Sastamalassa. Näin päätti Sastamalan valtuusto marraskuussa äänin 44 – 15. Äänestyksessä sosiaalidemokraatit ja vasemmistoliitto kannattivat esitystä, joka olisi merkinnyt subjektiivisen päivähoito-oikeuden jatkumista.Tilanne saattaa kuitenkin muuttua, sillä valtuusto päätti selvityttää päivähoidon tilannetta.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Valkeakoskella säilyy tasa-arvoinen päivähoito äänin 23 – 20 (19.11.2015)
Kangasala pitää kyläkoulut (17.11.2015)
Tampereella jatkuu tasavertainen päivähoito äänin 33 – 34 (16.11.2015)

 

III

Kiikan koulun kuva on saatu käyttöön Sastamalan perusopetuksen kuva-arkistosta. Kuvaajaa ei ole tiedossa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *