Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

23.4.2017 klo 16:08

Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Valtakunnan hallituspuolueet kärsivät Sastamalassa rökäletappion. Uuteen valtuustoon valittiin 43 valtuutettua – 16 vähemmän kuin nykyisessä valtuustossa on. Kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuustopaikat vähenivät puoleen. Kokoomuksen 16 hengen ryhmästä jäi jäljelle kahdeksan ja perussuomalaisten kahdeksan hengen ryhmästä tuli nelijäseninen. Keskusta selvisi pienemmällä tappiolla, se menetti liki kolmanneksen paikoistaan.

Vaalien jälkeisiä neuvotteluja varten Sastamalassa solmittiin kolme teknistä vaaliliittoa. Suurin ryhmä on sosiaalidemokraattien (11 valtuutettua), vasemmiston (3) ja vihreiden (2) vaaliliitto, jolla on 16 paikkaa. Keskustan ja perussuomalaisten vaaliliitolla on 15 valtuutettua, ja jo vaaleissa yhteisessä vaaliliitossa ehdokkaita asettaneilla kokoomuksella ja kristillisdemokraateilla 12 valtuutettua.

Äänestysaktiivisuus laski Sastamalassa merkittävästi. Vuoden 2012 kuntavaaleissa 62,2 prosenttia Sastamalan äänioikeutetuista käytti ääntään, nyt enää 59,4 prosenttia. Kaikki ryhmät paitsi sosiaalidemokraatit ja vihreät menettivät ääniä, vasemmisto tosin vain 50 ääntä. Kokoomus hukkasi 713 ääntä ja perussuomalaiset 548.

 

Pirkko Niemi, Kari Oksanen ja Leena Saarela

 

Vasemmisto onnistui Sastamalassa kasvattamaan ääniosuuttaan vain 0,1 prosentilla. Tästä seurasi yhden paikan menetys, kun jaettavia paikkoja oli niin paljon vähemmän.

Vasemmistoliiton uuteen Sastamalan valtuustoryhmään valittiin sairaanhoitaja Leena Saarela (211 ääntä), psykoterapeutti, työnohjaaja Pirkko Niemi (128) ja kirvesmies, eläkeläinen Kari Oksanen (105).

Varavaltuutetuiksi valittiin uimahallityöntekijä, yo-merkonomi Timo Haapanen (104 ääntä), työnjohtaja, eläkeläinen Simo Myrskyranta (100) ja laitosmies Vesa Kervinen (52).

Sastamalan vasemmiston vaalivastaava Reino Niemi kuvailee vaalityön kulkua:

‒ Vaalityö oli työlästä, ennen kaikkea ehdokkaiden saaminen oli vaikeaa. Usko politiikan rehellisyyteen on kateissa, aprikoi Niemi.

‒ Teimme mielestäni hyvän vaalityön ja esitteen. Ehdokkaamme olivat näkyvästi esillä tarjoiluineen toripäivinä Vammalan toreilla, eläkeläisten ikäpisteissä ja kauppojen edessä, joissa jaoimme materiaalia.

‒ Koitimme tehdä itseämme ”tykö” monella eri tavalla, mutta tulos ei ollut hyvä, ehkä tyydyttävä. Vähäinen ehdokasmäärä haittasi, nuoria ja naisia olisi tarvittu lisää. Tulokseen vaikutti myös se, että vahvimmilla kannatusalueillamme äänestysaktiivisuus putosi, erittelee Niemi paikoillaan pysytelleen vasemmiston kannatuksen syitä.

‒ Vaalien jälkeen on syntynyt uusi tilanne. Teimme teknisen vaaliliiton sosiaalidemokraattien ja vihreiden kanssa. Näin saimme suurimman ryhmän. Turvasimme paikkamme hallituksessa, ja saamme edustuksen superlautakuntiin. Demarit saivat hallituksen puheenjohtajuuden. Keskusta ja perussuomalaiset muodostivat toisen teknisen vaaliliiton, heille valtuuston tulee puheenjohtajuus. Kokoomus ja kristillisdemokraatit saavat ensimmäiset varapuheenjohtajat, kertoo Niemi vaalien jälkeisten neuvottelujen tähänastisista tuloksista.

‒ Neuvottelut jatkuvat, muutos joka tapauksessa luo mahdollisuuden uudenlaisen päätöksentekotavan aikaansaamiseksi Sastamalan valtuustossa sen toimikauden aikana.

‒ Toivottavasti se myös mahdollistaa yhteisiä tavoitteita, aloitteita sekä keskustelutilaisuuksia kuntalaisten parhaaksi. Valtuutettujemme pitää olla kuntalaisten tuntosarvina ja ottaa kantaa kuntalaisten tarpeiden ja tahdon mukaisesti, vetää Reino Niemi yhteen.

Sastamalan työväenpuolueilla on nyt käynnissä yhteisen, Raivion työväentalolla vapunpäivänä järjestettävän työväen vappujuhlan juhlajärjestelyt. Avajaispuheen tulee pitämään europarlamentaarikko Merja Kyllönen ja juhlapuhujaksi saapuu kansanedustaja Pia Viitanen.

|||

Sastamalan vasemmistoliitto 

|||

Vuoden 2017 kuntavaalien tulokset Pirkanmaalla
Kooste koko Pirkanmaan kuntavaalituloksista on ensimmäisessä osassa, osat 2-17 esittelevät kuntien vaalituloksia, ja osat 18-20 analysoivat vaalien tulosta yleisemmällä tasolla.

20: Ennakoivatko kuntavaalit maakuntavaalien tuloksia? (10.5)
19: Keskusta voittaa aina? (7.5.)
18: Punaisen Pirkanmaan paluu? Miten kukin kuntavaaleissa menestyi (28.4.)
17: Kihniössä, Urjalassa ja Vesilahdella vasemmistolla ei ehdokkaita, vaikka kannatusta on (27.4.)
16: Mänttä-Vilppulassa kolmannesta paikasta uupui 13 ääntä, Punkalaitumella vaaliliitto (26.4.)
15: Vasemmistolle lisäpaikka Parkanossa, myötätuulta Ikaalisissa, Juupajoella ja Pälkäneellä (26.4.)
14: Ruovesi: perussuomalaiset romahti, yhteislistojen kannatus kasvoi (24.4.)
13: Sosiaalidemokraatit, vasemmisto ja vihreät Sastamalan suurimmaksi ryhmäksi (23.4.)
12: Oikeisto hävisi kuntavaalit Tampereella (21.4.)
11: Virtain vasemmiston paikkojen triplaus jäi 24 äänen päähän (20.4)
10: Lempäälän vasemmisto piti asemansa kuntavaaleissa (20.4.)
09: Vasemmiston suurin valtuustoryhmä Pirkanmaalla kasvoi, vaalivoitto Nokialla (19.4.)
08: Valkeakoski yhden paikan päähän vasemmistoenemmistöstä (19.4.)
07: Pirkkalassa vasemmiston kolmas paikka jäi kahdeksan äänen päähän (18.4.)
06: Pirkanmaan vasemmiston suurin vaalivoitto tuli Hämeenkyrössä (16.4.)
05: Akaan valtuusto pieneni, vasemmisto menetti vain yhden paikan (15.4.)
04: Ylöjärven vasemmiston valtuustoryhmä kasvoi ja nuortui (12.4.)
03: Kangasalla vasemmisto ja vihreät voittivat vaalit (11.4.)
02: Vasemmistoliitto vahvistui Orivedellä (11.4.)
01: Vasemmistolle vaalivoitto myös Pirkanmaalla (10.4.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *