Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.2.2014 klo 15:54

Valkeakosken vasemmisto puolustaa Voipaalaa

Teksti: HARRI ASIKAINEN

Voipaalan kulttuurikeskus Valkeakoskella on osa valtakunnallisesti merkittävää Sääksmäen kulttuurimaisema-aluetta. Voipaalan alueella on ollut asutusta jo esihistorialliselta ajalta lähtien, ja Voipaalan kartanokin on jo satoja vuosia vanha. Kartanon nykyinen jugendtyylinen päärakennus valmistui vuonna 1912. Kartanon omistajina on ollut monia kuuluisia sukuja, mm. Särkilahdet, Gripenbergit ja Nervanderit, ja kuvanveistäjä Elias Ilkka. Vuonna 1985 Valkeakosken kaupunki hankki kartanon omistukseensa.

Voipaala toimii monipuolisena kulttuurikeskuksena ja tarjoaa taidenäyttelyitä, tapahtumia ja konsertteja ympäri vuoden. Myös majoitustiloja on pienille ryhmille, vaikkapa juhlien tai kurssien järjestäjille.

Voipaalassa toimii myös Sääksmäen sivukirjasto, kudonta-asema, kuvataidekoulun ryhmiä ja käsityökoulu. Valkeakoski-opistolla on Voipaalassa runsaasti toimintaa, kuten taidepiiri ja joogaryhmiä, ja lisäksi opisto järjestää siellä erilaisia lyhytkursseja. Voipaala ja sen kupeessa sijaitseva Rapolan linnavuori ovat suosittuja koululuokkien ja esikoululaisten vierailukohteita. Lapsille on tarjolla myös talvitapahtuma maaliskuussa ja kesällä Kesäkäpälä-taidepajoja.

Varsin suosittuja ovat olleet vanhan ajan syys- ja joulumarkkinat, joilla monet yhdistykset ovat voineet esitellä toimintaansa.

Toimintaa ja käyttäjiä on alueella siis varsin paljon, ja siksi onkin helppo puolustaa paikan tarpeellisuutta, huonoista ajoista huolimatta.

Säännöllisin väliajoin tulee kuitenkin esityksiä Voipaalan myymisestä ja toiminnan lakkauttamisesta tai siirtämisestä muihin tiloihin. Viimeksi tällaista ehdotusta käsiteltiin kaupunginvaltuustossa marraskuussa. Kokoomuksen ja perussuomalaisten valtuutetut olisivat olleet valmiita myyntiselvityksen tekemään, mutta onneksi valtuuston enemmistö oli toista mieltä. Voipaalaa tarvitaan ja sen toimintaa tulee edelleen kehittää. Pitää myös muistaa, että kaikkea ei voi mitata euroina.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *