Artikkeli: Uutiset 2013–2018

27.11.2013 klo 07:30

Kontula: Vuorohoitoa pienille koululaisille

Miksi vuorotyötä tekevien  pienille koululaisille ei ole hoitoa iltaisin, kysyy Anna Kontula sosiaali- ja terveysministrille jättämässään kysymyksessä.
Miksi vuorotyötä tekevien pienille koululaisille ei ole hoitoa iltaisin, kysyy Anna Kontula sosiaali- ja terveysministerille jättämässään kysymyksessä.

Teksti: VASEN KAISTA, kuvat: PERTTI SALO

Suomalaisesta päivähoitojärjestelmästä puuttuu pienten koululaisten ilta- ja yöhoito. Kun päivähoito-oikeus päättyy, vuorotyössä käyvät vanhemmat joutuvat keksimään muita ratkaisuja pienten koululaisten hoitopulmaan. Kansanedustaja Anna Kontulan  (vas.) mukaan päivähoitojärjestelmän joustavuutta tulisikin lisätä merkittävästi,
– Vuorohoidon puute asettaa etenkin yksinhuoltajat vaikeaan tilanteeseen. Verkostojen puuttuessa he joutuvat punnitsemaan, jättääkö pieni lapsi yksin kotiin vai siirtyäkö työttömyyskortistoon lapsen tullessa kouluikään, Kontula muistuttaa.

Myös koulujen loma-ajat ja lääkärikäynnit vaikeuttavat työssäkäyntiä, kun tilapäistä hoitoapua ei ole vaivatta saatavilla. Jäykkien hoitojärjestelmien puutteita paikanneet perhepalvelut ovat kunnista kadonneet. Kun vielä vuonna 1990 8,2 prosenttia lapsiperheistä sai kotipalvelua, vuonna 2009 enää 1,5 prosenttia.

–  Suomessa ajatellaan yleisesti, että iltapäivät ovat pikkukoululaisille liian pitkiä viettää yksin kotona. Kunnat ovatkin velvoitettuja järjestämään iltapäiväkerhotoimintaa. On ristiriitaista, että silti niin monet pienet lapset joutuvat olemaan pitkiä iltoja yksin vanhempien työssäkäynnin vuoksi, Kontula ihmettelee.

Tilastokeskuksen mukaan noin 118 000 perhettä, eli viidennes Suomen kaikista lapsiperheistä, on yhden vanhemman perheitä. Yksinhuoltajaperheissä kasaantuvat paitsi työttömyys myös köyhyys. Vuonna 2011 yksinhuoltajaäideistä 16,4 prosenttia oli työttöminä; luku on kaksinkertainen puolisoäiteihin nähden. Tilastot kertovat myös, että lähes neljännes yhden vanhemman perheistä on toimeentulotuen asiakkaita.

– Joustavoittamalla hoitojärjestelmää parannamme lukuisten yksinhuoltajaperheiden pärjäämisedellytyksiä, Kontula muistuttaa.  Kontula jätti viime viikolla pienten lasten vuorohoidon saatavuutta koskevan kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveysministerille.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *