Artikkeli: Uutiset 2013–2018

28.2.2018 klo 08:51

Ihmiset ovat vasemmistoliitossa parasta

Jukka Kinos ja Ulla Aatsinki laskevat ääniä puoluekokousedustajien vaalissa keväällä 2016. (Kuva: Kiti Neuvonen.)

Teksti: SINIKKA TORKKOLA   
– Toverit ennen kaikkea, ja yhteiset, monenlaiset tekemiset, vastaa vasemmistoliiton keskisen alueen toiminnanjohtaja Jukka Kinos kysymykseen, mitä työstä jää kaipaamaan.

Jukka Kinos on ollut vasemmistoliiton palveluksessa puolueen koko olemassaolon ajan. Lähes kolmeenkymmeneen vuoteen ja tuhansiin kilometreihin on mahtunut kaikenlaista, hankaliakin tilanteita.

Jukka Kinos Keskustorin vaalimökillä europarlamenttivaalien aikaan keväällä 2014. (Kuva: Cai Melakoski.)

– Mutta on niinkin, että aluksi hankalalta näyttävä tilanne voi muuttua päinvastaiseksi. Hyvät asiathan eivät erotu, jos huonoja ei ole lainkaan, arvioi Kinos.

Vasemmistoliiton vaalitappiot ovat niitä harvoja asioita, joita Kinos nimeää työnsä huonoiksi puoliksi. Kolmessakymmenessä vuodessa vasemmistoliiton kannatus on laskenut yli kymmenestä prosentista ja 22 kansanedustajasta alle kymmeneen prosenttiin ja 12 kansanedustajaan. Onneksi viime vuosina kannatuksen lasku on kääntynyt nousuksi.

Omat tavoitteet tärkeintä

Kannatuksessa on kyse ihmisistä. Poliittisessa työssä menestyminen edellyttää kykyä vakuuttaa muut ihmiset. Pelkkä huonojen asioiden vastustaminen ei riitä kannatuksen nostamiseen.

– Pitää muistaa, että yli 80 prosenttia suomalaisista kokee itsensä onnellisiksi. Meidän tavoitteidemme pitäisikin olla sellaisia, että ihmiset pitäisivät niitä mahdollisina keinoina lisätä onnellisuutta. Se edellyttää myös yhteistyökykyä muiden kanssa, pohtii Kinos vasemmiston mahdollisuuksia lisätä poliittista vaikutusvaltaa.

Joustavuutta ja hyviä hermoja toiminnanjohtajan työssä tarvitaan. Keskisen Suomen alueeseen kuuluu vasemmistoliton kolme piirijärjestöä: Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan. Alueella asuu miljoona asukasta ja kuntiakin on 89.

Vuosien varrella ihmiset ja paikat ovat tulleet tutuiksi. Kuntia, toreja ja järjestötaloja on tullut koluttua. Vuosikymmenten myötä vasemmistoliiton ilmekin on muuttunut moderniksi eurooppalaiseksi vasemmistopuolueeksi. Vasemmistoliiton edeltäjistä muistuttavat enää muinaisjäänteet, jotka saattavat ääneen ihmetellä vasemmiston vaaliautoa ja todeta: ”mitä, vieläkö noitakin on?”.

Tervetuloa lähettämään Jukka Kinos vapaalle perjantaina Ylävitoseen. Kakkua ja kahvia tarjolla kolmesta eteenpäin. (Kuva: Cai Melakoski.)

– Parasta työssä ovat kuitenkin olleet ihmiset. Vasemmiston aktiiveissa on paljon samankaltaisuutta, mutta myös erilaisuutta. Se on hyvä, painottaa Jukka Kinos.

Arhinmäki joutui liftaamaa

Kommelluksitta ei työ ole ihan aina sujunut. Yhdellä vaalikiertueella tuolloinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli tulossa Keski-Suomeen vierailulle. Aikataulu oli tiukka ja Jukka Kinoksen oli määrä olla asemalla vastassa. Niinhän olikin, Jyväskylän asemalla. Arhinmäki sen sijaan oli Jämsän asemalla.

Sekaannus selvisi ja Kinos ryhtyi porhaltamaan kohti Jämsää. Arhinmäellä ei kuitenkaan ollut aikaa odottaa vaan hän nosti peukun pystyyn. Liftaus onnistui. Pariskunta poimi Arhimäen autoonsa ja kyyditsi hänet puhepaikalle.

Tuhannet matkat puhepaikoille, kokouksiin, seminaareihin, koulutuksiin ja vasemmiston aktiiveja tapaamaan jäävät taakse. Menossa ovat viimeiset työpäivät. Jukka Kinoksen viimeinen työhön liittyvä matka Jyväskylästä Tampereelle on perjantaina. Tuolloin vietetään toiminnanjohtajien vuorovaihtoa Ylävitosessa. Palkkatyöt vasemmistoliitossa jäävät, mutta vasemmistoliitto ei. Jokainen, joka Jukka Kinoksen tuntee, tietää, että hänet tullaan näkemään vielä useasti vasemmistoliiton puuhissa. Rooli vaihtuu, poliittiset arvot eivät.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Toiminnanjohtajien vuorovaihto (Vasen Kaistan kalenteri)
Vasemmistoliiton uusi toiminnanjohtaja Aaron Kallinen kutsuu jäsenet mukaan toimintaan (1.3.2018)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Toiminnanjohtajien vuoronvaihto FB-tapahtuma.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *