Artikkeli: Pirkanmaa

1.11.2024 klo 15:31

Mielenterveyspalvelut ja paperittomien hoito puhuttivat aluevaltuustoa

Aluevaltuustossa Pirhan psykiatrian tilanne nousi valokeilaan. Valtuutettu Kukka Kunnari nosti esiin mielenterveyspalvelut ja matalan kynnyksen palveluista käytävän keskustelun erityisesti käsitteistön ja palveluiden tarpeen näkökulmasta. (Kuva: Anna Weckström)

Aluevaltuustossa Pirkanmaan hyvinvointialueen psykiatrian vaikea tilanne nousi keskusteluun. Valtuustossa käsiteltiin tarkastuslautakunnan arviointikertomusta, jonka mukaan jonot psykiatrian palveluihin ovat pitkiä ja hoitotakuuajat ovat monella ylittyneet. Tätä selitetään kertomuksessa muun muassa henkilöstöpulalla.

Kertomuksessa todetaan, että Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintoviraston raporteissa mainitaan henkilöstöpulan heikentävän hoitoon pääsyn lisäksi hoitoa ja aiheuttavan vaaratilanteita. Tarkastuslautakunnan arvioinnissa todetaan, että jonoja on onnistuttu jonkin verran purkamaan.

Valtuutettu Kukka Kunnari kiinnitti huomiota siihen, millaisia käsitteitä mielenterveyspalveluista käytetään. Kunnari totesi, että käsitteitä “matalan kynnyksen palvelut” tai “näyttöön perustuvat menetelmät” ei käytetä yhdenmukaisesti. Hän painotti, että poliittisessa ja rakenteellisessa keskustelussa käsitteillä tarkoitetaan esimerkiksi palveluita, joihin ei tarvita lähetettä tai joissa työskennellään rajatun käyntimäärän puitteissa.

– Sen lisäksi, että ylevä puhe ei ole toistaiseksi konkretisoitunut riittäväksi budjetiksi, emme puhu lainkaan riittävästi siitä, että aina tulee olemaan heitä, jotka tarvitsevat raskaampia psykiatrian palveluita. Näiden palveluiden tarpeessa juuri nyt olevien määrä ei vähene millään määrällä kevyempiä palveluita, emmekä me voi olettaa, että sinänsä valtavan tärkeät panostukset varhaisemman vaiheen palveluihin näkyisivät radikaalisti vähentyneenä psykiatrian palvelutarpeena yhden talouden tasapainotuskauden aikana. Näiden palveluiden tarpeessa olevia eivät myöskään auta jonojenpurkutalkoot, rakenteelliset uudelleenporrastukset tai lähetekäsittelyjen uudistukset, Kunnari kommentoi puheenvuorossaan.

Kunnari korosti oikein mitoitettuja hoitojaksoja, joihin tarvitaan riittävästi ammattilaisia. Tätä varten puolestaan tarvitaan riittävästi rahaa.

Paperittomien ihmisten oikeus välttämättömään terveydenhuoltoon jää odottamaan ratkaisua

Vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n valtuustoryhmien jättämän valtuustoaloitteen saama vastaus paperittomien ihmisten välttämättömän terveydenhuollon turvaamisesta palautettiin uudelleen valmisteluun maanantain valtuuston kokouksessa. Annetussa vastauksessa ei oteta kantaa siihen, aikooko Pirkanmaan hyvinvointialue turvata välttämättömät palvelut, mikäli hallituksen esityksestä paperittomien oikeus rajattaisiin vain kiireellisiin terveyspalveluihin.

Valtuutettu Anna Kontula korosti puheenvuorossaan, että välttämättömät palvelut, joita paperittomat tällä hetkellä saavat, tulevat halvemmaksi kuin kiireelliset palvelut. Kontula vertasi, että on huomattavasti kalliimpaa hoitaa henkilöä päivystyksessä yöaikaan kuin virka-ajalla oikea-aikaisesti.

– On esimerkiksi halvempaa, että saa diabetekseen hoitoa kuin että amputoidaan varvas pois sen takia, hän totesi.

Kontula nosti esiin, että suunnitteilla olevalla lakimuutokselle terveydenhuollon rajaamisesta kiireelliseen, ei ole pystytty osoittamaan kustannusvaikutuksia – ainakaan positiivisia sellaisia. Lisäksi hän ihmetteli, miksi epämääräinen vastaus valtuustoaloitteeseen edes annettiin, kun lain suhteen ollaan vielä tietämättömyyden tilassa.

Aloitevastaus palautettiin uudelleen valmisteluun äänestyksen jälkeen äänin 41–32–5 tyhjää ääntä.

Lisää aiheesta Vasen Kaista-verkkolehdessä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *