Artikkeli: Uutiset 2013–2018

20.8.2014 klo 09:12

Suomen maine vaarassa

Mahmoud Machaal korosti puheessaan, että mielenosoitus ei kohdistu juutalaisiin vaan Israelin valtion toimintaan. Vasemmalla Tampereen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Visa Savolainen, joka veti varmasti tilaisuuden.
Mahmoud Machaal korosti puheessaan, että mielenosoitus ei kohdistu juutalaisiin vaan Israelin valtion toimintaan. Vasemmalla Tampereen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Visa Savolainen, joka veti varmasti tilaisuuden.

Teksti: JOUNI SIRÉN Kuvat: CAI MELAKOSKI
Ennen Suomi tunnettiin Lähi-idässä puolueettomuudesta ja YK:n rauhanturvajoukoista. Nyt hyvä maine on vaarassa.
– Jos haluaa olla rauhan puolesta, ei voi käydä asekauppaa sodan toisen osapuolen kanssa.

Nämä varoituksen sanat lausui vasemmistoliiton tamperelainen varavaltuutettu, sairaanhoitaja Mahmoud Machaal, joka oli yksi viime perjantain Näpit irti Gazasta -mielenosoituksen puhujista Tampereen Keskustorilla.

– Asekauppa Israelin kanssa vaarantaa paitsi Suomen moraalisen uskottavuuden myös taloudelliset edut. Muutaman vuoden takainen arabimaiden boikotti tuli kalliiksi Tanskalle, kun Muhammed-pilakuvat pilasivat maan maineen muslimimaissa, Machaal muistuttaa.

Machaal on tullut Suomeen 1987 Libanonista. Uutiset Gazasta tuovatkin hänelle mieleen vanhan kotimaan sisällissodan, jonka osapuolia olivat myös Libanoniin ajetut palestiinalaispakolaiset ja Israelin armeija. Sodan todellisuus tuli Machaalille tutuksi myös hänen toimiessaan pelastustyöntekijänä pakolaisleireillä.

– Sota vaikuttaa ihmiseen monella tavalla. Kun kokee räjähdyksiä, lasten huutoa, kuolemaa ja surua aamusta iltaan, se tulee uniin. Et voi koskaan etietää, oletko itse ja ovatko perheesi tai ystäväsi hengissä enää huomenna. Sota vie myös tulevaisuuden toivon. Miksi rakentaa koti, kun huomenna se voidaan pommittaa hajalle tai sen asukkaat tappaa?

Israel pitää Gazassa valtaa pitävää Hamas-liikettä terroristijärjestönä. USA ja EU ovat samaa mieltä. Machaal korostaa, että tappamista ei voi hyväksyä miltään osapuolelta. Mutta on muistettava, että Hamas on syntynyt miehityksestä, joka alkoi jo 1948. Hamas koostuu Gazan asukkaista, jotka ovat eläneet sukupolvi toisensa jälkeen kuin suuressa vankilassa. Heidät on katkeroittanut sorto ja väkivalta, jota he ja heidän läheisensä ovat kokeneet.

– Suurin osa ihmisistä haluaa elää rauhassa, käydä koulua, tehdä töitä ja rakentaa jotakin pysyvää perheelleen. Gazassa se ei ole mahdollista. Aina kun siellä saadaan jälleenrakennettua edes jotakin, Israelin pommit tuhoavat taas kaiken. Pienelle Gazan kaistaleelle on suljettu melkein kaksi miljoonaa ihmistä, jotka kokevat, että heiltä on riistetty ihmisarvo. Heitä kohdellaan huonommin kuin EU:ssa eläimiä. Totta kai se synnyttää radikaalisuutta, Machaal sanoo.

– Israel väittää, että se käy sotaa Hamasia vastaan. Se ei ole totta. Israel sotii palestiinalaisia vastaan. Kun Israel lopettaa palestiinalaisalueiden miehityksen ja saarron, Hamaskin katoaa, koska sitä ei enää tarvita.

EU:n, USA:n ja YK:n kannettava vastuunsa

Nyt rauha Israelin ja palestiinalaisten välillä näyttää kaukaiselta. Kymmeniä vuosia kestänyt vihanpito on tuhonnut luottamuksen.
– Israel ei ole kunnioittanut edes YK:n päätöksiä. Miten palestiinalaiset voisivat luottaa sellaiseen neuvottelukumppaniin?, kysyy Machaal.

Ratkaisun avaimet ovat on ulkovalloilla. Vuonna 1948 perustettu Israelin valtio oli USA:n, Euroopan maiden ja YK:n luomus, nyt niiden olisi painostettava Israelia ja autettava luomaan Palestiinan valtio.

Suomelta Machaal ja muut mielenosoituksen osanottajat vaativat ennen muuta asekauppojen lopettamista Israelin kanssa. Machaalin mukaan myös israelilaisten tuotteiden ostoboikotilla on merkitystä, vaikka yksittäisen ihmisen panos olisi pienikin.
– Kun Israelissa kuullaan, että ihmiset kieltäytyvät ostamasta israelilaisia tuotteita, koska Israelin valtio sortaa toista kansaa, siellä voidaan alkaa vaatia muutosta, toteaa Machaal.

Näpit irti Gazasta mielenosoitukseen viime perjantaina osallistui lähes 200 henkilöä.
Näpit irti Gazasta mielenosoitukseen viime perjantaina osallistui lähes 200 henkilöä.
Bruno Jäntti oli mielenosoiituksen pääpuhuja
Bruno Jäntti oli mielenosoiituksen pääpuhuja

Mielenosoituksen järjestivät:
Pohjois-Hämeen Rauhanpuolustajat
Tampereen Demarinuoret
Tampereen kommunistiset nuoret
Tampereen Maan ystävät
Tampereen Vasemmistonuoret
Tampereen vihreät nuoret – Virnu

Bruno Jäntti edustaa Icahd Finland -järjestöä.
Israeli Committee Against House Demolitions Finland on ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin lopettaminen.
Icahd kotisivut tarjoavat paljon aineistoa Gazan tilanteesta.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *