Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.1.2014 klo 17:00

Aloite: Ojakadusta Eeva-Liisa Mannerin katu

Eeva-Liisa Manner asui Ojakadulla vuodesta 963 kuolemaansa, vuoteen 1995 asti.
Eeva-Liisa Manner asui Ojakadulla vuodesta 1963 kuolemaansa, vuoteen 1995 asti.

Teksti: VASEN KAISTA, kuvat: WSOY

Kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi esittää valtuustoaloitteessaan, että Ojakatu nimettäisiin Eeva-Liisa Mannerin kaduksi. Runoilija Eeva-Liisa Manner asui Ojakadulle vuodesta 1963 vuoteen 1995 eli kuolemaansa asti. Tällä hetkellä kadun tunnetusta asukkaasta muistuttaa vain Ojakatu 1:n seinässä oleva Mauno Kiviojan tekemä pronssinen muistolaatta. Mannerin nimikkoaukioksi ehdotetaan Rongankatuun rajautuvaa pientä aukiota, johon Ojakatu päättyy.

– Minusta Eeva-Liisa Manner on yksi Suomen hienoimpia kirjailijoita. Hän on pitkään vaikuttanut Tampereella ja ansaitsi muistamisen, kuten mieskirjailijoita Lauri Viitaa ja Väinö Linnaa on muistettu, perustelee Ulla-Leena Alppi aloitetta.

Alpin lisäksi aloitteen allekirjoitti 47 valtuutettua,  kaikki Vasemmistoliiton ryhmästä sekä valtuutettuja Sosiaalidemokraateista, Kokoomuksesta, Vihreistä, Perussuomalaisista, Kristillisdemokraateista, Sitoutumattomista, SKP:stä sekä Demarit työn ja tasa-arvon puolesta -ryhmästä.

– Tampere on kirjailijoiden kaupunki. Monet paikat muistuttavat kirjailijoista ja heidän elämäntyöstään. Lauri Viidalla on nimikkokatunsa ja Väinö Linnalla aukionsa. Viimeksi Kirsi Kunnas sai hienon ja ansaitun huomionosoituksen Tiitiäisen satupuiston muodossa. Muiden merkittävien Tampereella vaikuttaneiden kirjailijoiden tavoin Eeva-Liisa Manner ansaitsisi Tampereelle oman nimikkokadun, -aukion tai molemmat.  todetaan maanantaina Tampereen kaupunginvaltuustolle jätetyssä aloitteessa.

Aloitteessa esitetään, että nimikkokatu ja –aukio toteutettaisiin viimeistään vuonna 2015, jolloin runoilijan kuolemasta tulee kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Aloitteesta on keskusteltu myös Eeva-Liisa Manner-seuran kanssa. Seura olisi mielellään hankkeessa mukana.

Aiheesta muualla verkossa:
Lue koko aloite Tampereen vasemmiston sivuilta

 

 

Kommentteja: 2

  1. Muistaakseni Eeva-Liisa Manner osti kyseisen asunnon Jaakko Syrjältä (Kirsi Kunnaksen puolisolta). Asuntoon liittyy Mannerin Poltettu oranssi -näytelmä.

    1. Mahtaako tätä ketjua enää kukaan seurata, mutta osui silmiini.

      Pitää paikkansa. Kirsi Kunnas ja Jaakko Syrjä asuivat samassa asunnossa lapsineen ennen Eeva-Liisa Manneria. Oma kotimme oli kerrosta alempana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *