Artikkeli: Uutiset 2013–2018

18.10.2017 klo 16:34

Pirkkalan golfkentän laajennus uhkaa luontoarvoja

Vihreästä väristään huolimatta golfkenttä ei ole todellakaan mikään luontokohde.

 

Teksti ja kuva: JOUNI KALLIOLUOMA   
Tampereen kaupungin pormestari Lauri Lyly on nimennyt työryhmän tekemään esiselvitystä asuntojen rakentamisen mahdollistamisesta Ruotulan alueelle ja golfkentän siirtämisestä. Kaupunki kasvaa ja Ruotulan golfkentän alueelle mahtuu helpostikin 10 000 – 15 000 uutta asukasta. Asuntojen rakentaminen kiinnostaa varmasti myös rakennusliikkeitä.

Työryhmän asettamisesta on sovittu yhdessä Pirkkalan pormestarin Marko Jarvan kanssa. Työryhmä koostuu Tampereen, Pirkkalan ja golfharrastajien edustajista. Näyttääkin voimakkaasti siltä, että esiselvityksen lopputulema on jo ennalta asetettu. Kyseessä on enintään jonkinlainen näytelmä, jonka perusteella lopulta päätetään, onko golfkentän paikka Pirkkala, Pirkkala vai kenties Pirkkala.

Tampereen kaupungin tiedotteessa todetaankin, että Ruotulan golfkentän sijainnille voitaisiin etsiä vaihtoehtoa Ruotulan alueella tai siirtää se Pirkkalaan.

Pirkkalan golfkenttä sijaitsee eteläisen moottorikehätien läheisyydessä Vähä-Vaitin alueella. Ideaalinen matka siis tamperelaisille alan harrastajille. Tiedotteen mukaan nykyisen kentän viereen olisi sijoitettavissa toinen 18-reikäinen golfkenttä. Lisäksi olisi mahdollisuus yhdeksään lisäväylään. Piirustuksetkin lienevät jo valmiit. Hyvästi vihreä Pirkkala ja luontoarvot.

Vesalan kiviraunio ja Kurikkakallio jäämässä kentän alle

Pirkkalan golfkentän on otaksuttu jo jonkin aikaa havittelevan laajentumista. Laajentuessaan se uhkaisi muun muassa arvokasta Kurikkakallion aluetta sekä Jasperinojan virkistys- ja ulkoilualuetta. Alueella on lähellä Vesalaa tutkimaton kiviraunio, joka on merkitty Pirkkalan muinaismuistokarttaan. Kivirauniolla on arkeologinen ja Pirkkalan muinaishistoriaan liittyvä arvo. Takamaan suuntaan laskeva Jasperinoja ja ojan varren lehtomainen luonto on alkuperäisessä tilassaan arvokas luontokohde. Kurikkakallio on laaja jäkäläpeitteinen kallio, jossa on valtavia jääkaudelta peräisin olevia siirtolohkareita.

Kurikkakalliolta on laaja näköala Nokian ja Tampereen suuntaan. Mikä loistava sijainti golfkerholle. Sielläpä klubilaisten kelpaa kumota konjakkejansa. Tavallisella kansalla ei golfalueelle tietenkään ole mitään asiaa, joten eivät köyhät pääse häiritsemään näkymiä.

Golf on kovaa rahantekijöiden bisnestä ja huvia. Jotenkin kummastuttaa, miksi asialla ovat Tampereen kaupunki ja Pirkkalan kunta. Tai ei toisaalta ihmetytä, mutta voisi olettaa, että kunnilla olisi ihan muita kiinnostuksen kohteita. Golfharrastuksen tukeminen ei taida oikein kuulua kunnan toimialaan.

Kirsikkana kakun päälle golfkenttätiedotteessa todetaan, että jos työryhmän esiselvitys etenee Pirkkalaa koskeviin jatkotoimiin, pormestari Lylyn osallistumisessa huomioidaan mahdolliset jääviyskysymykset Pirkkalaa koskevan päätöksenteon osalta. Pirkkalan golfkentällä operoivan Bufferi Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on Finder.fi-sivuston mukaan Mika Lyly.

 

*

 

Kommentteja: 2

  1. Onko tästä jo tehty kaava? Kiinnostaa, miten laajalle alueelle rakennetaan?

    1. Hei!

      Kiitos kysymästä. Kaavaa ei ole eikä ainakaan virallisesti valmistellakaan.

      Lähinnä tätä aluetta valmistellaan Vähävaitin asemakaavan laajennusta (nro 244). Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa maakuntakaavassa osoitettu seudullinen työpaikka ja yritysalue Jasperinojasta itään maakuntakaava 2040 mukaisesti. Tämä mahdollistaa uuden työpaikka-alueen Pihtikorven alueelle. Kaavassa huomioidaan myös erityinen tavoite säilyttää Jasperinojan varren lähiympäristö luonnontilaisena virkistysalueena. Aikaisemmin nähtävillä ollut kaavarajaus on päädytty pienentämään johtuen syksyllä 2017 alkaneesta erillisestä Pirkkalan golfkenttää koskevasta selvitystyöstä. Tämän erillisen selvitystyön tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia sijoittaa Tampereen Ruotulan golfkenttätoimintoja mahdollisesti Pirkkalan golfkentän yhteyteen.

      Kaavoitustilannetta voi seurata Pirkkalan kunnan nettisivuilta: https://www.pirkkala.fi/palvelut/asuminen/kaavoitus/vireilla-olevat-kaavat/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *