Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

22.12.2013 klo 07:38

Kuvataiteen kandien näyttely Punavuoressa

Kandinäyttely Helsingissä joulukuu 2013 Kuva Marja-Liisa Tornainen
Emilia Niskasaaren veistos Tuntu. Taustalla Timo Anderssonin maalaus.

Teksti ja kuvat: MARJA-LIISA TORNIAINEN

Kuvataideakatemian uudessa näyttelytilassa esittäytyvät kuvataiteen kandidaattivaiheen opiskelijat. Näyttely kattaa opintoihin kuuluvan julkisen esiintymisen osuuden. Yleisö ei kuitenkaan ole vielä löytänyt Merikorttelin uusiin tilohin Punavuoreen. Näyttely onkin vasta toinen tässä osoitteessa.

Galleriatila, jonne pääsee sisäpihalta, on tilava, korkea, kaksikerroksinen. Näytteilleasettajat eivät ajattelekaan olevansa vielä valmiita taiteilijoita. Tässä välivaiheessa kohti maisteriopintoja moni pysähtyy tarkastelemaan omia motiivejaan. Avoimimmin Antti Kytömäki videollaan. Hänen kovinkin ankea ja realistinen viestinsä on ajatuksia herättävä: kuinka yliviritetty kilpailu taidekentällä vaikuttaa itse taiteen sisältöihin? olisiko taiteilijan hylättävä taide tullakseen oikeaksi taiteilijaksi? Sillä taiteessakaan ei ole kysymys vain taiteesta, vaan elävästä elämästä. Näitä syntyjä syviä voi siirtyä miettimään Emilia Niskasaaren veistoksen pimeään sisätilaan.

Taideteos on aina tekijänsä omakuva ja muotokuva on myös aina kuva kuvattavan henkilön mielentilasta. Ilari Somppi onkin luonut muotokuvan tekemällä tilan. Näyttelyn piirtäjät ovat pikkutarkkoja ja pedanttisia, mutta Anu Raatikaisen musteella piirretyt ja valokaappiin teljetyt oudot ”Ylistäjät” ovat myös lumovoimaisia. Eva Kärki maalaa itsevalmistetuin vesivärein paperille pysytellen vielä sepialla sävytetyssä harmaaskaalassa. Maalarit Timo Andersson ja Henna Jula rulaavat näyttävillä sekatekniikka- ja öljyväritöillään. Sekä valmiudellaan.

Tilaahan ei yhteisnäyttelyissä koskaan ole liikaa, mutta näyttelykokonaisuuden luomiseen ja hiomiseen olisi silti kannattanut paneutua intohimoisemmin ja kunnianhimoisemmin. Ruben Ostan Vejrupin työ on näyttelyn parhaimpia ja olisi vaatinut avaruutta ympärilleen. Sara Kovamäen barokkisen runsas installaatio riittäisi yhteen näyttelyyn yksinäänkin. Osa tekijöistä keskittyy populäärikulttuurin ja kaupallisuuden estetiikkaan. Grafiikkaa edustavat Riitta Kopra puupiirroksin ja Alge Julija offset litografioin.

Muuttuuko syke eri värejä käytettäessä? Ja muuttuhan se, todistavat Joonas Hyvösen sykekäyrämaalaukset tuoden näyttelyyn mukaan huumorinpilkahduksen.

 

Kuva/Tila
Merimiehenkatu 36, Helsinki
29.11. – 22.12.2013 ti-su 11-18

Mukana näyttelyssä:
Joel Slotte, Riitta Kopra, Raimo Saarinen, Eva Kärki, Timo Andersson, Terhi Suuronen&Saija Luukkonen, Emilia Niskasaari, Alge Julija, Henna Jula, Olga Dmitriev, Artor Jesus Inkerö, Antti Kytömäki, Sara Kovamäki, Ruben Ostan Vejrup, Taika Louhivuori, Joonas Hyvönen, Jarmo Somppi

Lisää aiheesta muualla verkossa:
Kandinäyttely
Kuva /Tilan verkkosivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *