Olen esittävän taiteen ammattilainen. Esiinnyn säännöllisesti klovnina, tuliartistina ja performanssi-teoksissa. Rakennamme esitykset itse. Työstämme teoksissa aiheita, joita käsittelemme sen hetkisessä elämässä. Ammennamme esityksiimme myös vahvasti yhteiskunnan ja maailman tilanteista. Haluamme tuoda taiteen kautta keskusteluun tärkeitä vallitsevia teemoja. Haluamme myös luoda toivoa ja helpottaa oloa vaikeiden aiheiden parissa.
Taide luo alttarin, jonka äärellä voi peilata omia tuntemuksiaan, löytää ratkaisuja ja luoda yhteisöllistäkin voimaa paremman elämän puolesta. Taide on ollut sitä aina. Taide ja poliittiset ilmiöt keskustelevat hyvin samaa kieltä. Mutta missä ovat nyt ne rohkeat taiteilijat, jotka nostaisivat tämänhetkistä tilannetta “barrikadeille”, kuten minun suurin “opettajani” Charles Chaplin aikoinaan tehdessään Diktaattorin?
– Harva Charles Chaplinin elokuva herätti niin suuria odotuksia kuin Diktaattori (The Great Dictator, 1940). Vihdoinkin elokuvahistorian suurin tähti puhuisi valkokankaalla. Eikä vain puhuisi, vaan peräti puhuisi suunsa puhtaaksi Eurooppaa natsivallan alle alistavasta Adolf Hitleristä. Chaplin uskalsi aina rakentaa mestariteoksiaan hyvin henkilökohtaisista ja yhteiskunnallisista aiheista. Hän oli kuitenkin tuolloin lähes ainoa taiteilija, joka uskalsi käsitellä Hitleriä, natseja ja heidän yhteiskuntaansa, tai uskoi että yleisö voisi nauraa näille aiheille. Diktaattorin tekoaikana puoli maailmaa piti Hitleriä vielä kunnioitettuna valtionpäämiehenä, Yle Teemalla kuvaillaan.
Tähän maamme tilanteeseen tarvittaisiin nyt rohkeaa taidetta käsittelemään aikakauttamme. Samaan aikaan se tuntuu mahdottomalta, koska rahoituksia leikataan isoilla saksilla. Tähän myös haluaisin itsekin taiteellani uskaltaa. Poliittiselle taiteelle pitäisi nyt saada tilaa yhteiskunnassamme.
Viimeisimmän näyttämötaideteoksemme palautteiden perusteella uskon tähän taas hieman enemmän. Taiteen tärkeä tehtävä on käynnistää poliittista keskustelua ja vaikuttaa näin ollen myös poliittisesti.
Kirjoittaja on taiteilija, taidekasvattaja, hyvinvointiaktivisti ja vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu.
III
Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.