Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018, Uutiset 2013–2018

4.4.2017 klo 16:00

Ihminen ei ole laiton – ääniä paperittomien oikeuksien puolesta

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
For Humanity (Ihmisyyden puolesta) -yhteisöllä on käynnissä haastekampanja, jossa tamperelaisia kuntavaaliehdokkaita kutsutaan sitoutumaan riittävän asumisen, toimeentulon ja perusterveydenhuollon tarjoamiseen paperittomille.

Oikeistohallitus on Suomen turvapaikkapolitiikkaan tekemillään muutoksilla saattanut kymmenettuhannet Suomesta turvaa hakeneet pakolaiset suureen hätään. Kielteisiä päätöksiä turvapaikkahakemuksiin annetaan kuin liukuhihnalta ilman yksilöllistä harkintaa, ja vastaanottopalvelut lopetetaan turvapaikanhakijoilta heti kun käännytyspäätös on täytäntöönpanokelpoinen.

For Humanity muistuttaa kampanjan perusteluissa, että ihmisoikeudet kuuluvat ihmiselle hänen ihmisyytensä takia, eikä mikään taho – edes korkein valtiovalta – voi ottaa niitä pois. Suomi on sitoutunut kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin kuten YK:n ihmisoikeuksien julistukseen, lasten oikeuksien sopimukseen sekä Euroopan ihmisoikeussopimukseen.

‒ Myös Suomen perustuslain 19 §:n mukaan kaikille Suomessa oleskeleville on taattava ihmisarvoisen elämän edellytysten vähimmäistaso riippumatta kansalaisuudesta, siitä kauanko he ovat asuneet Suomessa tai muista vastaavista seikoista, For Humanity muistuttaa.

Kampanjan järjestäjät korostavat, että kunnan päättäjillä on mahdollisuus ja velvollisuus tehdä sellaista kunnallispolitiikkaa, joka takaa ihmisoikeudet kaikille – myös turvapaikanhakijoille ja paperittomille.

Kutsu päättyy äänestäjille osoitettuun vetoomukseen antaa äänensä kampanjan vaatimuksiin sitoutuville ehdokkaille ja kutsumaan ehdokkaansa mukaan kampanjaan. Ehdokkaita kutsutaan sitoutumaan kampanjan vaatimuksiin tapahtuman seinällä kirjoittamalla omaan viestiin nimensä, puolueensa ja mahdollisen oman kannanottonsa. Pelkkä kampanjaan ilmoittautuminen ei riitä.

Tampereen kaupungilta vaaditaan seuraavien oikeuksien takaamista kaikille ihmisille kaupungin alueella, tarkempi kuvaus perusteluineen löytyy tapahtumasivulta:

  1. Turvallinen asuminen
  2. Riittävä toimeentulo
  3. Riittävä terveydenhoito
  4. Psykosisiaalinen tuki
  5. Lasten oikeuksien toteuttamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota
  6. Viranomaisten tulee noudattaa salassapitovelvollisuuttaan
  7. Vapaaehtoiseen paluuseen painostaminen ei kuulu palvelujärjestelmään.

Tampereen vasemmistoliittolaiset ehdokkaat aktiivisia

Poimimme sivulta vasemmistoliiton tamperelaisehdokkaiden kommentteja. Janika Kunnari ehti ensimmäiseksi ilmoittautumaan kampanjaan:
‒ Kiitos kutsusta. Tietysti sitoudun esittämiinne vaatimuksiin, ihmisarvoinen elämä kuuluu kaikille ja kuntien on otettava se tosissaan, Kunnari kirjoitti.

Omakohtaista kokemusta pakolaisuudesta lapsena saanut  Javiera Marchant Aedo lupasi:
‒ Ilman muuta osallistun. Tulen aina pitämään ääntä turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja paperittomien puolesta.

‒ Sitoudun aivan ehdottomasti näihin tavoitteisiin! Perusoikeuksien tulee toteutua myös kunnissa. Kiitos hyvästä kampanjasta!, kirjoitti Noora TapioMyös Milka Hanhela ja Elina Halttunen-Riikonen kiittivät lämpimästi kampanjan järjestäjiä tehdessään oman sitoumuksensa.

Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén uskoo, että kaikki vasemmistoliiton ehdokkaat allekirjoittavat nämä vaatimukset. 

‒ Hädänalaisia ihmisiä pitää auttaa riippumatta siitä, mikä heidän juridinen statuksensa on, tähdensi Sirén.

‒ Hätä ei katso oikeudellista asemaa, eikä auttaminen ole keneltäkään pois. Päinvastoin, sekä yksilötason auttaminen että auttamisen rakenteellinen mahdollistaminen luovat jatkuvasti parempaa yhteiskuntaa, korosti Jari-Pekka Kanniainen.
‒ Pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kohtelu maamme pakolaispolitiikassa ja Migrin päätöksissä ei kestä päivänvaloa. Paperittomilla on ihmisoikeudet, joita tulee kunnioittaa. Hyvä kampanja, kiitteli Sohvi Sirkesalo.

Seppo Säämäki jakoi oivalluksen, että emme voi evätä ihmisoikeuksia keneltäkään luopumatta samalla omasta ihmisyydestämme. Wilma Karikko muistutti että perusturva kuuluu kaikille, ja että hänen Tampereensa ei jätä ketään vaille hänen tarvitsemiaan sote-palveluita.

‒ Tietenkään kukaan ei ole laiton. Meillä kaikilla on ihmisoikeudet. Sosiaali-ja terveysalan ammattilaisena olen 100% sen takana, että kaikki saavat terveyspalveluita riippumatta statuksesta. Meidän on myös tarjottava koti kotia tarvitseville. Tampereen on oltava avoin, ei suljettu. Tuen tätä kampanjaa, ilmoittautui mukaan Minna Minkkinen.

‒ Ihmisoikeudet ovat perusoikeuksia joita ei voi eikä saa riistää keneltäkään. Ihmisyyden ydintä on tunnustaa toisten ihmisten oikeus olemassaoloon. Empatiakyvyn puute yhteiskunnassamme on pelottavaa ja järkyttävää, ja tuhoisaa kun sitä esiintyy siellä missä ihmiskohtaloista päätetään, murehti Emmi Liinalaakso.

‒ Suomi on allekirjoittanut YK:n ihmisoikeussopimuksen, joka velvoittaa kunnioittamaan kaikkien ihmisten oikeuksia. Papereista tuossa sopimuksessa niin kuin ei muissakaan kaikkien ihmisten perusoikeuksia määrittävissä sopimuksissa tai laeissa ei puhuta mitään. Valtuutettuna sitoudun valvomaan ja varmistamaan, että Tampereen kaupunki toimii näiden sopimusten ja lakien mukaan, vakuutti Sinikka Torkkola.

Kampanjaan ovat sivulle kirjatulla sitoumuksellaan myös ilmoittautuneet Tommi Silvennoinen, Ulla Aatsinki, Ilkka Porttikivi, Petteri Vuorikivi, Päivi Tyni ja Marjo Airila. Myös vasemmiston kuntavaaliehdokas Satu Kosola on ilmoittautunut mukaan, vaikka onkin ehdolla naapurikunta Lempäälässä.

Kampanjan vaatimuksia tukeneiden ehdokkaiden nimet julkaistaan ensi lauantaina kampanjan sivulla. Tähän mennessä ilmoittautuneista suurin osa on vasemmistoliiton ehdokkaita, myös vihreiden ehdokkaita on useita, muista puolueista hajailmoittautumisia. Kampanjalle toivotaan kannatusta myös muista puolueista.

Kampanjasivut:

Ääniä paperittomien oikeuksien puolesta kuntavaaleissa 2017

For Humanity (Kaksikieliset sivut)

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa

Oikeutta elää puolustetaan Keskustorilla ja ympäri maan lauantaina (10.3.2017)

Vetoomus suomalaisille: älkää lähettäkö meitä kuolemaan! (17.12.2016)

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Maahanmuuttovirasto eri linjoilla (24.8.2016)

Maahanmuuttovirasto kohtelee mielivaltaisesti myös tietoja (17.8.2016)

Irakissa on vain kuolema (5.8.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *