Artikkeli: Uutiset 2013–2018

10.9.2018 klo 15:56

Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo

Terveisissään vasemmistopuolueen vaalivalvojaisista Li Andersson ihasteli nuorten suurta osuutta osanottajissa. Hän kertoo melkein tunteneensa itsensä vanhaksi tuossa iloisessa joukossa. (Valokuva Ruotsin yleisradion, SVT:n lähetyksestä vasemmistopuolueen vaalivalvojaisista)

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Punavihreän liittouman etumatka porvareiden allianssiin jäi eilisissä Ruotsin valtiopäivävaaleissa niin pieneksi, että vaalitulos saattaa keskiviikkona kääntyä allianssin eduksi. Keskiviikkoon asti täytyy jännittää muun muassa ulkomailla äänestäneiden ja myöhässä saapuneiden ennakkoäänilippujen laskennan tulosta.

Jaossa saattaa olla vielä yli sata tuhatta ääntä. Vuoden 2014 vaaleissa sosiaalidemokraattien ääniosuus laski kymmenyksen ja kokoomuksen nousi kaksi kymmenystä keskiviikon ääntenlaskennassa.

Vaalien suurimman voittajan, radikaalioikeistolaisen ruotsidemokraattien (SD) vaalikampanja ei tuonut suurimman tai edes toiseksi suurimman puolueen asemaa, vaikka merkittävä osa sosiaalidemokraatteja (S) ja kokoomusta (M) edellisissä vaaleissa äänestäneistä siirtyi SD:n äänestäjiksi.

Ruotsin demarit ja kokoomuslaiset eivät ole ottaneet oppia muiden maiden vaalituloksista. Yritys hillitä radikaalioikeiston kannatusta kopioimalla niiltä muukalaiskammoisia ja äkkijyrkkiä oikeistolaisia tavoitteita johtaa yleensä voimakkaaseen kannatuksen laskuun. Miksi äänestää persumaisia demareita tai kokoomuslaisia, kun aitoakin persuja on tarjolla.

Vaalivoittoihin ylsivät vasemmistopuolue ja keskusta, jotka eivät osallistuneet ruotsidemokraattien hännystelyyn, vaan vetivät omat ihmisarvoa puolustavat kampanjansa.

Vasemmistopuolueen (V) voitto pelasti punavihreät romahdukselta

Vasemmistopuolueen ääniosuus nousi 2,2 prosenttiyksikköä, sekä sosiaalidemokraattien että vihreiden ääniosuus putosi 2,6 prosenttiyksikköä. Vasemmistopuolueen voitto piti siten punavihreiden paikkaluvun yhtä paikkaa suurempana ja ääniosuuden kolmea kymmenystä korkeampana kuin porvaripuolueiden allianssilla.

Taulukko 1 Vaalitulos, kun kahden äänestysalueen ja ulkomailla äänestäneiden äänet ovat vielä laskematta.

 

Vasemmistopuolueen kannatus on sen kannatusosuutta (7,9 prosenttiyksikköä) korkeampi työläisten (12 prosenttiyksikköä), viranhaltijoiden (11), ikäryhmään 31-64 vuotiaat (9), 22-30 vuotiaat (13) ja 18-21 vuotiaat (12) keskuudessa SVT:n ovensuukyselyn mukaan. Naisäänestäjistä 11 prosenttia äänestää vasemmistopuoluetta.

Yleiskannatustaan alempi vasemmistoliiton kannatus on pienyrittäjien ja maanviljelijöiden keskuudessa (7 prosenttiyksikköä) sekä yli 65-vuotiaiden (6) keskuudessa.

Lehdistön ennakkokirjoittelun mukaan pakolaiset, maahanmuutto ja terveydenhuolto olivat äänestäjille tärkeimmät kysymykset vaaleissa. Ovensuukyselyissä kansalaiset kuitenkin nostivat kärkiaiheiksi terveydenhuollon, koulut ja opetuksen, tasavertaisuuden ja sosiaalisen hyvinvoinnin. Pakolais- ja maahanmuuttokysymykset olivat äänestäjien mielessä vasta kahdeksanneksi tärkeimpiä kysymyksiä. Niitä piti kuitenkin tärkeinä 42 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Äänien siirtymät suureksi osaksi blokkien sisällä

Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Jukka Pietiläinen pitää vaalituloksia ja kannatussiirtymiä puolueiden välillä hyvin mielenkiintoisina

‒ Näyttäisi siltä että muutokset ovat pääasiassa blokkien sisällä, SD sai kannattajia lähinnä kokoomukselta ja demareilta. Huomattava osa vasemmistopuolueen äänistä tuli feministipuolueelta, kommentoi Pietiläinen.

Taulukko 2 näyttää, mitä kuinka monta prosenttia vasemman sarakkeen puolueita viime vaaleissa äänestäneistä kansalaisista on tällä kertaa äänestänyt muita puolueita, jotka näkyvät ylärivissä.

 

Feministinen aloite -puolue jäi vuoden 2014 vaaleissa äänikynnyksen alapuolelle 3,1 prosentin ääniosuudellaan. Nyt feministit saivat vain 0,4 prosenttia äänistä.  

Taulukko 3 näyttää kuinka suuri osuus vasemman sarakkeen puolueiden äänistä tuli ylimmän rivin puolueita viimeksi äänestäneistä.

 

‒ Äänestyssiirtymät ovat samansuuntaisia kuin edellisissä vaaleissa. Aikaisempien äänestäjien pitämisessä eniten paransi vasemmistopuolue, joka viimeksi sai pidettyä 57 prosenttia edellisten vaalien äänistä, nyt 67 prosenttia.

Maakäräjävaaleista oppia mahdollisiin maakuntavaaleihin

Pietiläinen kehottaa tutustumaan myös valtiopäivävaalien kanssa samanaikaisesti järjestettyjen maakäräjävaalien tuloksiin:

‒ Kannattaa huomioida myös maakäräjävaalien tulokset. Niissä saavat äänestää myös ulkomaalaiset. Vasemmistopuolue menestyy maakäräjävaaleissa valtiopäivävaaleja selvästi paremmin, ja ruotsidemokraatit heikommin, tietää Pietiläinen.

‒ Maakäräjävaaleissa on lisäksi paikallisia puolueita. Niistä kaikki viiden prosentin äänikynnyksen ylittäneet liittyvät jotenkin sairaanhoitoon. Tämä voi olla tuloksena myös Suomessa, jos sote ja maakunnat toteutuvat, kertoo Jukka Pietiläinen.

Lue lisää muualla verkossa:

Valmyndigheten (Vaaliviranomainen) -verkkosivut
SVT:n (Ruotsin yleisradio) vaalisivut

Ruotsin vaalit 2018 Vasen Kaista -verkkolehdessä: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)

Vasen Kaista vuoden 2018 vaaleista Euroopassa: 

Ruotsin vaalitulos valmistui — tässä vasemmiston vahvimmat kannatusalueet (16.9.2018)
Ruotsin vaalien paikkajakoa odotetaan keskiviikkoon, vasemmistopuolueen voitto varmistui jo (10.9.2018)
Mitä puoluetta äänestäisit Ruotsin vaaleissa? Tässä vaalikone (9.9.2018)
15-vuotias Greta Thunberg antoi Ruotsin vaalikampanjalle kasvot (7.9.2018)
Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018) – Artikkeli sisältää Unkarin vaalitulokset.
Kokoomuslaiset voittoon Sloveniassa, myös vasemmisto lisäsi kannatustaan (4.6.2018)
Minne katosi Italian keskusta ja vasemmisto? (8.3.2018)
Berlusconi – viidennen kerran? Italian vaaliennakko (3.3.2018) 

Euroopan puoluekatsauksia Vasen Kaista -verkkolehdessä:

Euroopan kokoomus hukkasi yhteiset arvot ja viidenneksen äänestäjistään (11.6.2018)
Euroopan vaalit 2017 ‒ demarit vilkuilevat Portugaliin (3.5.2018)
Euroopan vaalit 2017: Vihreiden alavire jatkui (10.4.2018)
Euroopan parlamenttivaalit 2017 – vasemmiston nousu jatkuu (3.4.2018)
Euroopan vaalit 2017: Kaikki äänet ja paikat laskettu (29.3.2018) 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *