
Maanantaina 17.2. Tampereen kaupunginvaltuustolla oli juhlakokous: valtuuston aivan ensimmäisestä kokouksesta tuli kuluneeksi 150 vuotta. Ajankuvaan sopivasti juhlakokouksen isoimpana asiana käsiteltiin talouden tasapainottamisohjelman periaatteita. Raatihuoneen kauniissa salissa me tummiin pukeutuneet valtuutetut pidimme tuntikaupalla pitkiä puheita Tampereen taloudesta ja vähän muustakin – ovathan vaalit tulossa.
Vaaleista huolimatta, tai ehkä juuri niiden takia, Tampereen talouden tasapainottamisohjelma on kyllä vakava asia ja vaatii huomionsa. Ideaalitilanteessahan kaupunki noudattaisi vastasyklistä taloussuunnittelua ja keräisi kassaansa nousuvuosina riittävästi rahaa, jotta sillä pärjättäisiin heikkojen taloudellisten aikojen yli. Reaalimaailmassa harva ajattelee tulevaa niin paljon, että esimerkiksi nostaisi väliaikaisesti veroastetta kasvukaudella, vaikka juuri silloin siitä olisi eniten hyötyä ja vähiten haittaa. Valtuustokausien nopea sykli vaikeuttaa tällaista tulevaisuuteen katsomista omalta osaltaan.
Niinpä kaupungin talouden näkymät vähintään tulevalle parille vuodelle ovat heikot. Valtio on sulkenut kukkaronnyörit varsin tiukalle, ja yleistä taloustilannetta seuraillen työttömyysaste Tampereella on viimeisimpien lukujen valossa kokonaista 12 prosenttia. Tässä luvussa ei ole edes mukana meitä opiskelijoita, joista monelta myös puuttuvat työt. Pitkäaikaistyöttömyys on samoin hälyttävässä kasvussa, ja eräät asiantuntijat puhuvat jo lamasta pelkän taantuman sijaan.
Korkea työttömyys vähentää kaupungin verokertymää, ja ihmisten heikko ostovoima vaikuttaa tietysti paikallisten yritysten tulokseen. Välillisesti työttömyys näkyy myös esimerkiksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksukertymässä, sillä lain mukaan pienituloisimmat saavat maksuista vapautuksen. Työllisyyden kohentamisen onkin pakko olla Tampereen kaupunginvaltuuston prioriteettilistan kärjessä ensi kaudella sekä taloudellisista että inhimillisistä syistä.
Mutta todennäköisesti se ei vielä riitä, ja eri puolilta poliittista kenttää on jo kuulunut vihjeitä siitä, millaisia tasapainotuskeinoja puolueet saattaisivat priorisoida tulevalla valtuustokaudella.
Tiukasti lakisääteisistä palveluista harva haluaa höylätä, tai ainakin siihen on korkeampi kynnys, mutta Tampereen kaupunki järjestää myös vielä paljon ei-lakisääteisiä palveluita ja etuja, joiden lakkauttaminen, supistaminen tai maksukorotukset näkyisivät välittömästi monen ihmisen arjessa.
Olisitko itse valmis lopettamaan vaikkapa ykkös- ja kakkosluokkalaisten iltapäiväkerhot, tai nostamaan niiden hintaa lakisääteiseen maksimiinsa, jolloin moni pienituloinen työssäkäyvä tai opiskelija joutuisi vetämään koululaisensa niistä pois ja jättämään lapset yksin iltapäivisin? Entäpä lakkauttaisitko yli 65-vuotiaiden maksuttoman päiväuintivuoron kaupungin uimahalleissa, tai jättäisitkö ylipäätään heidän terveytensä hyvinvointialueen ongelmaksi? Nostaisitko joukkoliikenteen lippujen hintoja maksutulojen lisäämiseksi?
Tai jos ei mitään näistä, niin olisitko valmis säästämään kerralla paljon ja korottamaan luokkakokoja kaupungin kouluissa ja sitä kautta siirtämään kaupungin talouden tasapainottamisen taakan lasten ja heidän opettajiensa niskaan?
Minusta yksikään näistä keinoista ei kuulosta kauhean hyvältä tai kauaskantoiselta tavalta kohentaa julkista taloutta. Ja siksi kun puhuin valtuuston juhlakokouksessa, puhuin verotuksesta; siitä, miten progressiivisella verotuksella on luotu yksi maailman yhdenvertaisimmista, turvallisimmista ja vakaimmista yhteiskunnista, ja millaiset seuraukset sillä on, mikäli matala veroaste priorisoidaan kaikkien näiden arvojen ohi. Esimerkkejä maailmalla riittää yllin kyllin.
Valtuuston keskustelu ennakoi joka tapauksessa kaikille vaikeaa kompromissia, kun talouden tasapainotusohjelma lopulta päätyy käsittelyyn. Keinoista vain yksi lienee kaikkien mielestä toivottava: se työllisyyden parantaminen. Valitettavasti se on niistä myös käytännössä kaikkein vaikein.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton valtuutettu Tampereen kaupunginvaltuustossa ja Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa.
III
Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.