Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

3.4.2018 klo 08:28

Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu

Vasemmiston kannatus lisääntyi kuudessa ja väheni yhdessä Euroopan maassa viime vuoden vaaleissa. Vasen Kaista on laskenut yhteen kaikkien viime vuonna Euroopassa järjestettyjen 13 parlamenttivaalin äänet ja paikat. Tulokset esiteltiin kokonaisuudessaan viime torstaina ilmestyneessä kirjoituksessa. Puolueryhmien yksityiskohtaiset tulokset käydään läpi kukin erillisessä jutussaan. Tämä kirjoitus esittelee sosiaalidemokraateista vasemmalla olevien puolueiden voitot ja tappiot.

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Uusi vasemmisto ei vielä useimmissa Euroopan maissa ole yltänyt parlamenttien suurten ryhmien joukkoon. Sosiaalidemokraateista vasemmalla olevien punavihreiden ja feminististen puolueiden kannatus on kuitenkin ollut tällä vuosikymmenellä selvässä nousussa vuodesta toiseen.

Näin kävi myös vuonna 2017. Ainoa raskaan tappion kärsinyt puolue kuuluu kommunistisiin puolueisiin, joiden parlamenttipaikat ovat yleisesti jyrkästi vähenneet Euroopassa koko vuosikymmenen.

Viime vuonna järjestettiin parlamenttivaalit 13 Euroopan maassa. Kahdeksassa EU:n jäsenmaassa järjestetyt vaalit koskettivat yli puolta EU:n jäsenmaiden väestöstä. Kun kaikki Euroopan maat otetaan huomioon, oli yli kolmanneksella äänioikeutetuista vaalit viime vuonna.

Taulukko 1. Europuolue EL tarkoittaa Euroopan vasemmistopuoluetta (Party of the European Left, EL, lyhennetään myös PEL). GUE/NGL on Euroopan parlamentin ryhmän Euroopan yhtynyt vasemmisto / Pohjoismainen vihreä vasemmisto lyhenne. Suomen vasemmistoliitto on sekä EL:n että GUE/NGL:n jäsen. Euro Animal 7 on eläinoikeuspuolueiden yleiseurooppalainen puolue.

 

Alankomaissa Sosialistinen puolue (SP) lisäsi ääniään, mutta menetti ääniosuuttaan ja yhden paikan. Vasemmiston kokonaiskannatus kuitenkin lisääntyi ja paikat lisääntyivät, kun vasemmiston europarlamenttiryhmään kuuluva Eläinten puolesta -puolue tuplasi kannatuksensa.

SP:n kannatuksesta todennäköisesti osa siirtyi ääniosuutensa lähes nelinkertaistaneelle, Euroopan vihreään puolueeseen kuuluvalle Vihreä Vasemmisto -puolueelle (GL). Kommunististen, vihreiden ja vasemmistokristittyjen puolueiden perustama GL esiintyi avoimen vasemmistolaisin tunnuksin, ja sai nyt 14 kansanedustajaa, kuten myös SP.

Britannian Englannissa, Skotlannissa ja Walesissa vasemmistopuolueet tukivat vasemmistolaisin tunnuksin kampanjoineen sosiaalidemokraattisen Labourin ehdokkaita. Pohjois-Irlannissa Sinn Féin sain jälleen komean vaalivoiton ja seitsemän Pohjois-Irlannin 13 kiintiöpaikasta Britannian alahuoneessa.

Niin sanotun kolmannen tien hylänneen ja vasemmistolaista politiikkaa nykyään toteuttavan sosiaalidemokraattien Labour-puolueen vaalivoitto oli koko Euroopan uuden vasemmiston voitto. Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue vahvistaa uusliberalistista talouskuripolitiikkaa vastustavien demarien asemaa monessa puolueessa.

Ranskan vasemmistopuolue PG ja kommunistipuolue PCF ovat kaksissa edellisissä vaaleissa olleet yhteisessä Vasemmistorintama (FG) -vaaliliitossa. Kommunistit ovat saaneet enemmistön paikoista. Nyt PCF jäi vasemmiston uuden Taipumaton Ranska -vaaliliiton (FI) ulkopuolelle, ja sen todellinen kannatus tuli näkyväksi. Kommunistien ääniosuus jäi neljännekseen vasemmiston kannatuksesta.

Saksassa vasemmistopuolue menetti paljon kannatusta itäisissä osavaltioissa, mutta voitti vastaavasti enemmän läntisissä osavaltioissa. Kolmanneksi suurimman puolueen asema jäi kuitenkin saavuttamatta.

Tšekissä sekä sosiaalidemokraattinen että kommunistinen puolue muuttuivat suurista puolueista pieniksi. Uskottavan vasemmistolaisen vaihtoehdon puuttuminen jätti aukon, jossa piraattipuolue pääsi kasvamaan suureksi.

Taulukko 2. Pohjoismaisten vasemmistopuolueiden yhteisöön Pohjoismaiden vihreä vasemmisto (NGLA) kuuluvat kaikki Pohjoismaiden parlamenteissa edustettuna olevat vasemmistopuolueet Tanskan Yhtenäisyyslistaa (Ø) lukuunottamatta. Vain suomalainen Vasemmistoliitto on sekä NGLA:n että Euroopan vasemmistopuolueen (EL) jäsen.

 

Islannissa ja Norjassa Pohjoismaiden vihreään vasemmistoon kuuluvat Vihreä vasemmisto (VG) ja Sosialistinen vasemmisto (SV) saivat seurakseen parlamenttiin kansainvälisiin puolueisiin kuulumattomat Kansanpuolueen (X-F) ja Punaista-puolueen (Rødt).

On merkittävää, että kummassakaan maassa vasemmistopuolueet eivät edenneet toisen vasemmistopuolueen kustannuksella, vaan kaikkien neljän puolueen kannatus nousi.

Islannissa kahden vasemmistopuolueen ääniosuus nousi 23,8 prosenttiin. Norjassa osuus jäi vielä kasvusta huolimatta vajaaseen kymmeneen, 8,4 prosenttiin.

Muissa maissa vasemmisto vielä kaukana parlamenttipaikoista

Viime vuonna parlamenttivaalit järjestettiin myös Albaniassa, Armeniassa, Bulgariassa, Itävallassa ja Maltalla.

Albaniassa sosiaalidemokraatit saivat ehdottoman enemmistön. Uutta vasemmistoa edustavaa, vaalityökelpoista puoluetta ei maassa vielä ole.

Armeniassa ehdottoman enemmistön parlamentissa sai kokoomuksen veljespuolue. Täälläkin vaalityöhön kykenevää, modernia vasemmistopuoluetta vielä odotetaan.

Bulgariassa parlamenttivaaleihin osallistui Euroopan vasemmistopuolueeseen kuuluvan Bulgarian vasemmistopuolueen ja Euroopan vihreään puolueeseen kuuluvan Bulgarian vihreän puolueen vaaliliitto.

Tämä vaaliliitto sai vähemmän kannatusta kuin edellisissä vaaleissa. Se sai 2906 ääntä ja 0,08 prosentin ääniosuuden, eikä siten ollut lähelläkään parlamenttipaikkaa.

Itävallassa nähtiin Euroopan vasemmistopuolueeseen kuuluvan kommunistisen puolueen ja Euroopan vihreään puolueeseen kuuluvan Itävallan vihreän puolueen nuorisojärjestön vaaliliitto. Kannatus, 39 689 ääntä ja 0,8 prosentin ääniosuus, ei ollut lähelläkään ääniosuuden ylitystä.

Maltan parlamentissa on vain kaksi puoluetta. Enemmistönä oleva sosiaalidemokraattinen puolue ja konservatiivinen puolue saivat yhteensä 98,7 prosenttia äänistä, muilla puolueilla ei aivan lähiaikoina näytä olevan tilaa parlamentissa.

Liechtensteinissa kaksi konservatiivista puoluetta säilytti ehdottoman enemmistönsä maapäivillä. Ruhtinaskunnassa ei ole vaaleissa varsinaista vasemmistolaista vaihtoehtoa.

Mikä on Euro Animal 7?

Euro Animal 7 on seitsemän eurooppalaisen eläinoikeuspuolueen ennen 2014 Euroopan parlamentin vaaleja perustama yhteinen puolue. Jäsenpuolueet ovat Alankomaista, Britanniasta, Espanjasta, Kyprokselta, Portugalista, Saksasta ja Ruotsista.

Kaksi puoluetta, Eläinten puolesta -puolue (Partij voor de Dieren, PvdD) Alankomaista ja  Ihmisten, ympäristön ja eläintensuojelun puolue (Partei Mensch Umwelt Tierschutz, lyh. Tierschutzpartei) saivat edustajansa Euroopan parlamenttiin. Eläinoikeuspuolueet eivät yleisesti ole sitoutuneet vasemmistoon, mutta kummankin puolueen edustajat valitsivat Euroopan parlamentin poliittisista ryhmistä omakseen vasemmiston GUE/NGL-ryhmän.

Saksan eläinoikeuspuolueen listalta valittu Stefan Eck on sittemmin eronnut puolueesta, mutta jatkaa riippumattomana jäsenenä vasemmistoryhmässä.

Kaksi eläinoikeuspuoluetta on saanut edustajia oman maansa parlamenttiin. Kuten aikaisemmin tässä kirjoituksessa kerrottiin, nosti Alankomaiden Eläinten puolesta -puolue paikkansa kahdesta viiteen Alankomaiden vaaleissa. Portugalilaisella Ihmisiä-Eläimiä-Luonto -puolueella (Pessoas-Animais-Natureza, PAN) on yksi kansanedustaja vuoden 2015 vaaleista lähtien.

***

Euroopan vaalivuosi 2017 oli kokonaisuutena katsoen vasemmistolle menestyksekäs. Asetelmat paranivat merkittävästi ensi vuonna järjestettäviin Euroopan parlamentin vaaleihin. Vasemmisto on voittanut useammat vaalit kuin hävinnyt jokaisena vuonna sitten vuoden 2014 Euroopan parlamenttivaaleissa saavutetun vaalivoiton.

Lue lisää Vasemmasta Kaistasta:
Vain ruosteen puna jää (Euroopan kommunistit, 3/3) (1.2.2018)
Vasemmisto syntymässä uudestaan (27.1.2017)
Euroopan vasemmisto on nuori, ketterä ja kasvava (20.1.2017)
Eurooppa kallistuu vasemmalle (27.8.2014)

Vasen Kaista vuoden 2018 vaaleista Euroopassa: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018) – Artikkeli sisältää Unkarin vaalitulokset.
Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan (4.6.2018)
Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018) 

Euroopan puoluekatsauksia Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018)
Euroopan vaalit 2017 ‒ demarit vilkuilevat Portugaliin (3.5.2018)
Euroopan vaalit 2017: Vihreiden alavire jatkui (10.4.2018)
Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu (3.4.2018)
Euroopan vaalit 2017: Kaikki äänet ja paikat laskettu (29.3.2018) 

Kirjoituksessa mainittuja puolueita:

Alankomaat:
SP: Sosialistinen puolue, Socialistische Partij
PvdD: Eläinten puolesta -puolue, Partij voor de Dieren
GL: Vihreä vasemmisto, Groen Links

Britannia/Pohjois-Irlanti:
SF: Me itse, Sinn Féin
PBF: Ihmiset voittojen edelle, People Before Profit

Bulgaria:
WHO: Bulgarian Vasemmiston ja Vihreän puolueen vaaliliitto
Бл: Bulgarian vasemmisto, Българската левица
Зп: Vihreä puolue, Зелена партия

Islanti:
VG: Vasemmistopuolue ‒ vihreät, Vinstrihreyfingin – grænt framboð
X-F: Kansanpuolue, Flokkur fólksins

Itävalta:
KPÖ PLUS: KPÖ PLUS avoin lista -vaaliliitto, KPÖ und Plattform PLUS – offene Liste
KPÖ: Itävallan kommunistinen puolue, Kommunistische Partei Österreichs
Junge Grüne: Vihreät nuoret, Junge Grüne

Norja:
SV: Sosialistinen vasemmistopuolue, Sosialistisk Venstreparti
Rødt: Punainen puolue, Rødt

Ranska:
FG: Vasemmistorintama, Front de gauche
FI: Taipumaton Ranska, La France insoumise
PCF: Ranskan kommunistinen puolue, Parti communiste français
PG: Vasemmistopuolue, Parti de gauche

Saksa:
Die Linke: Vasemmisto, Die Linke

Tšekki:
KSČM: Böömin ja Määrin kommunistinen puolue, Komunisticka strana Čech a Moravy

Vuoden 2017 eurooppalaiset vaalitulokset Vasemmassa Kaistassa:

Islanti:
Vasemmisto voittoisa ‒ Islannin tarkat vaalitulokset (29.10.)

Tšekki:
Tšekit haluavat kokeilla jotain aivan muuta (24.10.)

Itävalta: 
Mitä Itävallassa tapahtuu? (19.10.)

Saksa: 
Demarit voittivat Ala-Saksin vaalit, die Linke lisäsi kannatustaan (16.10.)
Schleiße – oikeistovyöry Saksan vaaleissa (26.9.)
Vasemmistokin voitti ‒ äänestäjillä puolueenvaihtopäivä Saksassa (25.9.)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.)
Mitä Saksassa nyt tapahtuu? (13.1.)

Norja: 
Punavihreä liittouma eteni Norjan vaaleissa (12.9.)

Albania, Armenia, Kosovo ja Malta: 
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)

Ranska: 
Ranskan vaalitulokset, osa 3: Macron-kupla puhkesi alle kolmessa kuukaudessa (7.8.)
Ranskan vaalitulokset, osa 2: keskustaliberaalit, oikeisto ja radikaalioikeisto (25.7.)
Ranskan vaalitulokset, osa 1: vasemmisto, sosialistit ja vihreät (20.7)

Britannia: 
Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa (10.6.)

Bulgaria: 
Bulgaria: kolmannet pikavaalit eivät päästäneet ahdingosta (28.3.)

Alankomaat: 
Hallituspuolueille rökäletappio Alankomaiden vaaleissa (16.3.)

Pohjois-Irlanti: 
Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa (4.3.)

Liechtenstein: 
Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa (6.2.)

Euroopan vaalit vuonna 2018 Vasemmassa Kaistassa:

Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (Vaalitulokset, arviota 8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *