Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018, Uutiset 2013–2018

6.3.2017 klo 17:15

Tampereen vasemmiston pormestariehdokas on Mikko Aaltonen

Ja Tampereen vasemmiston pormestariehdokas on …
Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén kertomassa, että pormestariehdokas on Mikko Aaltonen, joka on taustalla valmiina aloittamaan puheensa.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
‒ Tampereella kuntavaalien yhteydessä puhutaan paljon pormestarista ja pormestariehdokkaista. Nyt vasemmistoliitollakin on pormestariehdokas ja olemme mukana tässäkin kilpailussa. On kuitenkin muistettava, että kuntavaaleissa Tampereella valitaan ennen kaikkea kaupunginvaltuusto. Pormestaria ja apulaispormestareita merkittävämpää on, paljonko kullakin ryhmällä on valtuutettuja, koska asioista lopulta päätetään valtuustossa. Tampereella subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyi yhdellä äänellä. Jokaisella valtuutetulla ja jokaisella kuntavaaleissa annetulla äänellä on merkitystä, korosti Mikko Aaltonen tänään Keskustorilla sen jälkeen, kun hänen valintansa vasemmiston pormestariehdokkaaksi oli julkistettu.

Vasemmistoliiton pormestariehdokas Mikko Aaltonen on hallintotieteiden maisteri ja apulaispormestari Tampereella.
40-vuotias Aaltonen on aiemmin työskennellyt Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön talouspäällikkönä.
Aaltosen perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi kouluikäistä lasta.

Keskustorin maanantaimarkkinoilla oli tänään poikkeuksellisen vilkasta vasemmistoliiton teltan ympärillä, kun vasemmistoliiton tamperelaisia kuntavaaliehdokkaita tentattiin pienissä keskusteluryhmissä.

Puolenpäivän molemmin puolin oli virallistakin ohjelmaa, Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén esitteli kuntavaaliohjelman, näyttelijä Eriikka Magnusson lausui runoja, pormestariehdokas Mikko Aaltonen piti puheen ja Helsingin pormestariehdokas Paavo Arhinmäki toi terveiset pääkaupungista.

Näyttöjä onnistumisesta

‒ Tampereen vasemmisto on päättyvällä vaalikaudella pitänyt huolta kaupungin hyvistä puolista, iloitsi Aaltonen.
‒ Olemme muun muassa aktiivisesti puolustaneet subjektiivista päivähoito-oikeutta ja sitä, että jokaisella tamperelaisella lapsella on samanlainen oikeus päivähoitoon. Tässä onnistuimme, ja päivähoito-oikeus Tampereella säilyi.

‒Tampereella on myös otettu käyttöön pitkään toimeentulotukea saaneille tarkoitettu aktiivipassi, joka mahdollistaa aktiivisemman elämän hankalasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevien elämää helpottamaan otettiin käyttöön myös sosiaalinen luotto joka helpottaa tilanteita, joissa pankit eivät auta, ja samalla estää tarpeen turvautua pikavippeihin.

‒ Asunnottomuuden torjuntaa on myös jatkettu aktiivisesti, ja pitkäaikaisasunnottomien määrä onkin laskenut. Ikääntyneille tamperelaisille on rakennettu yli kolmesataa ympärivuorokautisen hoivan paikkaa, ja nämä on toteutettu kaupungin omana tuotantona eikä ostettu ylikansallisilta yrityksiltä. Kotihoitoon on palkattu yli yhdeksänkymmentä uutta työntekijää. Sotaveteraaneille tarkoitettu valtiokonttorin raha on jaettu täysimääräisesti, listasi Aaltonen saavutuksia.

Terveyskeskusmaksu tulisi poistaa

‒ Saavutuksista ja parannuksista huolimatta työ on kaikkea muuta kuin valmis paremman Tampereen rakentamiseksi. Palveluista ja kaupungin viihtyisyydestä on edelleen pidettävä huolta. Terveys- ja sosiaalipalveluita on aikaa kehittää ennen kuin ne siirtyvät maakunnan vastuulle. Palveluihin pääsyä pitää parantaa ja jonoja lyhentää. Vasemmistoliitto haluaa poistaa terveyskeskusmaksun, jotta rahan puute ei ole este hoitoon pääsylle. Ennaltaehkäisyyn ja matalan kynnyksen palveluihin pitää panostaa. Palveluiden tuottamisessa on kuunneltava käyttäjiä, ja päävastuu palveluiden tuottamisesta on oltava julkisella sektorilla. Vasemmistoliitto puolustaa jatkossakin kaikkien tamperelaisten lasten yhdenvertaista oikeutta päivähoitoon, lupasi Aaltonen.

Eriikka Magnusson lausui, kuntavaaliehdokkaat Ilkka Järvelä ja Ulla-Leena Alppi esittelivät omat keskeiset tavoitteensa.

Työttömyydestä eroon

Alkavalla valtuustokaudella on kiinnitettävä entistä suurempaa huomiota työllisyydenhoitoon. Työllisyystilanne on Tampereella vaikea ja työttömyys hankaloittaa monen tamperelaisen elämää. Tampereen kaupungin on vahvistettava omaa toimintaansa työllisyydenhoidossa ja samalla pidettävä huolta yritysten toimintaedellytyksistä jotta ne voisivat menestyä ja palkata lisää työntekijöitä. Työttömyystilanne vaikuttaa merkittävästi myös kaupungin talouteen ja talous on se tekijä jolla palvelut tuotetaan. Kaupungin taloutta onkin hoidettava järkevästi ja niin, että talous palvelee tamperelaisia eikä toisinpäin. Kaupungin omaisuudesta on pidettävä huolta, eikä talouden ratkaisuksi saa esittää palveluiden ulkoistuksia tai omaisuuden myyntiä. Tampereen Vasemmistoliitto ei salli sähkölaitoksen myyntiä, vahvisti Aaltonen.

Seitsenkärkinen vaaliohjelma

Jouni Sirénin esittelemä vasemmistoliiton vaaliohjelma tiivistyy seitsemäksi kärjeksi, joiden keskiössä ovat kaupunkilaisten arjen sujuvuus, yhdenvertaiset, toimivat palvelut sekä viihtyisä ja ympäristöystävällinen kaupunkiympäristö. Vasemmistoliitto esittää muun muassa terveyskeskusmaksujen poistamista ja maksutonta varhaiskasvatusta kaikille lapsille. Vasemmistoliitto ei kannata viheralueiden ottamista rakennuskäyttöön.

Sosiaali- ja terveyspalvelut kuntoon

· Terveyskeskusmaksut pois!
· Palvelut saatava helposti ja jonottamatta.
· Ikäihmisille korkealaatuiset ja tarpeiden mukaiset palvelut.
· Ennaltaehkäisy ja kuntoutus etusijalle.

Myös kuntavaaliehdokkaat Janika Kunnari, Päivi Tyni ja Sampsa Rantanen esittivät keskeiset tavoitteensa Tampereen kehittämiseksi.

 

Tolkkua työelämään ja toimivaa elinkeinopolitiikkaa

· Itsensätyöllistäjille ja pienyrittäjille työtiloja ja neuvontaa.
· Työllisyyttä tuettava riittävillä työllistämismäärärahoilla.
· Tampereen kaupungin esimerkillinen työnantaja – reilut työolot ja palkat.

Kaikille oikeus hyvään asumiseen

· Riittävästi edullisia ja laadukkaita kunnallisia vuokra-asuntoja eri puolille kaupunkia.
· Kaikkia asuinalueita kehitettävä viihtyisiksi.
· Yksiöitä ja kaksioita painotettava asuntotuotannossa.
· Viheralueet säilytettävä ihmisten käytössä.

Edullinen joukkoliikenne ja toimiva kevyenliikenteen verkosto

· Joukkoliikenteen oltava edullista, esteetöntä ja sujuvaa kaikille kaupunkilaisille.
· Toimiva pyörätieverkosto koko kaupunkiin.
· Bussilippujen vaihtoaika pidennettävä kahteen tuntiin.

Tasa-arvoista kasvatusta ja koulutusta

· Tavoitteeksi maksuttomaan varhaiskasvatus kaikille lapsille. Aluksi neljä tuntia päivässä maksuttomasti.
· Peruskoulussa enintään 20 oppilassa luokassa.
· Kaikille esteettömät ja terveelliset koulutilat.
· Riittävästi opiskelija-asuntoja.

Kulttuuri ja liikunta kuuluvat kaikille

· Lisää taidetta ja vehreyttä katukuvaan kaikkialla kaupungissa.
· Kaikille avoin taiteiden talo taiteen tekemiseen ja kokemiseen.
· Kaupungin kuntosalit tehdään maksuttomiksi kaupunkilaisille.
· Tampereesta Suomen ykköstapahtumakaupunki.

Ympäristö ja ihmiset huomioitava kaikissa päätöksissä

· Kaupungin hankintoihin eettiset, ekologiset ja sosiaaliset kriteerit.
· Puhdas ilma ja kaupunkiluonto otettava huomioon asunto- ja liikennepoliittisissa ratkaisuissa.
· Ilmastonmuutosta torjuttava energiatehokkaalla rakentamisella, investoinneilla kotimaiseen uusiutuvaan energiaan ja päästöttömään liikenteeseen.

Lisätietoja:

Aaltosen puhe kokonaisuudessaan (Mikko Aaltosen blogi)

Tampereen vasemmiston kuntavaaliohjelma

Pirkanmaan vasemmiston kuntavaaliehdokkaat

 

Valokuvamuistoja otettiin ahkerasti talteen, tässä ikuistettavina tamperelainen kuntavaaliehdokas Aapo Niemi ja helsinkiläinen pormestariehdokas Paavo Arhinmäki.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *