Artikkeli: Uutiset 2013–2018

26.2.2017 klo 09:59

Sastamalan historia kiinnosti ja hämmensi

Sastamalan vasemmiston teltta kiinnosti kaupunkilaisia. Kahvinjuonnin lomassa pantiin kaupungin asioita järjestykseen. Kuva: Aimo Ruusunen.

PIRKKO NIEMI
Vaiettu Vammala, tutkimaton Sastamala puhutti Raivion työväentalolle kokoontunutta väkeä lauantaina. Filosofian tohtori, toimittaja Aimo Ruusunen esitelmöi viime vuosisadan alun tapahtumista Sastamalassa.

Silloisen Vammalan alueelta lähti myös useita nuoria miehiä SS-joukkoihin Saksaan. 30-luvulla alueella oli paljon myös Isänmaallisen kansanliikkeen, IKL:n  miehiä. Tapahtumista on olemassa myös valokuvia. Ruusunen kertoi nähneensä valokuvia, joissa mustapaidat marssivat Vammalan keskustassa.

– Mutta, missä valokuvat nyt ovat, kyseli Ruusunen.

Sastamalan ja Vammalan historia kiinnosti monia. Tilaisuudessa oli runsaat 30 osallistujaa, joista monilla oli kysymyksiä Ruususelle.

Yleisöä hämmensi tieto, että kansalaissodan aikaan Mouhijärven, Karkun ja Vammalan alueella oli kolme vankileiriä. Vankeina leireillä oli myös lapsia. Nuorin teloitettu oli vain 10-vuotias.

Ennen historiaan perehtymistä Sastamalan vasemmisto tarjosi torikahvit Vammalan torilla. Väkeä teltalla kävi paljon ja keskustelu kävi vilkkaasti. Teltalla jaettiin myös Kansan Uutisia  sekä  vasemmistoliiton lennäkkejä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Raivion työväenyhdistys: jäsenten voimaa 110 vuotta (5.12.2016)

 

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *