Näkökulma, Suomi

LEENA SULKANEN-RODRIGUEZ

23.7.2021 klo 09:07

Ilmastonmuutos ja ikäkiintiöt

Kuten nuoret 1980-luvulla järjestivät rauhanmarsseja ydinsotaa vastaan, ovat ovat nuoret viime vuosina järjestäytyneet mielenosoituksiin ilmastokatastrofin torjumiseksi. (Arkistokuva, Cai Melakoski)

Muistan miten 1980-luvun alussa pelkäsimme ydinsotaa. Se konkretisoitui niin sanotuilla rauhanmarsseilla, joista muistan Helsingissä 30 000 ihmisen kulkueen. Tästä syystä pystyn eläytymään ilmastonmuutoksesta huolissaan oleviin elokapinallisiin, jotka istuvat hädissään Mannerheimintiellä ja vaativat konkreettisia toimia.

Ihmettelen miksi jotkut naureskelevat näille nuorille.

Ydinsodalla ja ilmastonmuutoksella on vain yksi merkittävä ero: ydinsota on “vain” mahdollinen, mutta ilmaston lämpeneminen on fakta, jolla on jo vaikutuksia tällä hetkellä. Vain tieteenkieltäjät pistävät päänsä pensaaseen.

Kuntavaaleissa äänestysprosentit jäivät todella pieniksi. Nuoria ei kiinnosta kuntapolitiikka laajemmin, koska kuntapolitiikalla on vaikea vaikuttaa ilmastopolitiikkaan. Eduskunta ja EU voisivat olla yksi vaikutuskanava. Pitäisikö eduskunnassa ja EU parlamentissa olla ikäkiintiöt? Yli 50-vuotiaat eivät ole enää näkemässä ilmastonmuutoksen pahimpia seurauksia, kun taas nuoret tietävät, että se tulee tapahtumaan heidän elinaikanaan.

Kirjoittaja on asiantuntija Tampereen yliopiston tutkimuspalveluissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *