Näkökulma

SANNA VIHERLEHTO

10.10.2024 klo 16:16

Korvataanko hoitajat kohta älylaitteilla?

Sairaanhoitaja, luottamusmies Sanna Viherlehto on huolissaan hoitajamitoituksen laskemisesta sekä hallituksen päätöksestä laskea teknologia mukaan mitoitukseen. (Kuva: Katja Saarinen)
Sanna Viherlehto (Kuva: Katja Saarinen)

Hallitus päätti, että ensi vuonna vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen hoitajamitoitukseen voidaan laskea teknologia eli esimerkiksi älylattiat.

Samaan hengenvetoon hallitus aikoo myös laskea hoitajamitoituksen 0,6:een, kun alun perin mitoitusta piti nostaa. Uusi hoitajamitoitus tarkoittaisi, että aamuvuorossa kahtakymmentä vanhusta hoitaa kolme hoitajaa. Näistä kolmesta yksi voi olla osastonhoitaja, yksi lähihoitajaopiskelija ja yksi fysioterapeutti. Voidaanko lakimuutoksen jälkeen yksi näistä korvata älylaitteella?

Hoitajamitoituksen laskeminen heikentää hoidon laatua ja lisää kustannuksia, kun yhä useammin vanhus joutuu erikoissairaanhoidon päivystykseen virumaan, kun perusasioista ei ole pidetty huolta.

Hoidon laatu heikentyy, koska aikaa hoivalle ei jää, puhumattakaan mielekkään elämän tarjoamisesta. Yöpaastoaika venyy, kun iltapalan ja aamupalan välinen aika alkaa olla ihmisoikeuksia loukkaavan pitkä. Lääkityspoikkeamat lisääntyvät kiireen vuoksi.

Hoitajat väsyvät mahdottoman työtaakan ja eettisen kuorman alle. He joutuvat sairauslomalle ja lähtevät pois vanhustyöstä, jolloin hoitajapula pahenee entisestään ja kalliin vuokratyön käyttö lisääntyy jälleen, koska vakituista henkilökuntaa ei saada.

Lisäksi työpaikoilla voidaan nähdä irtisanomisia, koska työpaikalla ei tarvitse pitää niin montaa työntekijää. Ketä nämä hallituksen toimet palvelevat?

Kirjoittaja on sairaanhoitaja ja luottamusmies.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *