Lukijalta, Näkökulma

RAUNO JÄÄSKELÄINEN

18.10.2024 klo 10:09

Kunnantalous ja uimahallin hinnat kiitolaukalla Lempäälässä

Lempäälässä asuva Rauno Jääskeläinen ihmettelee uuden uimahallin korkeita hintoja. (Kuva: Cai Melakoski)
Rauno Jääskeläinen

Yllättikö ketään vasta avattu Lempäälän ”hieno uimahalli”, josta tulikin kylpylä Louhi, ja sen hinnoittelu?  Kunnalla on 55 prosentin omistusosuus ja puolen miljoonan vuosimaksut. Mitä sillä reipas työssä käyvä tunnollisesti veronsa maksava saa? Ei mitään! Toinen omistaja on, 45 prosentin osuudella, Toivo Sukarin Ideapark Oy. Yksityinen rahoitus teki hallista bisneshallin. Se raha tekee kunnan palvelusta voittoa tavoittelevan kuntapalvelun yksityistämisen. Bisneksen.

Asian tunnusti Louhi Oy:n toimitusjohtaja Lari Laakso median haastattelussa. Uimahallin käyttö on tehty tavalliselle kävijälle niin kalliiksi ja käyttöaika on hinnoittelulla saatu niin hankalaksi, ettei kuntaomistaminen tuota tasa-arvoista kunnan liikuntapalvelua. Tätä kuitenkin edellyttäisi kunnan omastrategia, sekä valtion ja OKM:n myöntämä miljoonan euron tuki. Kunta maksaa subventiomaksua 400 000 euroa vuodessa ja siitä käytetään koululaisten uintiin 100 000 euroa vuodessa. Muuta etua tavalliselle kuntalaiselle ei ole. Eläkeläiset odottivat edullista ja jopa ilmaista päiväkäyttöä. Nyt uimahalliyhtiön puheenjohtaja Jocka Träskbäck ja hallin toimitusjohtaja väittivät julkisesti, ettei asiakashinnoittelun erilaistaminen ole lain mukaan mahdollista. Valtakunnan tauti: Valehtelu on rantautunut Lempäälään. Esimerkkejä hintojen erilaisuudesta löytyy vaikka kuinka paljon. Aamulehden toimittaja Jaana-Leena Kerola (Aamulehti 17.10.) kommentoi asiaa kirjoituksessaan:

– Kittiläläinen ostaa kunnan verkkokaupasta liput Levin kylpylään itselleen 12 eurolla, eläkeläisäidilleen 8 eurolla ja 17-vuotiaalle lapselleen 6 eurolla. Yhteensä 26 eurolla. Pääsymaksun hinta on sama vuoden ympäri ja kaikkina aukioloaikoina.

Meillä aikuinen ja yksi lapsi maksavat yhden kerran -lipuista 45 euroa. Lehtijutussa ihmetellään, mikä on ongelma, kuntaomistus, sen ohjaus, tai sen puute, operaattorin kulut, vai yksityisen rahoituksen vaatima tuotto. Kaikki tämä lisättynä kokoomuksella!

Vain hyvätuloinen pystyy maksamaan käyntinsä. Verorahat heille kelpaavat tukena. Tähän on tultu, kun kunnan palvelu yksityistettiin. Julkisuuteen uskoteltiin yksityisen rahan mukanaolon olevan osa kunnallista palvelun tuotantoa, mutta kyllä se tuli hyvin selväksi uimahallin toimitusjohtaja ja Lari Laakson ja Jocka Träskbäck (kok) suusta, ettei näin olekaan.

Höynäytettiinkö kuntapäättäjiä, vai tehtiinkö teko hyväveliporukassa? Onko vaalirahoituksella esimerkiksi Träsbäckin ja Ideaparkin välillä yhteys? Millainen sekin kaksoisrooli on, kun Träskbäck on kunnanvaltuuston puheenjohtajana myöntänyt kunnan rahaa yhtiölle, jonka hallituksen puheenjohtaja hän on? Onko menty lain mukaan jääviyksissä, sillä samalla hänellä on oikeus olla kunnanhallituksen kokouksessa, joka käsittelee omistajaohjausta. Kaikki on ilmeisesti kokoomukselle mahdollista. Kysymyksiä nyt pyörii somekeskusteluissa. Ne keskustelut on valtaosaltaan työntäneet vastuuta kokoomukselle.

Ministeriön kiinnostus some-rähäkän jälkeen heräsi ja se on  pyytänyt kunnalta selvitystä avustuksen käyttämisestä. Mikäli kokoomuksen ministeri ei puutu asiaan, niin selvyys saadaan siitä pitikö tulla kuntalaisille uimahalli vai rikkaille kylpylä.

Rahanreikiä riittää ja vastuunpakoilua ja rintamakarkuruutta

Lempäälän talouslamaan liittyy monta kummallista seikkaa. Kunnanjohtaja Heidi Rämön alla maa alkoi ilmeisesti polttaa ja hän otti lopputilin yllättäen tänä syksynä. Huomasiko hän, ettei nyt mennä puhtailla korteilla Lempäälän puuhamaalla? Talous sakkaa nyt pahoin, on eletty kuin porsaat vatukossa, takki levällään.

Radan ylittävä ”hukkaputki” seisoi tyhjänä kolme vuotta ja maksoi 3,4 miljoonaa. Hankejohtajana oli kukas muu kuin kaveruuskerhon jäsen Lari Laakso. Hän summasi lehdistölle loppusummaa. Padelhalli lunastettiin 6 miljoonalla. Pelastettiinko siinäkin joku kokoomuksen kaveri, kuten sosiaalisessa mediassa arveltiin? Uutta parkkihallia suunnitellaan, vaikka entinen seisoo puoli tyhjänä. Sääksjärven kouluinvestointi on kesken. Asuntomessujen kulut nousevat nekin varmasti yli 2 miljoonaa, kun Loviisan tapahtuman kulut olivat 1,7 miljoonaa. Asuntomessut ovat rakentamisen taantumassa ja kansalaisten tulotason romahtaessa varsin riskialtis juttu. Lempäälän liikuntapuistoa rakennettiin toista vuotta, tuskin oli halpa sekään.

Uimahallikylpyläasiasta on sen hallituksessa olevat jääneet kiinni monesta parhainpäin selittelystä. Kuten kissa kaapii hiekkaa tarpeensa päälle, samanlaisia mestareita ovat Lari Laakso ja Jocka Träskbäck, ”puuhamaan kaverit”. Toki kaveruusverkostoa on kunnan sisälläkin.

Nyt rahankylvön ajat ja investoinnit ovat kuitenkin ohi. Vai aletaanko hallitusohjelman käskystä tehdä kuntaan uutta ampumakeskusta seuraavaksi?

Lopuksi on kerrottava Lempäälästä jotain hyvää, luontopolkuja ja laavuja on runsaasti, samoin liikuntatiloja ja kouluja. Asunnot alkavat olla Tampereen hinnoissa, mutta luonnon kauneus maksaa.

Valtapuolueet kokoomus ja persut saivat somessa sellaisen mylläkän, että tapahtumilla on varmasti vaikutusta kunnallisvaalissa.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokkaaksi pakkautuva Lempäälässä.



Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *