Nykyisyysselittäjä Petri Rajaniemi lainasi esitelmässään Tampereella järjestetyillä sosiaalialan asiantuntijapäivillä vuoden 2021 onnellisuusraporttia:
– Luottamus muihin ihmisiin ja instituutioihin on elämän onnellisuuden kannalta keskeistä, erityisesti kriisiaikoina. Luotettavien tekijöiden ja ihmisten olemassaolon arvioidaan olevan tärkeämpää onnellisuuden kokemukselle kuin oma tulotaso, työttömyys tai vakavat terveysongelmat.
Lienee hyväksyttävää kutsua Suomen eduskuntaa ja hallitusta instituutioksi, jonka tekemät päätökset koskevat meitä kaikkia. Käsittääkseni tämän instituution tehtävänä on esimerkiksi palvella kansaa, ylläpitää hyvinvointivaltion rakenteita sekä kehittää niitä jatkuvasti tasa-arvoisempaan suuntaan. Hallituksen kokoonpano ja sen ministerit on valittu demokraattisilla vaaleilla ja äänestäjät ovat heidän palkanmaksajiaan. Valitettavasti olen pitkään pohtinut, voinko enää luottaa siihen, että he osaavat tehdä arvovaltaisen työnsä.
Mielestäni meidän kaikkien pitäisi olla tällä hetkellä erittäin huolissaan siitä, mihin hallituksen ministerit kansalaisten maksamia verovaroja käyttävät. En ihmettele, jos moni meistä on jopa vihainen, koska verorahojamme systemaattisesti käytetään hyvinvointivaltiomme rakenteiden rikkomiseen. Nyt näyttää siltä, että hallituksella ei ole osaamista pitää rakenteista huolta. Mielestäni sosiaali- ja terveyspalvelut, vanhus-, nuoriso-, vammais-, mielenterveys-, päihdepalvelut, päiväkodit, koulut, sairaalaverkosto, ambulanssit ja monet muut tärkeät asiat ovat osa hyvinvointivaltiomme rakenteita.
Hallituksen pitäisi olla luotettavin instituutio Suomessa. Sillä on todella paljon valtaa, vaikka onkin pieni. Uskon, että moni meistä on menettänyt ainakin osittain luottamuksensa tähän instituutioon, jonka pitäisi pitää huolta meistä kaikista ja kehittää yhteiskuntaamme jatkuvasti paremmaksi sekä tasa-arvoisemmaksi paikaksi elää. En ole varma, tietävätkö nykyiset ministerit minkälaisessa todellisuudessa moni Suomessa elää.
Ministereillä pitäisi olla tahtotila ottaa selvää, minkälaisissa olosuhteissa ja tilanteissa moni suomalainen pyörittää arkeansa. Ymmärtävätkö he yhtään, mikä monen elämässä on oleellista ja miltä ihmisitä tuntuu elää Suomessa. Moni varmasti miettii, miten täällä pitää olla ja mitä heidän pitäisi tehdä, että voi luottaa kaiken menevän elämässä hyvin.
Surullista, että ainakin minusta tuntuu siltä että, meistä kaikista on tullut ministereille kuluerä, jonka koko elinkaari on mitattavissa rahalla ja tuottavuudella. Nykyisiä ministereitä ei näytä inhimillisyys eikä tutkimustieto kiinnostavan, vaan päätökset tehdään nojautuen uskoon ja toivoon. Lisäksi elinkeinoelämän pensseli näyttää sutineen hallitusohjelmaa räikeästi.
Vaaditaan tutkimustietoon nojautuvan päätöksentekoa!
Kunta- ja aluevaaliehdokkaiden joukossa on varmasti monia, jotka vaativat sellaista politiikkaa ja päätöksentekoa, missä nojaudutaan tutkittuun tietoon.
Onneksi vasemmistoliitossa on itsestään selvää, että tutkimukset sekä asiantuntijat otetaan tosissaan ja että kansalaisia kuullaan päätöksenteossa. Siihen voi aina luottaa, että vasemmistoliitossa lupaukset pidetään, jokaista ihmistä kohdellaan arvokkaasti ja vilpittömästi välitetään toisistamme. Ihmiset nähdään ihmisenä ja yksilönä, ei menoeränä. Argumentit perusteellaan faktoilla, inhimillistä näkökulmaa ikinä unohtamatta.
Olen varma, että vasemmistoliitossa otetaan kansalta saadut mandaatit, esimerkiksi kunnallispoliitikon työ, tosissaan. Vasemmistoliitosta löytyy osaamista ja tahtotilaa pitää huolta Suomen vaikutusvaltaisimmasta instituutiosta. Pyrkimyksenä on huolehtia, että kaikki meistä saa elää ihmisarvoisen elämän ja että, luottamus poliittisiin instituutioihin paranee. Tavoitteena on, että kaikki me voimme luottaa siihen, että elämässä asiat menevät hyvin ja että jokainen meistä tuntee olevansa arvokas yksilö koko elinkaarensa ajan.
Kaiken kaikkiaan toivon että, äänestysaktiivisuus on korkea ja toivon, että mahdollisimman moni päätyy äänestämään vasemmistoliittoa!
Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston jäsen.
Hyvä kirjoitus!!!
Petteri Orpon hallituksen raha- ja Fiskars-saksiministeri Riikka Purrahan meni julistamaan, että empatia EI kuulu politiikkaan. Eikä Nulju-Petteri mitenkään estellyt tätä ”ilosanomaa” leviämästä.
Senkun määki perässä saatuaan tilaisuuden rikkoa ay-liikettä ja työelämää EK:n kauko-ohjaamana zombiena.
Toisin sanoen: empatia on se koivuhalko, jolla lämmitetään Huolenpito-höyryveturin kattilassa Järki-järvestä otettua vettä ja niin veturilla riittää vetovoimaa Ihmiskunta-Express-junan perille viemiseen.
Junan vaunut on kytketty toisiinsa Luottamus-koplingeilla ja vaunujen akselit voideltu Lähimmäisenrakkaus-voitelurasvalla.
Jos kerran empatia ei kuulu politiikkaan, niin … ?