Artikkeli: Pirkanmaa

25.9.2024 klo 10:10

Aloite rintasyöpäseulontojen laajentamisesta Pirkanmaan hyvinvointialueella

Valtuutettu Minna Minkkinen jätti valtuustoaloitteen rintasyöpäseulontojen ikähaarukan laajentamisesta Pirkanmaalla. (Kuva: Anna Weckström)

Aluevaltuutettu Minna Minkkinen jätti maanantain aluevaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen rintasyöpäseulontojen laajentamisesta. Aloitteessa vaaditaan, että Pirkanmaan hyvinvointialue tarkastelee rintasyöpäseulontalinjauksiaan ja uuden tutkimustiedon valossa laajentaa rintasyöpäseulonnan ikähaarukkaa.

– Rintasyöpäseulontojen laajentaminen on tärkeää ja niiden ensisijainen tavoite on pitää ihmisiä hengissä, mutta siitä on myös taloudellinen hyöty. Meidän on syytä myös tarkastella toimintatapojamme uudestaan uuden tutkimustiedon valossa, Minkkinen kommentoi aloitteen aihetta.

Valtuustoaloitteessa ikähaarukan laajentamista perustellaan tuoreilla tutkimustuloksilla, jotka ovat osoittaneet seulontojen ulottamisesta 45–49- sekä 70–74-vuotiaisiin naisiin. Tällä hetkellä syöpää seulotaan Suomessa 50–69-vuotiailta naisilta.

– Ruotsissa rintasyövän seulontaan kutsutaan kaikki 40–74-vuotiaat naiset. Syöpäjärjestöt ovat vuosia ajaneet yläikärajan siirtämistä 74-vuotiaisiin, minkä hyödyistä on jo pitkään ollut näyttöä. Hiljattain Euroopan unioni lisäsi rintasyöpäseulonnan suositukseensa myös 45–49-vuotiaat, aloitteessa todetaan.

Aloite on ajankohtainen, sillä lokakuu on Roosa nauha -kuukausi. Minkkinen kuvailee halunneensa nostaa aiheen esiin sen tärkeyden ja ajankohtaisuuden vuoksi. Hän kertoo aiheen olevan hänelle myös henkilökohtainen, sillä Minkkisen paras ystävä sairastaa rintasyöpää.

 

 

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *