Artikkeli: Uutiset 2013–2018

26.5.2014 klo 13:21

Mänttä-Vilppula voitti vaalikisan

Nyt se on varmaa - Vasemmistoliiton vaalivoitolle voidaan nostaa malja! (Vasemmiston vaalivalvojaiset ravintola Artturissa 25.5.2014)
Nyt se on varmaa: vasemmistoliiton vaalivoitolle voidaan nostaa malja! (Vasemmiston vaalivalvojaiset ravintola Artturissa 25.5.2014)

Teksti, kuvat ja grafiikka: CAI MELAKOSKI

Vasemmistoliitto oli suurin  vaalivoittaja Suomessa ja Pirkanmaalla. Vasen Kaistan ääniosuuskisan voitti Mänttä-Vilppula, jossa vasemmiston ääniosuus nousi peräti 4,7 prosenttiyksikköä. Hopealle sijoittui komeasti Valkeakoski (+4,0), ja prossia sai purra Tampere (+3,5). Vertailukohteena on EU-vaalit 2009.

Äänimäärien kasvuvertailussa Kihniö on aivan omaa luokkaansa. Siellä vasemmiston tulos liki nelinkertaistui. Ääniosuus jäi vielä silti vaatimattomaksi, mutta 15 ääntä on kuitenkin parempi kuin viime kerran neljä ääntä.

Viisi kuntaa kymppikerhoon – toinen kansanedustajan paikka ensi keväänä.

Edellisissä vaaleissa vain Nokialla päästiin yli kymmenen prosentin ääniosuuteen (13,9%), mutta nyt kympin rikkoi viisi kuntaa. Omassa luokassaan on edelleen Nokia (14,1). Seuraavina tulevat Tampere (11,5) Akaa ja Valkeakoski (molemmat 11,4) ja Ruovesi (11,1). Kun kannatusosuus 2009 alitti 7 prosenttia 15:ssä, eli enemmistössä Pirkanmaan kunnista, nyt kannatus oli alle 7 prosenttia vain 9 kunnassa. 13 kunnassa kannatus oli suurempi.

Pirkanmaalla vasemmistoliiton kannatusosuus oli nyt 10,1 %. Nousua edellisiin EU-vaaleihin on 2,5 ja eduskuntavaaleihinkin liki kaksi prosenttiyksikköä (+1,8). Jos vasemmisto jatkaa samaan malliin, on toinen kansanedustajan mandaatti lähellä ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Alla vaalituloksen esittävät taulukot:

Miinusmerkit ovat harvassa tässä vertailussa!
Miinusmerkit ovat harvassa tässä vertailussa!
Vasemmistoliitto oli vaalien suurin voittaja. Eduskuntavaaleissa on hyvä mahdollisuus parantaa sijoitusta!
Vasemmistoliitto oli vaalien suurin voittaja. Eduskuntavaaleissa on hyvä mahdollisuus parantaa sijoitusta!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *