Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.1.2014 klo 15:17

Kangasalla halutaan oma kansanäänestys kuntaliitoksesta

Teksti: VASEN KAISTA              Kuva: PERTTI SALO

Kansanäänestysaloitteen allekirjoitti vasemmistoliiton puolesta valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Mäntylä.
Kansanäänestysaloitteen allekirjoitti vasemmistoliiton puolesta valtuustoryhmän puheenjohtaja Jorma Mäntylä.

 

Jos Kangasala uhataan liittää Tampereeseen, Kangasalan pitää itse järjestää liitoksesta kunnallinen kansanäänestys, esittää Kangasalan Vasemmistoliitto.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mukaan seudulliset kansanäänestykset eivät ole perustuslain mukaisia. Niissä suurimman kunnan äänestäjät ratkaisevat tuloksen pienempien puolesta, jolloin loukataan lain takaamaa kuntien itsehallintoa.

– Professori Kaarlo Tuori on oikeassa sanoessaan, että keskuskaupungin ja pienen kehyskunnan yhteinen kansanäänestys olisi kuin edesmennyt diktaattori Saddam Hussein esittäisi kansanäänestystä Kuwaitin liittämisestä Irakiin, sanoo valtuutettu Jorma Mäntylä (vas.).

– Jo tehdyt kuntaliitokset osoittavat, että suurkunta ei ole tae talouden kohenemisesta. Velkaantuneiden kriisikuntien joukossa on paljon liitoksin aikaansaatuja suurkuntia, kuten Jyväskylä, Salo, Kouvola ja Oulu.

Aloitteen mukaan paikallinen neuvoa-antava kansanäänestys liittymisestä Tampereen kaupunkiin selkeyttäisi kunnan kannan ja antaisi edellytykset neuvotella Kangasalan kunnan kannalta paras ratkaisu. Aloitteen allekirjoitti myös vihreiden ryhmä.

Tampereen naapurikunnassa Kangasalla on 30 000 asukasta. Ylen uutisten tietojen mukaan se on yksi 24:stä kunnasta, joita Kataisen hallitus uhkaa pakkoliitoksella keskuskuntaan.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *